Nyheter

Ung vri på gammel rett

Deres club sandwich, med pankopanert torskefilet, aioli, stekte poteter og salat, gikk helt til topps i den nasjonale konkurransen «Kokkesprell».

Mari Stokke (f.v.), Even Gulbrandsen, Bård Greni, Philip Sundgot, Mathilde Høydahl og Sebastian Skauen Johnsen – klare til å lage mat for 70 gjester. En del av premien for å ha komponert vinnerretten var nemlig et kokkekurs med kjendiskokkene Bård og Sebastian.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg kom til å tenke på en spesielt god club sandwich jeg spiste på Gran Canaria en gang og den var med kylling. Også har jeg jo smakt pankopanert torsk før, og lurte på om ikke det kunne fungere vel så bra – sammen med aioli, fortalte «kokkespire» Philip Sundgot.

Som sagt så gjort. Gruppa til Philip puttet fisk i den kjente sandwichen – og prøvde seg fram til resten av tilbehøret.

– Her brukte vi eliminasjonsmetoden. Det var mye vi måtte forkaste før vi endte med stekte potetbåter og salat med urter, la Mathilde Høydahl til.

Tøff konkurranse

14-åringene ved Svensedammen skole på Konnerud ble oppmuntret av lærer Siri Martinsen til å delta i konkurransen utlyst av Fiskesprell. Dette er et nasjonalt kostholdsprogram som jobber for at barn og unge skal bli mer glade i fisk og sjømat.

– Her har vi dampet, kokt, stekt og fritert, kjent og smakt på utrolig mye fisk. Jeg tror mange har oppdaget at de har mer sans for fisk enn de trodde, i løpet av disse timene i mat- og helsefaget. Til slutt valgte vi ut den beste retten fra hver klasse – og sendte inn seks oppskrifter. Av totalt 186 bidrag gikk sju til finalen, der de ble smakt på og vurdert av kokker og et eget panel, forklarte Martinsen, som selv er kokkeutdannet og har jobbet åtte år i restaurantbransjen.

Passer unge ganer

I går fikk de flinke, unge oppskriftskaperne sin premie. Kjendiskokkene Bård Greni («Fingrene av fatet» og «Anno») og Sebastian Skauen Johnsen («Barnas restaurant» og «Masterchef») kom for å lage fiskefest sammen med elevene. Til sammen 70 gjester, bestående av foreldre og søsken, skulle serveres vinnerretten, fiskesuppe og sashimi. I tillegg gikk 5.000 kroner inn i klassekassa.

– Dette var rett og slett en veldig bra rett. Den smaker som en club sandwich, fisken er god og crispy og aiolien smakfull, konstaterte Bård Greni.

Han var ikke bare en del av premien – men satt også i juryen som kåret vinneren.

Han understreket at valget falt på Svensedammens bidrag både ut ifra smak, utseende og matfaglig nivå.

– Ikke minst tror jeg dette er en rett mange unge virkelig kan like, sa Greni – før han gikk i gang med kokkeleringen til kveldens fiskegilde.

Powered by Labrador CMS