«To tyskere druknet seg her i Svelvik. De hoppa fra brygga i full uniform, gikk rett til bunns»

Tre svelvikinger om dagen da freden kom.

Av: Christin Grilstad Prøis, forfatter, Svelvik

I 2018 intervjuet jeg eldre i Svelvik om deres opplevelser under krigen. Materialet ble brukt i byvandringen «3 SCENER» i 2019.

Samtalene med de eldre ga meg mye tenke på, og jeg tenker stadig tilbake på det. Om vi syns vi har hatt tøffe 8 uker nå, hva er vel det til sammenligning med de fem tunge krigsårene.

Tre av de som så vennlig delte sine opplevelser var Johan Eik, 13 år i 1940, Solveig Andreassen, 10 år i 1940 og Sigrun Halvorsen, 8 år i 1940.

De fortalte om krigens utbrudd, om flyene som kom over tretoppene på Hurumlandet – tyske bombefly på vei til Oslo, om da tyskerne kom til Svelvik og innlosjerte seg på skolen, om den tyske brakkeleiren som ble anlagt på Tømmeråsjordet, den tyske kjøreskolen, om soldatene som stadig marsjerte gjennom vår lille Svelvik, på geledd så det smalt i asfalten, om å være ung og gå på ulovlig dans, om at det nesten hver kveld kunne høres soldatsang fra Åsvang, om matmangel, om å avle kaniner, alle hadde kaniner, noen hadde endog gris i kjelleren og dyrket tobakk i hagen, og selvfølgelig om dagen da freden kom 8. mai 1945.

I bildegalleriet øverst i saken under «bildetekst» finner du Johans, Solveigs og Sigruns opplevelse av dagen da freden kom.

75 år siden krigens slutt:

Unikt dokumentslipp på frigjøringsdagen

Kommunistene under krigen: – De var mer enn bare sabotører (+)

Agenten på redaktørkontoret

Quiz: Hva kan du om 2. verdenskrig i verden?

Quiz: Hva kan du om 2. verdenskrig i Norge?