Nyheter
– Var en småby
Når Vegar Foss Andersen slutter i Drammens Teater etter ni år, forlater han en annen kulturby enn den han kom til.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Jeg husker veldig godt da jeg begynte i 2006. Da ble jeg stadig møtt med: dere kan ikke ha dét den dagen, for da er det konsert i Bragernes kirke. Nei, da er det noe som skjer på Buddy. Eller Union!, sier Vegar Foss Andersen og ler. Han tror det var like illusorisk da som nå at «alle» i Drammen ville gått på kirkekonsert om det ikke var konkurranse, eller jazz på Union om alle bare tok «hensyn».
I sitt siste høstprogram utfordrer han «alle» med store konsertnavn som Bo Kaspers Orkester, Vamp, Bellamy Brothers, Jan Eggum, Odd Nordstoga og Bugge Wesseltoft.
– Spons prosjekt
Liermannen som har holdt i snorloftstrådene i teateret det siste tiåret har fått sin dose pepper i akkurat denne utviklingen. Hva skal kulturhuset tilrettelegge for: Lokal kultur til publikum og en tålmodig avlsplass for å bygge opp talentfulle amatører, eller maks profitt på en populær scene?
Som regel med et avvæpnende smil har Foss Andersen fylt sine eieres rammer med så mye han har klart å stappe inn – og forsvart at det må koste å fylle hovedscenen i høysesongen. For mye for de fleste, har lokalt kulturliv klaget. Men subsidier må komme et annet sted i prosessen enn i selve presentasjonen, står markedssjefen fast på.
– Jeg synes det er en veldig god idé når lokale aktører går sammen om større produksjoner. Som da Operakoret og Drammen Symfoniorkester laget «Karusell», og nå sist i Terje Brun Pedersens 17. mai-forestilling. Kanskje kan man sette inn mer kommunale prosjektmidler for å jobbe mer slik målrettet, så det kan lønne seg å leie hovedscenen, sier Foss Andersen, som starter på Chat Noir i Oslo etter ferien.
Ferdig som småby
Der er høstens store show Øivind Bluncks og Reidun Sæthers «Diva and the Beast», som kommer til Drammen i februar. Før jul skal Brit Elisabeth Haagensli, Anne Marie Ottersen og Marit Voldsæter få byens trofaste og store showpublikum til å le.
Frøydis Grorud fortsetter sine lørdagsjammer, men Andersen ønsker «nye» Dickens scene velkommen. Lite er lystigere enn et vell av konserter på en lørdag formiddag!
Møter du aldri innvendingen om «opptatte» dager nå lenger?
– Nei, den er blitt helt fraværende. Vi har gått fra å være en småby til en storby med mangfold. Det utfordrer alle aktører, og dét tror jeg er viktig for kulturlivet. Slik skaper vi en levende by, sier Foss Andersen, og lener seg på de 200.000 billettene Drammen Scener solgte totalt i 2014.
– Har du selv et hjertesukk på vei ut?
– Ja, jeg etterlyser gode teateranmeldere. Det er synd for teaterinteressen i byen at ikke store oppsetninger som Riksteaterets lenger anmeldes. Selv om de reiser videre, er de ofte innom og publikum vet at de kommer tilbake. Men slik er vel medieutviklingen, dessverre.