Nyheter

Mer enn maiblomster og gamle damer ga dem Frivillighetsprisen 2018

Drammen Sanitetsforenings neste satsing retter seg mot 12 år gamle jenter, sier leder Helene Amalie Meyer (35).

Hvem: Helene Amalie Meyer (35)

Hvorfor: Leder av Drammen Sanitetskvinner som onsdag fikk kommunens Frivillighetspris 2018 overrakt av ordfører Tore Opdal Hansen

Gratulerer som vinner av frivillighetsprisen for 2018. Ble dere overrasket?

– Tusen takk. Ja, vi ble veldig glade og overrasket, vi hadde ikke sett for oss å vinne, det var så mange gode kandidater. Vi var fire fra oss som var i Rådhuset; Marit Bjørnstad Carlsen, Helene Gjevik og Bente Bostrøm i tillegg til meg selv.

Hva betyr dette for dere?

– Det er klart det betyr mye, det er positivt at vår forening får denne oppmerksomheten. Og det betyr at arbeidet vi gjør er viktig, og en slik pris motiverer og inspirerer oss videre.

Mange assosierer sanitetsforeningen med gamle damer, maiblomster og fargerike fjær på bjørkeris. Hva gjør dere mer?

– Vi har mange saker vi er opptatt av, som inkluderer arbeid med eldre og med yngre. For eldre har vi kafé for i sanitetshuset på Åssiden en gang i uka. I samarbeid med kommunen driver vi Villa Fredrikke, i sanitetshuset i Amt. Bangsgate, et aktivitetshus for personer med demens i tidlig til moderat fase, og for deres pårørende. Kommunen står for selve driften og Drammen Sanitetsforening gir pengestøtte. Drammen Sanitetsforening driver også noe vi kaller for Språkvenn, der integrering står i fokus med vekt på at deltakerne skal lære norsk og om norsk kultur. Vi har også en systue i kjelleren på sanitetshuset i Amtman Bangsgate, hvor man syr og snakker og kommer litt nærmere hverandre, hvor også integrering er hovedmålet. Vi har også et prosjekt på gang som vi kaller Motherhood. Det skal hjelpe mødre som kommer hit, hvordan er det å være mor i et nytt land. Hva er fint å vite, hva bør man tenke på, hva kan være bra å ta med seg fra egen kultur, og hva er viktig å lære om norsk kultur.

Dere har en annen nyhet på gang også, som handler om unge?

– Ja, Drammen Sanitetsforening skal være pilot på et helt nytt konsept; Sisterhood, som starter opp etter jul. Det skal være et ukentlig tilbud for jenter i 12-års alderen, i ett år. Hensikten er å bygge fellesskap og å stifte bekjentskap, være et sted hvor man kan snakke. Lederen av gruppa er mellom 20 og 30 år, som i alder da er nær egen ungdomstid, samtidig som man er en trygg og god voksen, med faglig kompetanse. Håpet og målet er at de unge jentene skal sitte igjen med gode vennskap, og at dette er et møtested hvor de kan føle seg trygge og være helt seg selv.

Hvordan rekrutterer dere deltakere til Sisterhood?

– Vi har allerede vært på besøk på forskjellige skoler. Siden dette er for jenter under 18, er selvfølgelig foreldrene involvert.

Er det en trend at medlemmene i sanitetsforeningene blir yngre?

– Ja, det satses fra sentralt hold, sanitetsforeningene har fått et boost, og nå er ikke lenger aldersforskjellen så stor som da jeg startet for sju år siden. Vi jobber mye med å synliggjøre det vi driver med, og det som treffer bredden i befolkningen. Jeg startet fordi jeg syntes foreningen sto for så mye bra.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En bok som het noe sånt som "Hjertespråket". Jeg jobber som pedagogisk leder i en barnehage, og den boka har jeg hatt stor nytte av. Den handler mye om hvordan man snakker med barn og også om ledelse.

Hva gjør deg lykkelig?

– Gode stunder, å være sammen med barna og familien min.

Hvem var din barndomshelt?

– Nelson Mandela. Det han sto for og snakket om gjorde veldig inntrykk.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg lett kan bli usikker.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier ikke så mye ut, tror jeg. Er ialle fall ikke noen strikkhopper, haha. Men jeg er glad i å hygge meg med venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– For at folk med funksjonsnedsettelse skal få flere lovfestede rettigheter.

Er det noe du angrer på?

– Jeg var i et voldelig forhold tidligere, og angrer på at jeg ikke brøt ut før.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Med Abid Raja. En mann det skulle vært interessant å diskutere med. På en positiv måte, altså.

Mer fra Dagsavisen