Helg

Gode grunner til å legge ferien til Norge

Fellesferien starter på mandag. Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm mener Norge er et trygt og trendy ferieland.

Ferien er i gang, hvorfor skal nordmenn legge ferien til Norge?

– Det er det mange årsaker til. Vi vet at nordmenn de siste årene har blitt mer og mer glade i å feriere i eget land. De trenger ikke å reise så langt for å oppleve noe bra! Vi vet av Turistundersøkelsen at de tre viktigste ønskene for nordmenn som ferierer i Norge, er at de vil ha det moro, være sammen med andre og lade batteriene. Og så er det jo det at vi nordmenn vet hvordan vi skal bruke norsk natur. Både hvordan vi skal kle oss i fjellheimen og hvor lang tid det tar å gå, noe som utlendingene ofte trenger litt mer opplæring på for å forstå.

Hvorfor er Norge populært nå?

– Folk vil ha tid til refleksjon, de vil ha det litt langsomt og veldig tilrettelagt. De vil ha det trygt, og tryggheten har blitt viktigere for de reisende nå enn hva det var for noen år siden. Og i hodene til folk så oppleves Skandinavia som en trygg destinasjon nå. World Economic Forum slapp sin siste statistikk for noen uker siden. Der er Norge rangert som den sjuende tryggeste destinasjonen i verden.

Hva annet er vi gode på, enn fjord, fjell og steinformasjoner?

– Vi er gode på å tilrettelegge for aktiviteter i naturen. Ta for eksempel Trysil! Trysil er kjent for å være en vinterdestinasjon for barnefamilier, men de har klart å utvikle et helårstilbud. For å være bærekraftige så må de kunne være noe på sommeren også, hvis ikke har du bare arbeidsplasser halve året. Så de laget et fantastisk sykkelprodukt i fjellene der oppe. Det er blitt en destinasjon for barnefamilier som vil sykle ute i naturen, i merka løyper.

Les også: Nye opplevelser Norge rundt!

Du nevnte bærekraft?

– Bærekraft handler om tre ting. Det handler om å ta vare på naturen vår, om å jobbe der det er økonomisk lønnsomt, og så handler det om å gjøre det som er bra for lokalbefolkningen. Det verste eksempelet jeg kan komme på er det man ser i Barcelona nå, hvor turister nesten ikke er velkomne av lokalbefolkningen. Sånn kan vi ikke få det, og sånn kan det fort gå hvis det får utvikle seg videre med masseturisme til Trolltunga i en pressperiode midt på sommeren. Med redningsaksjoner i fjellet, blir de besøkende en belastning i stedet for en berikelse.

Hvordan skal vi ta vare på naturen?

– Det er noen land i verden som er kjent for vakker natur, og de har to hovedutfordringer felles: den ene er hvordan vi skal skille oss fra hverandre. Hvorfor skal man velge Norge kontra Sveits, Østerrike, Canada og New Zealand? Forskjellen ligger i opplevelsene du skal ha i dette landet. Den andre utfordringen er når at det sliter på naturen når det blir for mange som vil komme hit. Der tror jeg at vi må informere bredere om hvordan vi vil norsk natur skal brukes, og vi må skape noen regler for det. I tillegg må vi tørre å si at det ikke er all vekst som er god vekst. Vi trenger kanskje ikke så veldig mange flere turister på sommeren. Det kan være at der vi trenger det, er resten av året.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Så kanskje ikke fellesferien er det beste tidspunktet å feriere i Norge på?

– Jeg vil jo at nordmenn skal bruke landet hele året.

Hvis man vil unngå å gå i kø?

– Da kan du finne et annet tidspunkt enn midt i fellesferien. Det er nordmenn veldig bevisste på. Derfor er det en overvekt av utlendinger som går i fjellheimen på akkurat de mest kjente stedene, samtidig som det er god plass ellers.

Hvilke ruter kan man ta i stedet?

– Åå, det er så mange plasser. Du kan dra til Lilletopp i Hardangerfjorden, Dronningruta i Øksnes, Vesterålen, eller gå en fottur opp til Storseterfossen i Geiranger. Jeg ville ha søkt til en norsk storby, der er det ikke fullt heller selv om det er sommer. Dra på egne oppdagelsesferder i byene. Det ville jeg gjort.

Mer fra: Helg