Kultur

Propagandakrigen

I juli måned er avisene nesten uten annonser. Men så startet ordkrigen om det som skjer på Gaza.

«Hjelp MIFF å formidle dette budskapet i helsides annonser i flest mulig store aviser! Vi jobber med å komme inn i en rekke storaviser lørdag, mandag eller tirsdag», skrev Med Israel for fred (MIFF) i går på sin Facebook-side. Mange meldte seg for å bidra med finansieringen.

I den grad Med Israel for fred føler seg sensurert i Norge, kan det neppe måle seg mot det palestinerne opplever i Israel. Likevel er det sånn at begge parter ønsker å få ut mer informasjon. Det samme gjelder nemlig Venner av Jerusalem (Al-Quds), som flere ganger har rykket inn annonser i Dagsavisen og andre aviser med støtte for palestinernes kamp.

I dag har både Med Israel for fred og Venner av Jerusalem annonser på trykk i vår avis. Vi velger å gi begge den samme ytringsfriheten. Noe av innholdet vil kunne oppleves drøyt av partene, men ingen av dem vil lese noe de ikke har hørt før. Hadde vi trykket bare én av dem, ville det helt sikkert gitt grobunn for nye tolkninger og beskyldninger mot pressen. Ubesvart hets og personangrep av den karakter som NRKs Sidsel Wold og andre Midtøsten-korrespondenter har opplevd, vil ikke aksepteres verken på redaksjonell plass eller i annonser. Men begge parter har rett til å bli hørt så lenge debatten føres innenfor ytrings­frihetens rammer.

Journalister og redaktører har et ansvar for å lytte til begge sider. Det mener vi at Dagsavisen gjør. Vi har flere ganger tatt til orde for at de israelske innbyggernes frykt er like virkelig som motpartens, men vi er også tydelige på at Israel er en okkupasjonsmakt. Bakkeinvasjonen på Gazastripen er et nytt eksempel på ekstrem maktbruk overfor en svakt organisert og dårlig utstyrt motstander.

«Det vi har sett den siste halvannen uka er helt forferdelig. Gaza er et svært tett befolket område, og da blir dette et resultat de som sender bombeflyene mot Gaza må være forberedt på. Det finnes derfor ingen unnskyldning for disse masse­drapene av sivile», uttalte tidligere statsminister Kåre Willoch (H) i gårsdagens avis.

De mange tusen medlemmene av Med Israel for fred tar kanskje det som et bevis for det de opplever som ensidig rapportering i norske medier. Vi mener derimot at vi hører ordene til en mann som har klart å se begge sider i konflikten.

Sivilbefolkningen på begge sider lider utvilsomt, slik vi forrige uke viste gjennom en levende rapport fra journalister på begge sider av muren. Det er bare på Gazastripen at det er en humanitær krise, men begge parter har en historie å fortelle.

Eirik Hoff Lysholm

Eirik Hoff Lysholm

Sjefredaktør og adm.dir. i Dagsavisen