Nyheter

– Kampen er ikke over før snora klippes på Åskollen

FAU-leder på Åskollen skole Ranveig Trætnes pleier ikke å henge på komitémøter i bystyret. Tirsdag var hun imidlertid på plass.

Hvem: Ranveig Trætnes (39)

Hva: FAU-leder på Åskollen skole og medlem i Aksjonsgruppe for ungdomsskole på Åskollen

Hvorfor: Aksjonsgruppa får gjennomslag for bygging av ny ungdomsskole.

Etter flertall i bystyret tidligere i uken tilsier alt nå at dere vil få gjennomslag for bygging av ny ungdomsskole på Åskollen. Hvordan føles det?

– Det føles godt! Men det er fremdeles en liten følelsesmessig berg og dalbane. Saken er ikke i havn og vi kan ikke juble ennå. Men dersom dette står seg og politikerne våre holder ord slippes jubelen løs!

Hvordan har denne uken vært?

– Det har vært veldig mye spenning i forhold til utfallet av komitémøtet på tirsdag. Man hører jo mye, politikere uttaler seg her og der og vi vet at det jobbes på flere fronter. Så da blir det jo en spenning rundt om det er håp denne gangen. Folk har jobbet med dette i mange år, og lurer jo på om vi nå får gjennomslag og blir hørt. Når det gjelder politikerne så har noen vært klare mer eller mindre hele tiden, enten for eller i mot, mens andre ikke har gitt noen signaler hverken den ene eller andre veien, og når man er engasjert i en sak så følger man jo litt mer med. Jeg pleier ikke å henge på bystyrekomitémøter ellers i året, men det gjorde jeg på tirsdag!

Hvordan har prosessen fram til nå og arbeidet med aksjonsgruppen vært?

– Det har vært mye jobbing, men litt opp og ned selvfølgelig. Vi har prøvd å fordele litt ut fra hva man har hatt tid til og hva man er god på slik at det blir en naturlig fordeling av arbeidsoppgaver. Det har vært litt ekstra trøkk i forkant av møter, for eksempel. Aksjonsgruppa har holdt på et års tid i alle fall. Det startet vel med at vi fikk vite at saken skulle opp og at politikerne satt med et inntrykk av at Åskollen ikke ville ha ungdomsskole, noe som absolutt ikke stemte! Vi har jo alltid hatt lyst på ungsomdosmkole i bydelen vår. Så da var det bare å begynne å jobbe! Aksjonsgruppa ble dannet litt på siden av FAU og det har etterhvert blitt mange medlemmer i Facebookgruppa og så er det noen få som jobber litt mer aktivt. Det var Stephan Jacobsson (leder i aksjonsgruppen) som kom på banen og dro det hele i gang og så har vi fått med oss engasjerte folk og jobbet litt av og på etter behov. Vi har skrevet leserinnlegg, vært på besøk i gruppemøtene til de ulike politiske partiene og lagt fram vår sak der, hatt dialog med en del politikere og delt saken på sosiale medier.

LES OGSÅ: At én elevgruppe skal busses for å styrke en annen, undergraver lokale ressurser

Hva tenker du om motargumentene i saken, både i forhold til balanse i elevmasse, befolkningsgrunnlaget på Åskollen og hvordan prosessen har vært politisk?

– Jeg opplever noen argumenter som tynnere enn andre, men jeg respekterer selvsagt at andre har et annet ståsted og jobber for sine synspunkter og hva de opplever er fornuftig. Den politiske prosessen skal ikke jeg uttale meg så mye om, tenker jeg.

Hvordan skal dere jobbe videre nå for å sikre at det blir ny skole?

– Nå er det opp til politikerne. De la jo fram det nye forslaget på tirsdag, så da må vi vente og se om det går gjennom i bystyret, som de forsåvidt har sagt at det skal. Vi håper de holder sine ord og forpliktelser. Vedtas bygging på Åskollen i bystyret den 30. oktober blir jobben vår å passe på at de faktisk holder dette og at skolen står ferdig når de har sagt den skal. Kampen er ikke over før snora til ny skole klippes.

Hvis det går gjennom i bystyret, hvordan skal du feire da?

– Da har vi i aksjonsgruppa planlagt å møtes, men vi vet jo ikke enda om det blir feiring eller gravøl. Men det er klart, det var en liten miniseier på tirsdag! Vi har kommet et stykke på vei, men politikk er politikk. Når spaden står i jorda da er vi i havn. Vi får se!

Hva gjør deg lykkelig?

– Livet! Det må leves mens man kan. En vet aldri hva morgendagen bringer.

Hvem var din barndomshelt?

– Oi, den var verre. Kan ikke huske at jeg hadde noen spesiell helt

Hva gjør du når du skeier ut?

– Koser meg med god mat og godt drikke.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg er ikke den du ser fremst i et demonstrasjonstog. Men om det ikke blir ungdomsskole på Åskollen vil jeg nok protestere høyt.

Er det noe du angrer på?

– Nei.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mannen min.

Nyeste fra Dagsavisen.no: