Nyheter

Godset-investor: Til syvende og sist dreier det seg om et tall og måten det skal betales tilbake på

Verdiene i klubben tolkes på ulike måter. Det er Drammenspatriotenes forklaring på det havarerte forsøket på å terminere eierkontrakten før utløp.

De siste ukene har Strømsgodset Toppfotball og eierne av selskapet Strømsgodset Fotball AS (SF AS) forhandlet om å avslutte kontrakten som går ut 31. desember i år.

Per Kristian Helling representerte Drammenspatriotene AS, som eier SF AS i sin helhet, da partene tirsdag denne uka skiltes uten enighet om å oppløse avtalen – til tross for at det er det begge egentlig ønsker. Styreleder i Strømsgodset Toppfotball Ivar Strømsjordet oppsummerte møtet mest utfyllende, og sa rett etterpå til Drammens Tidende at det var så stor avstand mellom krav og tilbud at de fra klubbens side ikke ser at det kan bli nye forhandlinger. Dermed løper kontrakten videre, og en ny organisasjonsmodell som skulle føre til at frisk kapital kan komme inn i klubben, settes på vent.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og sinte og bekymrede supportere og drammensere har i all hovedsak rettet skytset mot eierne og det som blir sett på som grådighet og stahet som i verste fall kan slå Strømsgodset konkurs, dersom ikke frisk kapital skytes inn etter to allerede svake økonomiske år.

LES OGSÅ: Lillebror Helling ute av investorbrorskapet Drammenspatriotene

Millionsprik

Nå snakker Per Kristian Helling ut om hvordan investorgruppa som kom inn i 2005, har tenkt.

– Det er i og for seg ikke noe dramatisk. Prosessen som har gått de siste par ukene har hatt som mål å fastsette forutsetninger for å kunne terminere på tidligere tidspunkt. På første møte diskuterte vi premissene for forhandlingene, og så i forrige uke framla vi våre forestillinger om hva som ligger av verdier i klubben og hva vi ønsker å ha med oss ut. I realiteten dreier situasjonen nå seg om at verdiene i klubben tolkes på ulike måter, sier Helling til Dagsavisen Fremtiden.
Han forteller om et spekter av løsninger for hvordan fremtidige spillerinntekter vil kunne fordeles på en måte eliteserieklubben kan leve med: Årlig  gjennom en prosentsats eller via en trappetrinnsmodell med for eksempel ti prosent det første året, så tjue og tredve de påfølgende.

– Det er mange modeller vi kan diskutere, og det var dette ville vi forhandle om. Vi skulle ikke røre drifts- og sponsorpenger – kun fastsette en andel av spillerlogistikken. Vi ba heller ikke om noen garantier, men forsøkte å bli enige om et tall.
– Vi har satt et tall på verdiene i klubben. Basert på det, sier vi at en tredel, eller nærmere fjerdedel, av det ville det vært rett og rimelig å få tilbake, på en måte vi mener ikke ville skade en normal driftssituasjon for Strømsgodset, og heller ikke for fremtidige investorer. Så er det en annen oppfatning fra den andre siden, som vises gjennom  differensen på verdibetraktningene, fortsetter han.

– Ivar Strømsjordet valgte derfor å avslutte forhandlingene. Han sa han hadde fått mandat fra styremøtet dagen før på summen han presenterte. Han var ikke villig til å gå tilbake til styret sitt med summen vi la fram, sier Helling. Han peker også på at det kun har blitt diskutert muntlig, og at klubben dermed ikke har sett gruppas utkast før de avviste det.

Ifølge Dagsavisen Fremtidens opplysninger tilbød Strømsgodset Toppfotball 7,2 millioner, mens Drammenspatriotene ville ha minimum 15 millioner. Helling vil ikke bekrefte det så konkret, men viser til at de en av de nærmeste dagene vil presentere hvordan de har kommet fram til «sitt tall», som er basert på innhentede vurderinger av juss, spillerverdsetting og det han kaller «helheten» – en total som altså skal ligge oppunder 60 millioner.

– Det er litt mer infløkt. Men til syvende og sist dreier det seg om et tall og måten det skal betales tilbake på. Det må vi få forklart, så får folk gjøre seg opp sin mening, oppsummerer Helling, som tidligere har forsvart utbetalinger fra klubben i en kronikk i Drammens Tidende.

LES OGSÅ: Drammenspatriotene klare om krav for å trekke seg ut

– Interessen har svunnet

At det er blitt avgjørende for dem å trekke seg ut akkurat nå, etter at interessen for å engasjere seg videre har blitt forlenget tidligere, forklarer han også med menneskelige faktorer.

– Interessen har svunnet litt hen. Det er snart gått femten år og man utvikler seg som menneske, man flytter seg og får andre fokusområder, det er vanlig menneskelig utvikling. Summen av dette, pluss at risikoen vi har båret har økt. Vi snakker om en bedrift med hundrevis av frivillige, flere titalls på lønningslista og en kjempeomsetning. Vi synes vi har gjort jobben vi sa at vi skulle gjøre, bare at det har tatt ti år lenger. Nå er det på tide at nye krefter tar over, sier Helling.

Hvordan kjennes det å være Drammens trolig mest utskjelte mann?

– Jeg har prøvd å tenke med mitt blå hjerte, hovedplanen er at Godset skal leve videre. Jeg er ikke avhengig av pengene. Men er det riktig at fremtidige investorer skal få ut det vi har bidratt til å bygge?

Bøddelkarikatur og trusler

Fra utfallet av møtet ble kjent tirsdag kveld tok det ikke lang tid før en karikaturtegning ble spredt vidt på sosiale medier. Tegningen portretterer Lars Nilsen, Atle Kittelsen og Per Kristian Helling som prest og bødler rundt et skafott der «Strømsgodset» ligger klar til å bli halshogget.

– Jeg har også fått tekstmeldinger som omhandler meg og min familie, der det refereres til hvilken klasse barna mine går i på skolen – og at vi skal ha oss til helvete ut av Drammen.

Han  kaller det hinsides at ytringsfriheten i Norge tillater det han ser som trusler, og inkluderer tegningen på Twitter.

– At to parter er uenige og at fotball engasjerer, er forståelig. Men at folk skal få holde på sånn er forkastelig. Jeg har sagt til Strømsgodset at de som bruker ytringsfriheten på denne måten, kan vi ikke støtte i et samfunn der vi er opptatt av åpenhet. Det er faktisk et samfunnsansvar, sier Helling.

Foreløpig har han tatt skjermdumper av endel meldinger, men har foreløpig ingen planer om å gjøre noe med det videre.

– For meg personlig er det graverede å bli hengt ut, men jeg tåler det. Men går det videre utover familie og barn vil jeg bruke både tiden og ressursene det tar og gjøre det jeg kan for å stoppe det.

Skulle du ønske at Strømsgodset eller GodsetUnionen adresserte dette tydeligere?

–  Enten det er dem, eller dere i pressen, som gjør det, så synes jeg det bør tas opp. Hets er ikke akseptabelt, sier Helling.

Lover business as usual

Han har fremdeles et håp om å kunne glede seg over søndager på kamp.

– Hvorfor ikke? Jeg håper da ikke at jeg skal bli nektet adgang! Det jeg ber om at folk ser, er at det kun blir en skadelidende dersom vi ikke får løst dette – det er tippeligalaget Strømsgodset. Jeg håper og drømmer om at det skal få et godt liv videre.

Men hva vil du si til de som mener at det er dere som utgjør den største trusselen mot det?

– Vi skal sørge for business as usual i 2020, hvordan skal vi finne ut de nærmeste dagene og ukene. Nå er jo dessverre også den nye situasjonen med korona kommet opp – det er vel som de sier, at en ulykke kommer sjelden alene. Jeg har sittet i møte med de ansatte i dag, og bekymringen deres var den samme. Til dem sa jeg: De dere må stille spørsmål til er de som skal drive klubben videre. Hva er deres tanke? I femten måneder har det ikke skjedd noe fra Strømsgodset Toppfotball sin side. De sier at de har en plan, og har en skisse til et spillerinvesteringsselskap der en andel av et tenkt overskudd skal gå. Men de vil ikke ut med hvordan de tenker å drive, og ingen prosentsatser er klare, sier Helling.

Med et budsjettert underskudd på over 8 millioner for 2020, hva legger du i business as usual?

– Det første er at vi skal levere et regnskap med positiv egenkapital som er godkjent fra alle. Samtidig er det budsjettert med underskudd før spillersalg. Dette oppfyller vi formelt sett. Det andre kravet er at vi må sørge for likviditet, vi kan ikke la klubben gå konkurs. Det må vi løse hver uke og hvert halvår. Jeg tror ikke det blir gjennom innskudd av penger, så da må vi se på salg av spillere, fokus på å øke inntekter eller redusere kostnader. Det jobber vi steinhardt med og vil fortsette med.

–  Ingen stemning for store beløp

Styreleder Ivar Strømsjordet i Strømsgodset Toppfotball er blitt forelagt det Helling tar opp i dette intervjuet. Siden han tiltrådte på årsmøtet for tre uker siden, ønsker han ikke å svare for eventuell mangel på planlegging i tiden etter at Drammenspatriotene varslet sin utgang.

– Siden årsmøtet da jeg startet har alle har vært opptatt av å få en avklaring på hva som skjer med kontrakten. Usikkerheten har vært vanskelig for mange, og mitt primære mål var å få en slik avklaring innen midten av mars.

Strømsjordet peker samtidig på mange forhold som har vært klare.

– Om avtalen hadde blitt terminert, var planen vår å få på plass en ny organisasjonsmodell og ta tilbake hele driften tilbake inn i klubben igjen. I tillegg skulle vi ha et spillerinvesteringsselskap på siden, som skulle handle for overskudd i fremtidig spillerlogistikk. Det forutsetter fremtidige spillerinntekter og det sier seg selv at vi da ikke kan tilby disse til Drammenspatriotene  – vi kan helt enkelt ikke selge dem to ganger, sier han, og er også helt klar på at det per i dag ikke finnes penger i kassa til å tilby større beløp enn de har gjort.

– En eventuell avtale med Drammenspatriotene ville måtte legges fram for et ekstraordinært årsmøte og dermed for alle medlemmer, i et åpent møte. Vi føler at stemningen slett ikke er der for at det skal betales ut stor beløp til Drammenspatriotene, sier Strømsjordet lakonisk.

LES OGSÅ: Ønsket å unngå en Lyn-situasjon

Å skape verdier

Men de har foreslått flere måter å hente ut pengene på, og også over lengre tid. Forstår du at de ikke ønsker å se nye investorer tjene på noe de har vært med å bygge?
– Det er riktig at det var tenkt betalt framover i tid, men fremtidige spillerinntekter kan ikke deles på mange. At noen andre skal høste verdi av noe de har skapt stusser jeg over –  for det er mange som har vært med å skape de verdiene som ligger der i dag. De har ikke vært inne med penger i Strømsgodset siden 2009, tvert imot tatt ut 43 mill på spillersalg etter den tid, sier Strømsjordet og ramser opp Martin Ødegaard, Iver Fossum og Marcus Pedersen.

Han ber om å at ett budskap til må komme tydelig fram.

 All ære og takk for det de gjorde i 2005. Jeg satt selv i styret da, og de reddet klubben fra konkurs og sikret en satsing som gjorde at Godset etableret seg i tippeligaen. Men så har også mye skjedd siden det.

Sponsorer avventer

En Strømsgodset-sponsor Dagsavisen Fremtiden snakker med ønsker ikke å bidra til å snakke ned klubben, og peker på optimismen i at det så sent som i forrige uke var svært godt oppmøte på en lunsj holdt i lokalene på Marienlyst. Det kan tyde på at drammenspatriotenes lenge varslede exit ikke rikker på lysten til å støtte klubben.

– Jeg skjønner dem. Hadde jeg sittet med en sånn kjempeavtale som de har.... rett til femti prosent av dagens spillerstall, det er gullkantet, sier sponsoren.

Samtidig setter vedkommende ord på den usikkerheten flere har pekt på i den situasjonen klubben befinner seg i akkurat nå:

– «Hvilken sponsor har lyst til å gå inn med penger, hvis pengene går til eierne?». Klart jeg er bekymret. Klubben må komme seg videre.

STRØMSGODSET FOTBALL AS I TALL

Sum driftsinntekter 2019: 74.964.000 NOK
Driftsresultat 2019: -12.518.000 NOK
Ansatte: 36

Mer fra Dagsavisen