Nyheter
Nå kan han underbys
ÅPNER: En æra går mot slutten på Drammen Havn. Nå skal ingen lenger ha rett til å losse.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Styret i Drammen Havn har etter råd fra NHO bestemt seg for å oppheve eksklusiviteten de registrerte havnearbeiderne har hatt, skriver Fri Fagbevegelse. Én uke før julaften ble dermed de sju arbeiderne som er tilknyttet havnekontoret innkalt til et «infomøte».
– Vi fisket opp noen rykter på havna for et par uker siden, men det var ingen som ville si noe om det. Vi spurte agentene det gjelder direkte, men fikk ingen svar, sier tillitsvalgt Tommy Mangrud til Dagsavisen Fremtiden.
Følger av dom
I stedet stilte de to agentene Greencarrier og Motorships sammen med havnedirektør Einar Olsen og assisterende direktør Ivar Vannebo på møtet fredag, der kranførere og havnearbeidere fikk beskjed om NHOs konklusjon: De mener en arbeidsrettsdom fra 8. oktober 2014 gjør at operatørene ikke trenger å bruke de registrerte havnearbeiderne til å losse og laste skip. I stedet kan man benytte egne ansatte.
– Vi redegjorde for hvordan vi tenker, og advokat Thor Christian Hansteen fra NHO fortalte om status og avtalene som allerede er inngått i andre havner. Styret syntes det hørtes fornuftig ut, og har gitt administrasjonen mandat til å inngå slike avtaler her i Drammen, sier havnedirektør Einar Olsen til Transportarbeideren. Han legger ikke skjul på at det er økonomiske vurderinger som veier tyngst. Årlig skal det dreie seg om innsparing fra noen hundre tusen kroner til rundt en million kroner per konteinerskip.
Ap-leder nedstemt
I styremøtet gikk styremedlem Masud Gharahkhani (Ap) imot, og fremmet et alternativt forslag: «Det inngås ikke eksklusivitetsavtale. Saken legges fram for eierne, med henstilling om behandling av hva slags arbeidsgiverpolitikk som skal legges til grunn for Drammen Havn.»
– For meg er det viktige å lytte til de ansattes organisasjoner, som i hele landet har vært klart imot slike avtaler. Derfor fremmet jeg et alternativt forslag som dessverre ikke fikk flertall, sier Gharahkhani til Dagsavisen Fremtiden. Han mener saken en så stor prinsipiell dimensjon i seg om hva slags arbeidsgiverpolitikk som skal legges til grunn på Drammen Havn, at den burde vært behandlet i bystyret.
Frykter dumping
De sju havnearbeiderne gikk fra møtet fredag med mange ubesvarte spørsmål.
– Vi har ikke fått greie på hvordan dette skal løses. De sa de skulle ta vare på oss i ett av firmaene, men ikke på hvilken måte, sier Mangrud. Han frykter at de kan bli satt til å gjøre andre oppgaver, og at lavtlønte i stedet settes inn for å jobbe på båtene.
– Vi ble forbanna, rett og slett. De samme som før var veldig aggressive og hissige på at vi skulle kjempe mot Holship, gjør nå omtrent akkurat det samme selv, bare med en annen innpakning, mener han. Det var ikke agentene enige i, men Mangrud venter fremdeles på å få noe skriftlig han kan gå videre med til Transportarbeiderforbundet sentralt.
Arbeidet med å få avtaler på plass vil ifølge Olsen starte rett over nyåret. Foreløpig er det snakk om at Greencarrier og Motorships i Drammen vil få eksklusiv rett til bruk av sin del av havna, der de står fritt til å bruke egne ansatte. Flere operatører kan få slike avtaler, bekrefter Olsen.
– Dette er noe det snakkes om i hele Havne-Norge nå, og som vi har fanget opp. Det er ikke slik at vi går i bresjen for utviklingen, men det er riktig å følge trenden dersom vi skal være effektive og kunne levere gunstige priser, sier Olsen til Transportarbeideren. Han svarte ikke på Fremtidens henvendelse mandag ettermiddag om hvorfor endringen skjer akkurat nå.
– Vi er opptatt av å ha en åpen prosess, og både håper og planlegger for at havnearbeiderne skal få tilbudt jobb i de selskapene som skal losse- og laste, sier han.
Tre av de sju havnearbeiderne jobbet tidligere i Greencarrier, den gang Schianders.
– For mange havner betyr eksklusivitetsavtale privatisering. Norge har forpliktet seg til ILO konvensjon 137 som skal sikre gode arbeidsvilkår for havnearbeidere og forebygge sosial dumping. Det argumenteres ofte som kostnadseffektiv tiltak å inngå avtale med private, men måten de private da kan spare penger på er dårligere lønns og arbeidsvilkår, slår Masud Gharahkhani fast.