Nyheter

Klassisk på Athene

Bilde 1 av 2

Harald Kolderup (58)

Kunstner

Åpner separatutstilling i

Galleri Athene lørdag

Hva er du opptatt av å formidle i din kunst?

– Formidling er et moderne begrep, som lett blir litt utvisket. Jeg formidler kanskje en stemning, og det ligger masse teori bak. Historien ligger i selve bildet, det forteller ikke så mye mer enn det viser, men jeg kan likevel snakke lenge om det. Jeg maler en essens av det jeg ser, men det er likevel en forestilling, og det gjelder å få bildet til å bli levende, leve sitt eget liv. Jeg maler bilder som ikke bygger på forklaringer.

Du maler mennesker og landskap hva er den største forskjellen?

– Når jeg maler etter modell krever det en annen grundighet på en måte, og man må jo også ta hensyn til modellen. Jeg er mer fri når jeg maler landskap, jeg kan ta bort noe, legge til litt. Det er dessuten ikke så lett å finne modeller, da jeg bodde mer sentralt var det lettere.

Du var elev hos Odd Nerdrum som en av de første, og det er lett å se «slektskapet» i portrettene dine, hva har han betydd for deg som kunstner?

– Jeg var elev hos Nerdrum i 1980. Han har betydd mye, men det er Oddmund Rauberget som har hatt størst innflytelse og betydning for meg som kunstner, jeg hospiterte hos ham i 1982-83, og lærte mye. Jeg har fremdeles mye kontakt med Oddmund, vi er enige i mye.

Som at dere står litt utenfor kunst-eliten, det politisk korrekte?

– Ja, vi som maler klassisk figurativt vil alltid stå litt på siden. I kunsten går det ikke med integrering. Jeg har nesten gitt opp å søke støtteordninger, orker ikke få mer nei. Det er faktisk gjort en del undersøkelser, som beviser at Nerdrum-elever mottar mindre i stipend- og støtteordninger.

Maler du mest ute eller i atelier?

– Begge deler. Hvis jeg maler i mindre format, maler jeg i friluft, og da på plate. Det er mest praktisk rett og slett. De større maleriene er, malt på lerret inne i atelier, men de er alle malt etter skisser som jeg har gjort i friluft. Mange av bildene jeg viser i denne utstillingen er malt ved Bogstadvannet, så en lokalkjent vil kanskje kjenne seg igjen i motivene mine.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Veldig mange! Men jeg kan trekke fram den fremtidsrettede politisk-filosofiske «Eumeswil» av Ernst Jünger.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å få til et bilde. Og de to kattene mine!

Hvem er din barndomshelt?

– Faren min.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Nervene og bekymringene.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier ikke ut lenger, men skulle gjerne gjort det, jeg lever så disiplinert.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Er ikke så begeistret for tog, men jeg kunne gått for integrering av det klassisk figurative i norsk kunst!

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Man går hverandre jo på nervene av å være innestengt i en heis, så det må bli med en veldig god venn.

Nyeste fra Dagsavisen.no: