Nyheter
1.835 søkere til 620 plasser
Heltberg Private Gymnas og Akademiet Ypsilon ville til sammen øke elevtallet med 220 elever. Det må de se langt etter.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Jeg synes det er trist å høre, sier fylkestingspolitiker Iselin Haugo (H) om avslaget til Akademiet.
– Det er elevene det går utover.
Heltberg Private Gymnas kan i dag ha inntil 120 elever på skolen, men har søkt om å doble det tallet til 240. Akademiet Ypsilon ønsker å gå fra 200 til 300 elever. Grunnen til søknadene er høye søkertall til de to skolene (se faktaboks).
Utdanningsdirektoratet har imidlertid sagt nei. De mener søknaden til Heltberg ikke tilfredsstiller friskolelovens krav.
– Avslaget skyldes både at søknaden ikke tilfredsstiller lovens minstekrav med krav til læreplanen, og at en skjønnsmessig vurdering tilsier at godkjenning ikke bør gis. Vi har her lagt vekt på behovet for skolen, sier Einar Plahter, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.
I avslagsbrevet lister direktoratet opp flere punkter de mener ikke er bra nok med skolens lærerplaner. De mener blant annet at skolens verdigrunnlag ikke synliggjøres godt nok i alle årene av opplæringen.
Akademiet AS driver tre skoler i Drammen. Akademiet Drammen og Akademiet Ypsilon driver skoler parallelt med offentlige videregående skoler, og har de samme lærerplanene. Heltberg private gymnas driver derimot etter livssynshumanisme og har egne lærerplaner knyttet til det.
Skal klage
Kjetil Eide, styreleder i Akademiet AS, reagerer på avslagene.
– Etter mye dialog med Utdanningsdirektoratet fikk vi godkjent lærerplanen for Heltberg private gymnas, men senere fikk vi høre fra en annen privatskole med samme lærerplan at den ikke var godkjent lengre. Direktoratet hadde ikke ringt oss eller snakket med oss. Vi fikk høre at det var en inkurie at de ikke hadde gitt oss beskjed og en inkurie at lærerplanen ble godkjent i utgangspunktet, sier han og forteller videre at skolene kommer til å klage på avslagene.
Planen var at Akademiet Ypsilon skulle gå over til å følge de samme lærerplanene som Heltberg innen livssynshumanisme.
Daglig leder i Akademiet AS, Hilde Dramdal, mener de private skolene drives med en veldig god kvalitet.
– Vi er gode til å drive skole. Da er det trist at vi får nei til en utvidelse, sier Dramdal.
Hun forteller at 98 prosent av elevene som startet på Heltberg Private Gymnas ved oppstarten i 2013 gikk ut fra skolen med vitnemål i 2016.
– Det er tall du ikke ser noe annet sted. Elevene som startet hadde et karaktersnitt på 4,2 fra ungdomsskolen.
– Alle vi gjøre det bra
På Akademiet Drammen er det i år over 1.000 søkere til skolens 300 plasser.
– Vi har utrolig mange søkere, men myndighetene er veldig restriktive på å la oss utvide, sier Endre Helsem, rektor på Akademiet Drammen.
De har i flere år søkt om å få ta inn flere elever uten å få godkjennelse.
– På elevundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet gjør vi det best i landet. Elevene trives veldig bra her og fullføringsprosenten er veldig høy, sier han.
– Det er vel en ekstra motivasjon når elevene har betalt for skoleplassen?
– Jeg tror ikke vi skal legge så mye vekt på pengene. Det er en misoppfattelse at privatskoler er dyrt. Jeg betaler betydelig mer i måneden for en SFO-plass til barnet mitt, svarer Helsem.
Ingvild Barnes (17) går i førsteklasse på Akademiet Drammen. Hun mener det er bra at alle elevene som starter på Akademiet har et ønske om å gå nettopp der.
– Alle som sitter i klasserommet ønsker å gjøre det bra, sier hun.
Mats Olsen (16) er enig.
– Det er mange gode grunner til å gå her og det er verdt å bruke penger på det. Elevrådet har stor gjennomslagskraft, så vi har innflytelse på hva pengene brukes til
Lokalene
Dagsavisen Fremtiden skrev i januar at ingen av de private videregående skolene i Drammen har godkjente lokaler fra Fylkesmannen i Buskerud. Det gjaldt da også Heltberg private gymnas og Akademiet Ypsilon. Sistnevnte har nå fått godkjennelse til å bruke Solberghallen, mens Heltberg fortsatt mangler godkjenning etter plan- og bygningsloven og om miljørettet helsevern. Det var også snakk om at det var direkte innsyn fra fellesområder inn til en av garderobene.
Under konklusjonen for avslaget til Heltberg om elevøkning skriver Utdanningsdirektoratet: «Det vises og til at skoleanlegget til skolen ikke er godkjent av Fylkesmannen i Buskerud».