Nyheter

Fikk 20.000 i julegave fra politikerne: – Betyr mye at de ser oss

Da kommunen sto igjen med 20.000 fra de folkevalgtes avlyste julebord, sørget de for at pengene går til en bedre jul for de som har det vanskelig.

– Det var kjempehyggelig. Jeg er mest glad for at det er oss de husker på når de først skal gi bort en gave, sier Ronny Johnsen i Rett fram opplevelser.

Da julebordet til de folkevalgte ble avlyst av smittevernhensyn, sto kommunen igjen med 20.000 kroner. I stedet bestemte kommunestyret seg for å gi pengene til drammensbaserte Rett fram opplevelser, som hvert år arrangerer julaften for familier i Drammen, med ribbe, tre, pakker og nisse.

– Jul er alltid en magisk tid for barn og unge, men i den usikre og vanskelige tiden vi er i, blir jula spesielt viktig. Vi er trygge på at Rett fram opplevelser kommer til å gi mange den magiske juleopplevelsen i år, og ønsket å bidra til dette, forteller ordfører Monica Myrvold Berg.

Les også: – Jula er fra før av nesten ikke til å bære for veldig mange. Nå får du korona i tillegg

Dekker mye av maten

Rett fram opplevelser jobber året rundt med å arrangere opplevelser for vanskeligstilte barn og unge i Drammen. Den travleste tiden på året er likevel november og desember, da 90 frivillig er i sving med å sikre at de har mat på bordet til julefeiringa de arrangerer. I år blir det også noe helt annet å organisere.

Onsdag meldte Drammen kommune at ideelle organisasjoner kan arrangere julefeiring for 15 personer. Men Rett fram opplevelser er allerede godt i gang med å feire julaften. Hver dag i adventstiden skal de arrangere julaften for en familie, 23 totalt.

– Mat, brus og godis alene koster 35.000-40.000 kroner. Det er vel anvendt om gaven fra kommunen kan ta litt av regninga der, sier Ronny Johnsen.

Les også: «Før jeg begynte på Ung11 slet jeg med selvtilliten. Nå tør jeg å snakke foran hele klassen»

Da kommer de 20.000 ekstra godt med.

– Det blir helt klart dyrere. Vi dobler arbeidsmengden, og trenger mer mat. All sjokoladen og godiset må for eksempel kastes for hver dag, og så er det ekstra kostnader rundt smitteverntiltak.

Likevel understreker han at det aldri har vært et alternativ å kutte ut julefeiringa.

– Julehøytiden er så inngripende alvorlig for mennesker. Det er nok psykiske påkjenninger i 2020, så vi har aldri hatt mer åpne dører.

Les også: Julaftengudstjenester inne, ute eller på PC?

Vil på kommunens budsjett

Selv om Johnsen er takknemlig for kommunens julegave, forteller han at de trenger mer enn engangssummer for å kunne fortsette utviklingen organisasjonen har. Mens en rekke frivillige organisasjoner får årlig støtte fra kommunen, er Rett fram opplevelser avhengig av sponsorer og gaver.

– Vi hadde et håp om at vi skulle bli nevnt i budsjettsammenheng, men det har vi ikke blitt. Skal vi fortsette å vokse, må vi ha like vilkår som andre frivillige organisasjoner i Drammen, sier Johnsen.

I dag er Rett fram opplevelser ikke på kommunens budsjett, men har tidligere fått engangssummer av kommunen.

Da det ble klart at manges ferieplaner gikk i vasken, fikk de blant annet 250.000 kroner til en rekke aktiviteter for sårbare barn og unge gjennom sommeren.

– Julegaven fra kommunen er et viktig signal om at de liker det vi gjør, ser og anerkjenner oss. Så håper vi at de til slutt gir oss like vilkår som andre veldedige organisasjoner.

Les også: Store lønnsforskjeller etter kommunesammenslåing: – Noen får over 60.000 mindre enn kollegaer

Vil gjøre det lettere å søke

Leder for hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet, Mads Hilden, forteller at søknader må sendes inn for hvert år for denne type tilskuddsordninger.

– Jeg forstår at de ønsker en forutsigbarhet, slik noen få store organisasjoner som har fått tildelinger år etter år kan sies å ha. Men det er en omfattende prosess for disse også med nye søknader hvert år. Men vi politikere ønsker å bidra til at organisasjonene kan jobbe langsiktig, så når tilskudd først gis skal man alltid gi signaler om det kan forventes neste år også, eller om det er et engangstilfelle.

Han presiserer likevel at de synes Rett fram opplevelser gjør en viktig jobb, og forteller at det vil være gode muligheter for å søke om kommunale tilskudd, som gjør det mulig for dem å fortsette veksten.

Ifølge Hilden jobber utvalget med å gjøre om på tilskuddsordningene sine, slik det blir lettere å søke.

– Barnefattigdomsproblematikken Rett fram opplevelser jobber med er den viktigste saken vi har i Drammen i dag og vi har veldig sansen for alt de får til.

Vi har et pågående arbeid med å forenkle søknadsprosessene. Målet er at små organisasjoner med lite administrative ressurser skal ha like gode muligheter til å få sendt inn sine søknader. I tillegg ønsker vi en større åpenhet på hvem som får hva slik at innsatsen kan koordineres bedre fra organisasjonene selv.