Kultur

Stoltenberg er litt redd for Strand

«Respektert, men også fryktet», sier Stoltenberg om Arne Strand. 70 år gammel går Strand av som sjefredaktør. Men han skal ikke slutte å skremme Stoltenberg og andre med skarpe kommentarer.

- Beklager at jeg er sen, sa Jens Stoltenberg, nettopp ankommet Dagsavisens kantine for markeringen av Arne Strands syttiårsdag og avtreden som sjefredaktør, nærmere en time for sent.

- Men at dere legger denne markeringen midt under Arbeiderpartiets sentralstyremøte sier vel alt om at forholdet mellom partiet og denne avisa ikke er det det en gang var, la han til, og høstet latter fra frammøtte toppolitikere, pressefolk, journalister og venner.

Kristin Halvorsen var der, med Audun Lysbakken som bærer av en stor tulipanbukett. Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum. Ap-veteran Martin Kolberg og Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes. En stor kontingent pressefolk, redaktører og journalister fra NRK, VG, TV 2 og en rekke andre medier. Aschehoug-sjef Mads Nygaard og presseforbundssjef Kjersti Løken Stavrum. Med langt flere.

Alle for å hylle en pressemann de alle omtaler som «unik»: Den aldri hvilende Arne Strand.

Alltid vært der

Strand skal fortsatt stå på trykk i Dagsavisen, med en ny kommentar allerede lørdag. Men femti år etter han ble journalist, og 24 år etter at han kom til Arbeiderbladet for godt, skal syttiåringen ikke lenger være sjefredaktør slik han har vært i tre perioder, hvorav to som konstituert.

- Arne Strand er journalistikkens svar på Martin Kolberg. Det er det ytterste kompliment du kan få i vår bevegelse. Ingen vet når han kom, ingen tror han kan forsvinne. Han er til stede og kommenterer med patos og tyngde, og med referanser til et mytisk sekstitall da han var meget til stede. Kolberg er høyt respektert og fryktet. Det er også du, sa Stoltenberg i sin gratulasjonstale.

Like god på TV

Stoltenberg innrømmer, ikke uten et visst glimt i øyet, at han frykter Strand litt.

- Jeg åpner avisa, alltid litt redd. Det er jo en viss sjanse for at han kan ha skrevet noe positivt om oss. Det har hendt. Så da tennes håpet, og skuffelsen blir desto større når han kritiserer oss der det smerter mest. Kraftfulle politiske analyser, som refser med kjærlighet. Dessuten er han en hardtslående debattant. Noen ganger er flinke skribenter helt ubrukelige muntlig. Men ikke Arne. Han er slagferdig, selvsikker, faktisk enda mer uredd og morsom på TV. Når vi i Arbeiderpartiet går tom for underholdning, setter vi på «Nytt på nytt»-klippet med Martin Kolberg og Arne Strand, og så har vi det gående, sa Stoltenberg, igjen til latter fra forsamlingen.

Gro til dyrlege

Arne Strand ler høyest av alle. Som alltid.

- Martin Kolberg. Han ser ikke ut som noen humorist. Da vi ble spurt om å delta i «Nytt på nytt» sammen, ville Jens vi skulle takke nei, sa Strand.

Men de deltok. «Halve Norge» fikk med seg at de to veteranene først brøt ut i ukontrollert, svært smittende fnising, før de halvt latterkvalt fortalte anekdoten om da de begge var på et møte med Gro Harlem Brundtland, som ble syk før hun skulle på talerstolen. «Skaff lege», lød beskjeden, men der og da var kun en dyrlege å få tak i.

- Jeg skal aldri glemme ansiktet på dyrlegen da dyret han skulle hjelpe var statsministeren! «Hvem fant på dette», spurte Gro. «Det var Martin det», sa jeg. Han så ikke så bra ut da. «Martin, du ser ut som en loff i trynet!» sa Gro til ham. Det tok tretti år å bygge meg opp som seriøs politisk kommentator, og tretti minutter på «Nytt på Nytt» å rive det ned igjen, sa Strand.

Rødgrønn førsteelsker

Anekdoten, med flere, er beskrevet i festskriftet Dagsavisens Hege Ulstein og Stian Bromark har satt sammen i hemmelighet, like under nesen på sin ellers svært årvåkne sjef. Det heter «Politiske pennestrøk», og inneholder bidrag fra kjente navn som Kristin Halvorsen, Arne Treholt, Magnus Takvam og Bjørn Hansen, Cathrine Sandnes og Arne Strands sønn, Christian Strand.

- Arne Strand er en kommentator og en redaktør som tør mene noe. Han var veldig klart med på å berede grunnen for det rødgrønne prosjektet, heia det fram og vokta det vel, sier Kristin Halvorsen til Dagsavisen. I sitt innlegg i festskriftet omtaler hun Arne Strand som «den rødgrønne regjeringens førsteelsker».

Hvilket parti Strand egentlig stemmer vil imidlertid forbli en hemmelighet helt til lørdag. Da trykker vi tidligere Dagsavisen-journalist Kjell-Erik N. Kallsets portrettintervju med jubilanten. Det inneholder flere overraskelser.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Noen sitater om Arne Strand

Kvinnenes mann.

Kaia Storvik, kommentator i
Dagsavisen

Arne Strand er ikke lettkjøpt, han er forankret i en seriøs tilnærming til politikken og journalistikken.

Helge Simonnes, sjefredaktør i Vårt Land og styreleder i Dagsavisen

Det minst langsinte mennesket jeg har kjent. Arne Strand er alltid i ubeskrivelig godt humør.

Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen og redaktør av festskriftet «Politiske pennestrøk»

Arne vet å balanserte mellom å ha et politisk utgangspunkt for journalistikken samtidig som han er frittstående i avisa.

Øyvin Norborg, mangeårig venn 
og to ganger forlover

Smittende godt humør, evig optimisme.

Per Brunvand, tidligere Arbeiderbladetredaktør, brakte Strand til avisa fra NRK

En vanskelig herre å bli uvenner med.

Bjørn Hansen, 
tidligere NRK-
journalist

Spirituell og morsom, alltid med en god historie på lur.

Arne Treholt, 
tidligere Ap-politiker

Et helstøpt menneske.

Martin Kolberg, Ap-politiker

Et forbilde.

Harald Stanghelle, redaktør i 
Aftenposten