Nyheter

– Mye mer kaos hvis campen var åpen for gutter

Denne uken deltar 30 unge jenter på Sistercamp i regi av Forandringshuset og Sanitetsforeningen. Torsdag fikk de prøve seg på padlebrett i Drammenselva.

– Sjekk da! Det er så kaldt i vannet - også svømmer de, utbryter en jente med iransk bakgrunn.

Hun står på stranda ved Drammen camping og er selv godt påkledd.

– Ja, men de er norske, mann! De har baller, svarer venninnen.

Ute på Drammenselva har fem-seks jenter begynt å få god kontroll på hvert sitt padlebrett - eller SUP (stand up paddle) som det også kalles - mens noen av de deltakerne bader og leker seg i vannet.

###

De endte fort i vannet, jentene som prøvde seg på en brytecamp på padlebrettene. F.v.:

Victoria Skagseth

, Lotte Maria Oppsand Johansen og Iselin Ruud (alle 14). Alle foto: Pernille Vestengen.

De 30 jentene i alderen 13 til 21 år, som deltar på jentecampen helt mot slutten av skoleferien, er heldige som fikk plass. Nesten uten noen markedsføring ble tilbudet, som er et samarbeid mellom Forandringshusets United Sisters og Norske Kvinners Sanitetsforenings (NKS) Sisterhood, fulltegnet i løpet av få dager -  og mange satte seg opp på venteliste. United Sisters arrangerte lignende tilbud flere steder i landet i uke 28, men sistercampen i Drammen og samarbeidet med NKS er et eget prosjekt.

Les også: Det ække så verst å værra fra Drammen

Stort behov i år

– Det har jo vært en helt spesiell sommer. På grunn av  koronarestriksjonene har mange måttet avlyse ferieplanene, og mange unge har tilbragt veldig mye tid hjemme. Da kan nok åtte ukers ferie bli i meste laget, særlig nå som mange foreldre er tilbake på jobb - og de må være mye alene. For oss var det viktig å gi et tilbud nettopp i denne perioden, forteller prosjektleder i NKS Drammen Bente Bostrøm.

I likhet med stadig flere andre lokalforeninger av Sanitetsforeningen arrangerer de temamøter og aktiviteter for sine Sisterhood-grupper gjennom hele året. Både campen og det ordinære tilbudet er helt gratis og er ikke rettet mot noen bestemt målgruppe.

Også Forandringshusets United Sisters-tilbud finnes flere steder i landet, og har mye til felles med Sisterhood. Målet for begge er å skape trygge arenaer for unge jenter, på tvers av alder, etnisitet, religion og sosial status, der de kan møte nye venner, bygge hverandre opp, snakke om aktuelle - og noen ganger vanskelige - temaer og ta en pause fra all verdens prestasjonspress og forventninger.

– Disse gruppene driver jo mer eller mindre med akkurat det samme og derfor samarbeider vi om mye. Vi har lenge snakket om å få i stand en egen jenteleir her, og er glade for at det klaffet nå - vi merker jo at behovet er stort, sier prosjektkoordinator ved Forandringshuset i Drammen Camilla Gustavsen.

###

Camilla Gustavsen, prosjektkoordinator ved Forandringshuset i Drammen, holdt seg lenge på trygg grunn - men måtte til slutt ut på padlebrett selv også. Bak f.v.: Annabelle Midtsundstad, Joude Haroun og Lilly Yakobo.

Les også: En annerledes fadderuke

Viktig tilbud

–  Det har ikke akkurat vært så mye å gjøre denne sommeren, så jeg gledet meg veldig til denne uken - særlig til å møte nye mennesker. Jeg er aktiv i United Sisters resten av året også og har bidratt som frivillig de to siste årene. Jeg har også vært på camp før, men dette er første gang i Drammen, sier entusiastiske Fatimah Zarah Ahmadi (17).

Hun syntes det var moro å prøve padlebrett, men gledet seg enda mer til turen til Tusenfryd. Hun begynner snart på sitt siste år på videregående skole, og synes det er bare stas å fortelle om campen når hun møter klassen sin igjen.

– Dette er jo en kul ting å være med på. Du opplever masse spennende og får mange nye venner. På barne- og ungdomsskolen var det en stor greie, når alle skulle fortelle hva de hadde gjort i sommerferien. Klart det var kjipt for dem som kanskje ikke hadde gjort noe spesielt, når andre fortalte om reiser til Spania og Hellas og sånt. For dem har nok tilbud som dette ekstra mye å si, mener Ahmadi.

Les også: Et liv i fellesskapets tjeneste (+)

Lettere uten gutter

Guttene savner hun ikke. Hun er opptatt av at en del av jentene på campen ikke hadde fått lov til å delta om det ikke var forbeholdt jenter.

– Jeg kjenner flere som har det sånn. For dem er dette så viktig, for de får oppleve så mye og møte mennesker de ellers ikke ville møtt. Selv setter jeg pris på at alt blir litt roligere når vi er bare jenter. Gutter vil gjerne ha full fart og konkurrere om alt. Jeg tror mange synes det er lettere å bare være seg selv når det ikke er gutter til stede.

Joude Haroun (17), som har vært aktiv i Sisterhood siden ungdomsskolen, er enig.

– Jeg synes det er så koselig at vi er bare jenter her, som støtter og bygger opp hverandre. Med gutter her hadde det nok blitt veldig mye mer kaos. Også tør flere jenter å melde seg på, til og med flere som ikke kjenner noen andre her fra før.

###

Joude Haroun og Fatimah Zarah Ahmadi synes det beste med Sistercamp er masse nye vennskap - og sjansen til å prøve seg på spennende nye aktiviteter.

Også Haroun setter stor pris på noen spennende dager helt på tampen av en langvarig sommerferie, som for henne har vært ekstra spesiell.

– Faren min var i hjemlandet Sudan da koronakrisen brøt ut, og dermed ble han sittende fast der. Nå har jeg ikke sett ham på nesten et halvt år, men det er visst i ferd med å ordne seg nå da, så han kommer snart tilbake - heldigvis.

Men aller først blir det tur til Tusenfryd. Det gleder Haroun seg til også, men noen halsbrekkende aktiviteter blir det ikke på denne jenta.

– Nei, er du gæren? Jeg tør ikke prøve sånt padlebrett engang, jeg. Sånt er ikke for meg, fastslår hun lattermildt.

Les også: Har delt ut mat og gaver til cirka 650 familier

Les også: Får goodiebags levert på døra

Les også: Mer enn maiblomster og gamle damer ga dem Frivillighetsprisen 2018

---

Sisterhood og United Sisters

  • Sisterhood er en møteplass hvor en fast gruppe jenter møtes ukentlig og har det hyggelig sammen. Jentegruppen skal være med på å styrke jentenes selvtillit, og fungere som et fristed hvor de kan være seg selv.
  • Målet med Sisterhood er at jentene skal kunne utvikle gode venninnerelasjoner, styrke deres psykiske helse og utfolde seg selv positivt. Alle jenter mellom 12 og 20 år er velkomne.
  • Sisterhood-gruppene snakker om ting som opptar jentene, som vennskap, kjærlighet og sex, nettvett, grensesetting, mobbing, fordommer og fremtid, og ulike tema som kan være flaut for jentene å snakke om hjemme eller med andre voksenpersoner.
  • Sanitetsforeningen (NKS) samarbeider med Sisterhood Norge - forankret i Oslo kommune.
  • United Sisters er et nettverk av, for og med jenter og ikke-binære mellom 15 og 21 år, hvor man blir kjent med hverandre på tvers av alder, etnisitet, religion og sosial status.
  • I United Sisters kan man prate om og bli utfordret på egne meninger, og ta opp vanskelig og hverdagslig tematikk rundt blant annet ung virkelighet, identitet og samfunnsengasjement.
  • United Sisters begynte som en plattform for jenter i Sverige, på Fryshuset. United Sisters er et samarbeidsprosjekt med Fryshuset i Sverige, og drives i dag ved alle Forandringshus i Norge.
  • Forandringshuset eies og drives av KFUK-KFUM, en av Norges største barne- og ungdomsorganisasjoner med ca. 15.000 medlemmer.

---

Mer fra Dagsavisen