Nyheter

Et liv i fellesskapets tjeneste

Etter et helt liv i idretten er Godset-legenden Odd Arild Amundsen overbevist om at det å skape fellesskap, og ha et sted å høre til, er det viktigste for å få folk i fysisk aktivitet. Når han nå pensjonerer seg, håper han fortsatt å være en del av fellesskapet han selv har skapt på Øren.

Strømsgodset-legenden Odd Arild Amundsen fikk fellesskapsfølelsen inn med morsmelken, da han vokste opp på grusbanen på Brakerøya. Den følelsen av fellesskap har han hatt med seg hele livet, og brukt aktivt som forkjemper for fysisk aktivitet og aktive lokalsamfunn i sin tid i Drammens Ballklubb (DBK).

– Vi som bodde rundt den banen, var der sommer som vinter og spilte med hverandre hver eneste dag. Alle måtte være med for at vi skulle kunne stille lag, og selv om vi som oftest endte opp med å tape, var det noe med det fellesskapet vi skapte. Den følelsen av fellesskap har jeg tatt med meg gjennom hele livet, forteller Amundsen til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Godset drar inn årlig millionbeløp i grasrotmidler: – Stor del av klubbdriften (+)

Takker klubben for eventyret

Når han nå trer inn i pensjonistenes rekker, ser han tilbake på et langt liv i idrettens tjeneste. Først som aktiv fotball- og bandyspiller, og senere som primus motor og ildsjel for svært mange prosjekter i DBK.

– Det har vært et eventyr å få holde på med det du er aller mest glad i, sammen med en vanvittig dyktig gjeng her i ballklubben. Det er klart at en blir stolt av det en har vært med på å skape gjennom årene når du tenker tilbake, sier Amundsen.

Han skryter voldsomt av klubben sin, som valgte å ta en sjanse og høre på hans ideer, da Amundsen som 50-åring ble jobbløs og trengte en ny retning i livet etter at jobben som boktrykker forduftet.

– Jeg er så gammel at den jobben jeg hadde ikke eksisterer lenger. Det får deg til å tenke, men jeg har vært utrolig heldig som har fått jobbe i en klubb som har vært så fremoverlente og latt oss utvikle det vi har her gradvis. Vi har fått lov til å prøve og feile, og det har vært mye vi har fått til og noe vi ikke har fått til, sier han.

Les også: Jordbærbonde fra Lier måtte sende arbeidere tilbake til hjemlandet

Prøving og feiling

Blant tingene som ikke fungerte, var prosjektet «Kameratgården». Der var ideen å tilby de ungdommene som falt fra idretten en annen vei inn, gjennom andre aktiviteter ballklubben tilbød.

– Vi fikk midler for å jobbe med ungdom og frafallet i idretten, som er like stort i DBK som alle andre steder. Gjennom «Kameratgården» hadde vi trialsykler, skating og masse som vi trodde var tøft. I begynnelsen kom det en del, men til slutt ble vi stående på klubbhuset og steke våre egne hamburgere fordi det ikke kom noen. Det er klart det var skuffende, for vi trodde virkelig vi hadde et godt tilbud til ungdommene, sier Amundsen.

Det mislykkede prosjektet har nå utviklet seg til å bli en satsing på E-sport, som har vist seg å være veldig populært.

– Vi så mot spillhuset i Bærum, og det de hadde gjort, og tenkte at hvis de kunne få det til, hvorfor kan ikke vi som et idrettslag tilby et lignende fellesskap for de som vil drive med E-sport her. Selv om jeg ikke har noe peiling på det, har det også vært utrolig morsomt å følge, og nå har vi 30-40 som møtes på åpne kvelder her, sier Amundsen som er imponert over vurderings- og reaksjonsevnen til ungdommene.

– Jeg vil ikke karakterisere det som idrett, men jeg kan kjenne igjen en del av elementene fra min tid som idrettsutøver. På fotballbanen må du lese spillet, se hva som er lurt å gjøre, tenke på hva du skal gjøre med ballen når du har den, og så må du gjennomføre det. Det er det samme i E-sport. De også ser, vurderer og handler, bare at det går sinnsykt mye raskere, sier Amundsen og ler.

Les også: Jobbet doble skift og røde dager for å sikre rent tøy til helsesektoren under koronakrisen

Har samlet alt fra barnehager til 80-åringer

For en person som brenner så mye for å skape aktive lokalsamfunn, er det et paradoks at han også oppfordret ballklubben til å satse på e-sport.

– Ideen var at vi ville skape et fellesskap, der de som spiller e-sport har det sosialt, kommer seg ut og får stifte nye bekjentskaper. Når de ikke spiller ser vi at de tar i bruk bordtennisbordet, og flere av dem går også ut for å skyte litt på mål, så den betydningen DBK har hatt for å skape et aktivt lokalsamfunn har vært veldig stor, forteller Amundsen.

Akkurat det med aktive lokalsamfunn har også vært viktig for Amundsen gjennom sin tid i klubben. I år har de fått en Fysak-avtale med Øren skole fra 2.klasse, og siden de selv har treninger med 1.klasse og involvert barnehager gjennom sin Idrettfritidsordning (IFO) er nå DBK med på hele løpet. Både for barn og unge, men også for eldre.

– Det er virkelig morsomt å se hvordan småtassene boltrer seg i motorikkrommet, og samarbeidet vi har med de 36 barnehagene er virkelig spennende. Med barnehagene, IFO-ordningen, idrettene våre for bredden og A-laget, i tillegg til tilbudet for de over 60 er vi med på å skape et tryggere nærmiljø for alle, forteller Amundsen og fortsetter:

– Det å samle alt fra barnehager til 80-åringer på en felles arena, der de snakker og ser hverandre og får være en del av et felleskap. Den fellesskapstankegangen der mener jeg er utrolig viktig, og det å få være med på å skape det miljøet her har vært en minst like fin reise som den jeg hadde som aktiv idrettsutøver selv, sier Amundsen.

Les også: Finnmarkingen som elsker Drammen

Godsets gullag feirer 50-årsjubileum

Og det er ikke en hvilken som helst idrettskarriere Amundsen kan se tilbake på. Som en del av Strømsgodsets gullag på slutten av 1960- og starten på 1970-tallet ble det tre cupgull og seriemesterskap i 1970, i tillegg til spill i Europa.

– Siden vi måtte spille omkamp i cupfinalen i 1969, har jeg spilt fire cupfinaler og ikke tapt noen. Det sammen med seriegullet i 1970, som har femtiårsjubileum i år, var utrolig morsomt å være med på. Det var selvsagt også stort å spille i Europa, og score mål mot Leeds, men det jeg husker aller best er fellesskapet og den gjengen vi hadde, sier Amundsen.

Igjen blir han blank i øynene da han tenker tilbake på laget han spilte på.

– Jeg var så heldig at jeg fikk spille med spillere som Inge (Thun), Thorodd (Presberg), Tor (Alsaker-Nøstdahl) og Steinar (Pettersen) blant annet. Alle var de blant de beste i landet, og de la lista for oss andre å følge etter. Det å få spille på Marienlyst foran 10.000-15.000 tilskuere med den stemningen som var der, og at du var på fornavn med publikum og alle kjente alle. Det var utrolig morsomt å være en del av, forteller Amundsen.

Les også: Godset frigir spiller seks måneder etter at han signerte

Gode opplevelser viktigere enn å skape en Ødegaard

På sommeren spilte de fotball, mens det var bandy det gikk i på vinteren. Selv om det nå til dags er en mer uvanlig kombinasjon, var Amundsen også en veldig habil bandyspiller for Bragerøen i sin tid.

– Jeg synes det var fantastisk morsomt å gjøre noe annet på vinteren, og også der spilte jeg med kamerater som tok VM-sølv for Norge. Det å bytte ut fotballen og en gjeng, med bandy og en annen gjeng på vinteren, syntes jeg bare var positivt. Det gjorde at jeg var mer sugen på å spille fotball igjen når det var tid for det, og jeg tror faktisk det gjorde oss til bedre fotballspillere også, påpeker Amundsen.

Selv om det ikke skjer så mye nå til dags, oppfordrer han foreldre å la ungene holde på med noe helt annet på vinteren.

– Det kan godt hende at jeg er gammeldags, men jeg mener at ungene får igjen for å drive med noe annet på vinteren. Enten om det er bandy, langrenn eller hva som helst. Det gjør det kulere å gå tilbake til fotballen senere, da de fleste unger ikke har behov for å fly rundt på kalde kunstgressbaner på vinteren, sier Amundsen og fortsetter:

– De aller færreste skal spille på Marienlyst uansett. Vi klarte aldri å utvikle fotballspillere her oppe på Øren, som vi prøvde da vi startet opp FFO-ordningen i 2007, men vi har bidratt til fysisk aktivitet og skapt fellesskap for utallige barn og unge. For meg teller det like mye som å skape en Martin Ødegaard. Så lenge vi skaper nok gode opplevelser for ungene, slik at de synes det er ålreit å være en del av et idrettslag, er det ikke så farlig at de ikke blir en ny Ødegaard. Blir de glade i å bruke kroppene sine, og ikke blir sittende på rumpa, er det mer enn godt nok for meg, avslutter Amundsen.

Les også: Strømsgodset senket formsvake Brann i sjansefylt kamp

Mer fra Dagsavisen