Nyheter

Russepresident: – Disse temaene er dønn seriøse

Russestyret ved Drammen videregående skole håper Russedagen vil bidra til at avgangselevene tenker ekstra nøye igjennom sine handlinger i russetiden, slik at alle kan ha det gøy og få en trygg feiring.

Onsdag ble Russedagen arrangert av Drammen sanitetsforening for sjette år på rad, og avgangselever fra Drammen videregående skole møtte opp på Union Scene for å høre foredrag som skal inspirere til en trygg russetid. På programmet stod «Trygg russefeiring» med sexolog og sykepleier Sissel Helene Thon og sofaprat med russestyret, før forebyggende enhet ved politiet avsluttet med en gjennomgang av spilleregler under russetiden.

###

Russepresident Jørgen Aasheim og visepresident Carl William Nordby håper alle avgangselevene ved Drammen videregående skole får en bra russetid. Foto: Helle Svanevik

– Jeg synes dette var veldig godt gjennomført. Det ble en god påminnelse for alle om at disse temaene er dønn seriøse – man kan ikke bare leve livet i en måned, uten å tenke over konsekvensene av handlingene sine, sier russepresident ved Drammen videregående skole, Jørgen Aasheim (19).

LES OGSÅ: Sanitetskvinnenes temadag for russen blir obligatorisk

Viktig og lærerikt

Blant temaene som ble gjennomgått av foredragsholderne var hva som skjer med kroppen når man drikker for mye alkohol, viktigheten av samtykke til sex, prevensjonsmidler, eksempler på konsekvenser av å prøve ulike illegale rusmidler og relevant lovverk for russetiden. Aasheim trekker spesielt frem politiets foredrag som både viktig og lærerikt.

Under politiets fremføring fikk vi vite hva de kommer til å sjekke og hvilke regler vi må følge. Det viser at politiet ønsker å samhandle med oss, slik at vi i størst mulig grad er klar over rammebetingelsene og at vi på vår måte klarer å gjennomføre russetiden etter disse, sier han.

###

Godt oppmøte: Mange tredjeklassinger fra Drammen videregående møtte opp på Union Scene for å få med seg foredragene på Russedagen. Foto: Helle Svanevik

Samarbeid med politiet, trygghet og inkludering

Er det noen spesielle tiltak dere i russestyret har igangsatt for at alle skal få en bra russetid?

Ja, vi har blant annet arrangementer i samarbeid med politiet. Det er godt for oss da det gir samtidig trygghet for dem som møter opp, og det at politiet er tilstede er nok med på å påvirke hvordan folk oppfører seg både på selve arrangementet og kanskje også i fremtiden, sier Aasheim.

Lisa Handley (18) er ikke i russestyret, men hun forteller at de til sammen 22 jentene på russebussen hennes har blitt enige om at én til to jenter skal holde seg edru når de er ute og ruller.

– Dette skal sørge for at de andre skal kunne ha en trygg person å gå til hvis det skjer noe, sier hun.

Også jobber vi aktivt for å få med så mange som mulig på arrangementene våre. Nå har vi jo allerede hatt russeball hvor mange kom, også skal vi ha drammensvisning etter hvert hvor vi viser frem bussene våre. Da vil vi også prøve å få med så mange som mulig, uansett om man er på russebuss eller ikke og uansett om man skal være russ eller ikke. Vi vil at alle i tredje klasse skal være med, sier visepresident Carl William Nordby, og legger til:

– Jo flere, jo bedre!

Skolelei og gleder seg til feiring

Jørgen Aasheim og Carl William Nordby gleder seg til resten av russetiden, og de forventer en skikkelig feiring.

– Det blir så moro å bare være sammen med venner og feire – vi begynner jo å bli litt lei av skolen nå, så jeg gleder meg til å ha det gøy og til å dra på turer. Jeg tror det blir veldig bra, sier Nordby.

Mer fra Dagsavisen