Kultur

Nytt litterært kraftsentrum

Turid Larsen

– Jeg håper tidsskriftet vårt skal bli et «litterært Allers» eller mer presist en blanding av Vagant og ukeblad sier forfatter og fersk tidsskriftredaktør Olaug Nilssen (27) som deler redaktørkrakken med Gunnhild Øyehaug (30).

Sammen skal de to forfatterne forsyne landet med et nytt litterært tidsskrift som skal komme med to nummer i året. Det første kommer midt i oktober.

Navnet blir intet mindre enn «Kraftsentrum».

– Jada jeg vet det lyder pompøst og pretensiøst. Men det ligger naturligvis litt ironi i tittelen. Vi ønsker begge at tidsskriftet skal være preget av humor og et ironisk blikk. Vi er ambisiøse men liker å overdrive forklarer Nilssen.

Damms forslag

Både hun og Gunnhild Øyehaug har gjort seg bemerket på den litterære arena i kraft av originalitet og språklig overskudd. Olaug Nilssen er aktuell på høstens bokmarked med romanen «Få meg på for faen» mens Gunnhild Øyehaug vakte oppsikt med sine debutdikt «Slaven av blåbæret» og kom sterkt tilbake i novellesamlingen «Knutar» i fjor.

Tidsskriftet «Kraftsentrum» skal utgis av Damm forlag.

– Det var redaktør John Erik Riley i Damm som kom med forslaget til oss om å lage et nytt tidsskrift forteller Olaug Nilssen.

– Vi kunne ikke si nei til en slik utfordring.

Relativt tradisjonelt

Tidsskriftet skal i tillegg til en blanding av artikler essays og bokomtaler også gi leserne litt lek og moro i form av kryssord og quiz.

– Men jeg vil understreke at tidsskriftet ikke vil representere noe radikalt brudd med den litterære tidsskriftsjangeren. Vi føler begge at vi står i en trygg og sterk tradisjon som vi til en viss grad skal holde oss innenfor.

Begge redaktører skal bidra med artikler og annet stoff. Når det gjelder andre skribenter vil de foreløpig ikke røpe hvem de blir.

– Men vi har kontaktet en lang rekke kjente litterære stemmer som har vært positive til å bidra sier Nilssen.

– Formålsparagraf?

– Ja vi har en: Det skal aldri være mindre enn 20 prosent menn på bidragssiden og 30 prosent av stoffet skal være skrevet på bokmål. Vi ble litt lei av surmulingen i «Vagant» over at antallet kvinnelige bidragsytere måtte opp forklarer hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: