Nyheter

Venstre-leder fnyser av Frps bompengekrav: – Jeg mener at vi ikke skal gi noe

– Hvis det er sånn at Frp går ut av regjering på grunn av bompenger vil det være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814, sier Anders Wengen.

1 av 3

Anders Wengen er gruppeleder i Buskerud Venstre og Venstres toppkandidat til kommunevalget i nye Drammen. Han er svært lite imponert over listen med bompengekrav Frp vil fremme for de andre partiene i regjeringen.

Hvis det er sånn at Frp går ut av regjering på grunn av bompenger vil det være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814. Det sier noe om hvilken skremmende utvikling vi har i landet, og det sier så utrolig mye om perspektivløsheten til et norsk parti dersom man går ut av regjering på grunn av noe sånt. Da må man tenke på å reformere norsk politikk fullstendig. Da har det gått for langt, tordner han.

Les også: Politikerne i Nedre Eiker skroter bomring og Buskerudbypakke 2

Fremmet en rekke krav

Frps landsstyre kom denne uka fram til at de vil fremme følgende krav som de vil ha gjennomslag for hos sine regjeringspartnere Høyre, Venstre og KrF:

  1. Stoppe nye bypakker
  2. Endre nullvekstmålet
  3. Slette bompengegjeld
  4. Kutte kostnader i eksisterende bypakker
  5. At det må stilles strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter når staten bidrar med penger til byområdene
  6. Nei til veiprising

Les også: Bomfritak for grønn varelevering neste år

Sier nei til alle krav

Foreløpig er det usikkert hva regjeringspartiene vil komme fram til, men Anders Wengen sier glassklart nei til alt.

Det var kjempevanskelig å komme fram til en regjeringserklæring. Vi greide med et nødskrik å komme fram til en avtale som var helt grei og ikke noe mer. Den bør vi ikke gjøre noen endringer på. Ikke bare mener jeg at vi ikke skal gi mye, jeg mener at vi ikke skal gi noe, slår han fast.

Wengen var en av dem som ikke ønsket å gå inn i regjering med Frp i utgangspunktet, men understreker at han stemte for videre regjeringsdeltakelse da saken kom opp i Venstres landsstyre i januar.

–  Har du først sagt ja, skal det tungtveiende grunner til for å gå ut. Jeg mener vi som politikere bør ha som mål å havne i posisjon. Det er der man får til mest, sier han.

Les også: Haaning: – Det er ikke mulig å oppfylle det som står i Buskerudbypakke 2 uten bomring

50-50

Samtidig forteller han at motviljen mot å sitte i regjering med Frp er økende som følge av utspill fra nasjonale Frp-politikere.

Hva slags utspill er det da du sikter til?

Listhaugs «sleike imamer opp etter ryggen-sitat». Måten man omtaler innvandring på. Hele denne siste IS-diskusjonen, som jeg synes er til dels skummel, og hvor man åpenbart ikke er så opptatt av barns beste.

Tror du Frp kommer til å gå ut av regjeringen nå?

Jeg vet ikke. Jeg tør ikke å gjette. Måten denne bomsaken har utviklet seg de siste månedene er helt utenfor min fatteevne. Hele landet har gått inn i en slags blodtåke. Hvis det er sånn at Frp mener at bompenger er viktigere enn alt annet, ja da får de bare gå ut da. For meg er sjansen 50-50, svarer han.

Gruppeleder i Buskerud KrF Trond Johansen, som også er førstekandidat for KrF i nye Drammen har en helt annen holdning en Wengen til Frps kravliste.

–  Frp og Nei til bompenger har vært med på å sette fokus og en dagsorden med dette, og regjeringen må ta dette på alvor, slik at man får en diskusjon rundt videreutvikling av dagens system, sier Johansen, som tror Frp og de andre regjeringspartiene vil komme fram til en løsning.

Les også: Drammen Venstre: – Hvordan i all verden skal vi kunne stole på Høyre?

Helgheim: – Et sånt utsagn sier det meste om ham som politiker

Stortingspolitiker Jon Helgheim (Frp) fra Drammen understreker at det er svært viktig for Frp med gjennomslag dersom partiet skal bli sittende i regjering videre.

–  Jeg mener vi må ha et gjennomslag som bilistene merker – at regningen blir lavere. I valget var det et stort flertall for bompenger. Da stemte 85 prosent for mer bompenger, men nå har det forandret seg, sier Frp toppen med henvisning til alle som ikke stemte på Frp.

Mange sier nå at de vil stemme på Nei til bompenger-lister i forskjellige kommuner istedenfor å stemme på Frp. Hva tenker du om det?

Da får du en del politikere som har vært med tidligere på å innføre bompenger. Hvis du vil ha noen med troverdighet så må du stemme på Frp, svarer han.

Han reagerer sterkt på Wengens utspill om at det vil bli det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814 dersom Frp trekker seg ut av regjering på grunn av bompenger.

Et sånt utsagn sier det meste om ham som politiker, og om hvor lite respekt han har for folks lommebøker og folk som sliter i samfunnet. Han bryr seg ikke om de svakeste som sliter med bompenger og som ikke klarer å få endene til å møtes. Makan til arrogant oppførsel fra en politiker har vi vel heller ikke hatt siden 1814.

Men det er vel ikke dem som har minst som kjører bil og må betale bompenger?

De aller svakeste har ikke råd til bil en gang. De sliter skikkelig på grunn av avgiftstrykket på bil. Og så kommer det enda flere til som ikke har råd til å delta på linje med alle på grunn av bompenger. Flere faller utenfor og vil få en vanskeligere hverdag på grunn av avgiftsnivået.

Hvor stor tror du sjansen er for at Frp velger å gå ut av regjering nå?

Det er veldig vanskelig å si. Vi kjemper nå og har kjempet en lang kamp mot bompenger, og folk våkner etterhvert. Så får vi se hva slags gjennomslag vi nå får. Det tør jeg ikke forskuttere utfallet av. Vi har lave skuldre med tanke på regjeringsdeltakelse og høye skuldre når det gjelder folks utgifter til bil.

–  Bør Frp gå ut av regjering dersom dere ikke får gjennomslag for noen av kravene?

Det er veldig vanskelig å se for seg at vi skal gå ut av forhandlingene uten noe gjennomslag og bli sittende.

Les også: – Leilighetene er blitt nærmest usalgbare

– Uten store gjennomslag blir det vanskelig å bli sittende i regjering

Lavrans Kierulf, Viken Frps toppkandidat og Buskerud Frps gruppeleder, understreker at han er godt fornøyd med kravlisten som nå skal fremmes overfor regjeringspartnerne.
– Vi må ha tydelige gjennomslag slik at folk merker at her har det skjedd en betydelig endring. Særlig når det gjelder byvekstavtaler og bypakker må det på plass store endringer, sier han.

– Hva tenker du om den responsen Venstre og KrF har gitt så langt?

Responsen fra KrF, Venstre og Høyre tyder på at de naturlig nok posisjonerer seg for forhandlingene.

–  Anders Wengen mener det vil være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814 dersom dere forlater regjeringen på grunn av bompenger. Hva tenker du om det?

–  Hva Anders Wengen mener vil være flaut kunne ikke brydd oss i Frp mindre. Som toppkandidat for Drammen Venstre bør han konsentrere seg om jobben sin så partiet hans ikke blir utslettet i nye Drammen etter valget.

Hvor stor tror du sjansen er for at dere faktisk går ut av regjering?

Det er umulig å spekulere i, men uten store gjennomslag blir det vanskelig å bli sitende i regjering.

Det er gruppeleder og førstekandidat i Drammen Frp Ulf Erik Knudsen helt enig i.

Hvis resultatene av forhandlingene blir dårlig er sjansene for at vi går ut av regjering svært store. Det er gjort ganske tydelig fra grasrota i partiet og fra velgerne, sier han.

Les også: Fikk bomstasjon på balkongen