Nyheter

Ønsket å unngå en Lyn-situasjon

Drammen kommune har, som eier av Marienlyst, spyttet inn like mye penger som Drammenspatriotene. Tidligere ordfører Tore Opdal Hansen håper partene kommer til en enighet som er best mulig for byens stolthet.

Samtidig som Drammenspatriotene (DP) har spyttet inn 55 millioner kroner over de siste 15 årene, har også Drammen kommune bidratt med rundt 50 millioner kroner som har kommet Strømsgodset til gode. Der patriotene har tatt ut 44,9 millioner kroner, og nå krever enda mer penger tilbake, har det aldri vært aktuelt for kommunen.

– Jeg har vært på kamp med Strømsgodset da de trakk under 1000 tilskuere. Den gang sto vi i en situasjon at hvis Godset ikke fikk økonomiske rammebetingelser for å komme seg tilbake til Tippeligaen igjen var det fare for at byen kunne ende opp med en ny Lyn-situasjon. Det ønsket vi ikke, og derfor var det stor velvilje i kommunen for å hjelpe Strømsgodset, forteller Tore Opdal Hansen.

LES OGSÅ: – Til syvende og sist dreier det seg om et tall og måten det skal betales tilbake på

Forutsetning med kommunalt bidrag

Han var ordfører i Drammen i så godt som hele perioden der Drammenspatriotene har styrt skuta i Strømsgodset, og sier det var en forutsetning at kommunen også bidro for at patriotene i det hele tatt gikk inn i Godset.

– Det var en forutsetning fra Drammenspatriotene at kommunen også bidro, og det gjorde vi med redusert baneleie. Den avtalen var klar allerede før DP gikk inn, så kommunen var inne og hjalp til på et veldig tidlig stadium. Vi innfridde kravet DP hadde for å gå inn i Godset, og har senere også vært med på utviklingen av anlegget på Marienlyst, forteller Opdal Hansen.

Drammen kommune eier nemlig Marienlyst, hjemmebanen til Strømsgodset, og har oppgradert den for flere titalls millioner siden Drammenspatriotene tok over.

– Etter at man bestemte seg for at Godset skulle fortsette å spille på Marienlyst, har kommunen lagt til rette for en utvikling av stadionanlegget og oppgradert det i henhold til lisenskrav fra både NFF og UEFA. Kommunen har også sørget for å flytte skolen som lå der for å sikre at man i fremtiden også kan bygge om tribunen om det er nødvendig, sier han.

LES OGSÅ: Helling ute av investorbrorskapet Drammenspatriotene

Betalt for strenge lisenskrav

Gjennom de siste 15 årene har Strømsgodset tatt turen fra 1. divisjon og opp til Eliteserien, og etter at klubben vant Eliteserien fikk klubben også lov til å spille i Europa. Det har ført til strenge krav fra NFF og UEFA om å utbedre stadionanlegget, som Drammen kommune har stått for.

– NFFs og UEFAs krav har nok kostet kommunen over 20 millioner kroner i utbedring av stadionanlegget for å møte lisenskravene til de ulike turneringene. I tillegg har vi byttet ut lysanlegget, fordi det var krav om høyere standard. Vi har også skiftet fra gress til kunstgress og skiftet kunstgresset oftere enn på andre arenaer. Drammen kommune har vært med på å utvikle Gamle Gress på Marienlyst i tråd med de kravene vi har fått, forteller Opdal Hansen.

Den tidligere ordføreren, som nå er Høyres nestgruppeleder i Viken fylke og leder av utdanningskomiteen i fylket, sier at det ikke er noe som skal hefte ved Strømsgodset, siden det er andre som har stilt de kravene.

– De midlene vi har gått inn med har ikke gått til drift av Strømsgodset som fotballklubb, men til drift av Marienlyst som stadion. Det er to veldig forskjellige ting, selv om det har hatt direkte betydning for Strømsgodset som fotballklubb siden de har fått en stadion de har kunnet bruke i både nasjonale og internasjonale turneringer, forklarer Opdal Hansen.

LES OGSÅ: Forhandlingene strandet – «Patriotene» trekker seg ut

Håper partene kommer til enighet

Han ønsker ikke å si så mye om bruddet i forhandlingene mellom Strømsgodset og Drammenspatriotene, men håper partene kommer til enighet til det beste for byens fotballag.

– Fotball får en helt fantastisk oppmerksomhet i riksmedia, og det er klart at det ikke er mange som ikke har fått med seg at Godset er fra Drammen. Det som var veldig hyggelig når jeg reiste rundt som ordfører var å finne ut at Godset har sympatisører over hele Norge fordi de blir sett på som en sympatisk klubb. Strømsgodset er en god reklame for byen vår, og viktig for byens innbyggere og det er også derfor viljen har vært så stor for å hjelpe, sier Opdal Hansen og fortsetter:

– Jeg skjønner at det er tøffe og krevende forhandlinger, men jeg tror og håper at partene kan komme til en enighet. Det er man bare nødt til, sier han.

LES OGSÅ: Eliteserien utsettes til mai

Mer fra Dagsavisen