Kultur

Smarte ferietips

... for en mer problemfri sommerferie!

Pass på!

Har du husket å fornye passet ditt? Nå kan (og bør!) du bestille time på de fleste av landets passkontorer. Da slipper du å stå i kø, og hele seansen er fort gjort. Bakdelen er at det begynner å bli veldig fullt - og du kan risikere å vente i flere uker på time. Da må du ta til takke med køståing igjen - som kan være enda verre enn før, siden det er færre luker tilgjengelig for drop in.

Sjekk at passet har minst seks måneders gyldighet etter hjemkomstdato. Noen land krever enda lengre gyldighet for å slippe deg inn.

Nødpass? Sjekk på forhånd om det kan brukes i landet du skal til. USA og enkelte andre land godtar ikke nødpass.

Ha kopi av pass, reisedokumenter og annen viktig informasjon tilgjengelig både digitalt og i papirform.

Sjekk også utløpsdato på sertifikat, kredittkort og avreisetidspunkt i samme farten.

Husk nye
 taxfreeregler!

Snart må du beregne en egen trillekoffert til turen hjem fra taxfreebutikken! For dersom du ikke bruker tobakkvoten, kan du fra 1. juli ta med 1,5 liter vin eller øl i tillegg til den gamle kvoten. Det vil si at du kan ta med følgende:

1 liter brennevin, 3 liter vin og 2 liter øl.

Eller 4,5 liter vin og 2 liter øl.

Eller 6,5 liter øl.

Trenger jeg visum?

Nesten 70 land krever visum fra norske statsborgere. Mange land utsteder det raskt og enkelt mot en sum på grensen. Men i en del land må du sørge for å skaffe deg det i god tid på forhånd. Bland de mest vriene og mest tidkrevende landene er blant andre India, Kina, Russland og Pakistan. Her bør du begynne prosessen helst minst én måned i forveien. En del land, som Australia og USA, krever elektronisk visum/ESTA-registrering for å slippe deg inn i landet.

Skal du til Tyrkia i sommer, må du ordne visum på forhånd på nett, på www.evisa.gov.tr. Prisen er 20 dollar. Fyll inn skjemaet, og du kan laste ned visumet umiddelbart.

I Saudi-Arabia og Libanon vil du bli nektet innreise hvis du har israelsk stempel i passet. Det kan også skje i De forente arabiske emirater.

Nordmenn reiser oftere og lenger

- I fjor fikk nordmenn utbetalt 1,8 milliarder kroner i erstatning i forbindelse med reiser. Det er rekordhøyt, og en økning på sju prosent i forhold til i fjor. forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

- Utbetalingene har steget jevnt de siste seks-sju årene, og prognosene for første del av 2014 viser samme tendens, ifølge Vennersland.

Årsaken er at det er flere som reiser mer og lenger.

- Nordmenn har god økonomi og prioriterer reise. Og folk reiser uansett alder og helse, og til flere eksotiske reisemål, der sjansen for å bli syk er større, påpeker Vennesland.

Prisene på tjenester knyttet til sykdom er også økende ute i verden.

Men foreløpig er prisene på reiseforsikring ganske stabile.

- For en barnefamilie med voksne i 40-årene ligger den på i underkant av 2.000 kroner for et år, sier hun.

Men det beste er jo å slippe å få bruk for reiseforsikringen.

- Mange nordmenn liker å slå ut håret litt på ferie - og det virker som om de legger igjen en del av ansvarligheten hjemme, når er de på ferie. Dette gjelder blant annet når de kjører båt, bil, sykkel og moped eller motorsykkel. De kjører ofte uten hjelm, eller med kortbukse på moped. Da blir fort skadene store når uhellet er ute, påpeker Vennesland.

- Husk reiseforsikring!

Ha alltid med deg det lille, blå europeiske helsetrygdkortet! Det sikrer deg nødvendig medisinsk behandling i store deler av Europa. Du bestiller det på nett, www.helfo.no. Husk at det kan ta opptil ti virkedager å få det tilsendt i posten. Kortet kan nå også benyttes i Kroatia.

Glemt helsetrygdkort? Ingen krise. Du kan ringe +47 3351 2280, og be HELFO sende en hasteblankett til sykehuset eller legesenteret, om uhellet er ute.

Du bør ha privat forsikring i tillegg til helsetrygdkortet. Hvorfor? Fordi landene har ulike regler for hva som dekkes av det offentlige. Høye egenandeler og døgnavgift på offentlige sykehus kan forekomme. Dessuten kan en reiseforsikring dekke en eventuell syketransport hjem til Norge, erstatning for tapt reise, med mer.

Har du betalt minst halvparten av transportutgiftene med et kjent kredittkort, er som oftest en grei reiseforsikring inkludert i dette. Ellers bør du kjøpe en egen forsikring for alle reisende, selv om du bare skal reise i Europa.

NB! Husk å sjekke vilkårene for reiseforsikringen din hvis du er over 70 år, eller har helseproblemer. Noen forsikringer krever i så fall at du kjøper ekstraforsikringer eller har legeerklæring på at du kan reise. Skal du dykke, bedrive luftsport, klatre eller utføre andre ekstremsportsaktiviteter, bør du sjekke om forsikringen din dekker dette. De fleste gjør det ikke.

Slik unngår du sur ferietur

Unngå at ferien går i dass! Mage- og tarminfeksjoner ligger veldig høyt på listen over ting som ødelegger ferien. Unngå buffémat som har stått ute i en høy temperatur over lang tid. Isklumper til drikkevarer er også vanlig smittekilde. Vær varsom med melkeprodukter, som iskrem, og ting som ikke er stekt eller kokt skikkelig, og rens og skrell frukt. Husk håndvasken!

Prøv å unngå vannkoppesmitte nær ferien. Flyselskapene nekter å ha barn med feber og vannkopp-utbrudd om bord.

Unngå tyveri: Nordmenn er spesielt utsatt, fordi vi er kjent for god økonomi. Så prøv å gli inn i lokalbefolkningen og ikke flash penger. Du blir observert! Ikke sprad rundt med en stor lommebok - legg heller igjen den vanlige lommeboka med alt av kort og stæsj hjemme og bruk en liten ferielommebok med plass til ett kredittkort og litt kontanter. Legg et annet kort, reisedokumenter og andre verdisaker i hotellsafen. Gå med en kopi av passet på deg som identifikasjon.

Mange nordmenn får luftveisinfeksjoner fordi de bruker aircondition feil - og setter anlegget på 16-17 grader. Dette er for kaldt i varme strøk, og gir grobunn for luftveisinfeksjoner. Anbefalingen er å ikke gå under 22 grader for å unngå en kjedelig forkjølelse. Ha også med en lett jakke til bruk i hardt luftkondisjonerte busser, på flyet og restauranter/kjøpesentre.

Fest med måte! Mange unge fester seg syke, drikker mye og sover bare et par timer om natten. Når de heller ikke drikker nok vann, blir immunforsvaret svekket. Dermed får de lettere infeksjoner. Voldtekter kan være problem på de typiske partystedene.

Tips i trafikken

Mange nordmenn dør og blir stygt skadet i trafikkulykker i utlandet hvert år. Flere av dem kunne vært unngått. Bruk hjelm og adekvat sikkerhetsutstyr og -klær, selv om det ikke er påbudt i landet du oppholder deg i. Sett deg inn i trafikkreglene, som kan være annerledes enn i Norge. Grønt lys og fotgjengerfelt er ingen forsikring for at biler stopper i mange land. Flere nordmenn er blitt meid ned. Vær ekstra forsiktig i trafikken i Asia og i venstrekjøringsland, som Kypros og på De britiske øyer. I land med kaotiske trafikkforhold kan det være lurt å leie bil MED sjåfør.

Når skal jeg møte opp på flyplassen?

Det evinnelige spørsmålet! Holder det med halvannen time før? Eller må jeg være der to timer før, som flyselskapene anbefaler? Alt kommer selvsagt an på hvilken flyplass og destinasjon du skal reise fra/til, om du har sjekket inn på forhånd, når du skal dra - og hvor mye bagasje du har med deg.

I tidsrommet mellom 9 og 13, og etter 17 (eller etter 21 torsdag, fredag og søndag) er det generelt mindre trafikk på de store lufthavnene.

Det er en egen familiesluse i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn. Ofte kan du spare tid ved å bruke denne. Barn må maksimalt være 12 år. Har du et godt fordelskort eller fullprisbillett, kan du også benytte deg av hurtigslusen Fast track, eller du kan kjøpe deg tilgang til denne.

Det er kommet nye informasjonsskjermer i avgangshallen, der du kan skanne boardingkortet ditt og få vite hvor lang tid du sannsynligvis vil bruke på å komme deg til gaten, inkludert ventetid i sikkerhets- og eventuell passkontroll og beregnet gangtid.

Den enkleste måten å sjekke inn på, er med mobil eller datamaskin, og hos mange kan du gjøre det innen 24 timer før avreise. Du kan nå også sjekke inn på egne automater i Flytogterminalen på Oslo S eller Drammen stasjon. Ellers kan du gjøre det på innsjekkingsautomatene i avgangshallen. Husk at det ofte er mindre kø på automatene lengst inn i hallen!

Reiser du med håndbagasje, kan du gå rett til sikkerhetskontrollen. Ellers må du via en innsjekkingsskranke og skrive ut en bagasjetag, før du sender den fra en av bagasjeinnleveringspunktene. De fleste velger selvbetjeningsskrankene, men vær obs - noen ganger er det faktisk mindre kø i de betjente skrankene!

Reglene for hvor mye håndbagasje og innsjekket bagasje du kan ha med deg på en flybillett varierer veldig - så husk å sjekke nøyaktig vekt, størrelse og antall enheter før du drar! Hos lavprisselskapene må du vanligvis kjøpe innsjekket bagasje ekstra. Og husk at hos blant andre Ryanair og til en del charterdestinasjoner, får du bare ta med 15 kilo per enhet med innsjekket bagasje - ikke 20-23 kilo, som er normalt andre steder. De er også veldig strenge på størrelsen på håndbagasjen, selv om du nå får lov til å ta med én liten håndveske i tillegg.

Mer fra Dagsavisen