Nyheter

Sp får plass i formannskapet

Sp, SV og MDG får en plass hver i formannskapet. Ap får tre plasser.

I går ble Ap, SV, Sp, MDG og Bylista enige om å inngå et valgteknisk samarbeid. Avtalen gir både SV, Sp og MDG én plass hver i formannskapet. Ap får tre plasser, mens Bylista får en representant i Bystyrekomiteen for oppvekst og utdanning.

- For oss har det vært viktig å samle opposisjonen. De neste fire årene vil vi føre en offensiv og konstruktiv opposisjonspolitikk, lover Aps gruppeleder Masud Gharahkhani.

Det er opp til partigruppene hvem av de innvalgte bystyrerepresentantene de vil skal sitte i formannskapet. Ap har tradisjon for å gi plassene til sine toppkandidater. Dermed går de tre plassene sannsynligvis til Gharahkhani, Merete Andrea Risan og Arve Vannebo.

Tre kvinner og tre menn

Ap kunne fått fire plasser i formannskapet, men har gitt bort en plass til SV. For å sikre kjønnsfordelingen, forventer Gharahkhani at SVs representant blir en kvinne.

- Opposisjonen har seks plasser i formannskapet. Vi ønsker at tre av dem skal gå til kvinner, sier han.

Sp kom inn i bystyret for første gang på 16 år. Dermed får Marianne Lundteigen plass i formannskapet. I forrige periode hadde SV Sadi Emeci i formannskapet, men han avløses nå sannsynligvis av Lene Aure Hansen. Som MDGs mest erfarne politiker, er det ikke unaturlig om det blir Ståle Sørensen som får deres plass.

Formannskapet utvides fra 11 til 13 medlemmer. De borgerlige samarbeidspartiene har fordelt plassene mellom seg slik: Tre til Høyre (inkludert ordføreren), to til Frp, én til KrF og én til Venstre (varaordfører).

Jordvern og Marienlyst

Sp ble valgets største overraskelse, og partiets nyslåtte bystyrerepresentant Marianne Lundteigen er svært fornøyd med å ha kommet inn i formannskapet:

- Det er bare helt fantastisk! Jeg er veldig glad, og kan love at vi kommer til å kjempe for hjertesaker: Jordvern og bevaring av Marienlyst, sier hun.

Lundteigen er flyvertinne og har vært på jobb helt siden dagen etter valget. Hun har derfor ikke vært med på forhandlingene med de andre partiene. Nå gleder Sp-politikeren seg til å bidra til en grønnere politikk i Drammen.

- Jeg håper vi skal kunne ta vare på Drammen på en god måte, ikke minst dem som bor her. Og Sp er ikke bare bønder i byen, vi er drammensere vi og, sier Lundteigen.

Åpning for å markere egen politikk

- Vi har hatt en raus og inkluderende fordeling av verv. Jeg er glad vi kom til enighet slik at vi kan opptre som en samlet gruppe, sier Gharahkhani.

De fem rødgrønne partiene har avtalefestet at de vil at åpenhet og medvirkning skal styre de politiske prosessene. Den folkevalgte styringen skal tas tilbake, mener opposisjonen.

Ap, SV, Sp, MDG og Bylista vil opptre som en samlet gruppering i viktige saker, men det åpnes også for å markere egne partipolitiske standpunkter.

- Vår ambisjon er å være en samlet gruppe, men det skal også være rom for partipolitiske markeringer der det ikke er framforhandlet felles standpunkter, understreker Gharahkhani.

Solid Ap-dominans i komiteene

Den valgtekniske avtalen mellom opposisjonspartiene fastsetter også hvor mange plasser de enkelte partiene skal ha i komiteene:

  • Kultur, idrett og byliv: Ap fire, MDG én.
  • Helse, sosial og omsorg: Ap fire, MDG én.
  • Oppvekst og utdanning: Ap fire, Bylista én.

Det er vanlig at det største opposisjonspartiet får lederen i Kontrollutvalget, noe Ap også skal ha. MDG får ifølge de rødgrønnes avtale nestledervervet.

- Vi har ikke bestemt hvem som skal lede Kontrollutvalget enda, opplyser Gharahkhani.

KrF får ingen lederverv

Siden Høyre, Frp, KrF og Venstre har flertall, tar de nesten alle lederverv i komiteer og utvalg selv. Ifølge deres valgtekniske avtale skal vervene fordeles slik:

  • Partssammensatt utvalg: Venstre (varaordfører).
  • Helse, sosial og omsorg: Leder Frp, nestleder Høyre.
  • Oppvekst og utdanning: Leder Høyre, nestleder KrF.
  • Kultur, idrett og byliv: Leder Høyre, nestleder Frp.
  • 17. maikomiteen: Leder Frp, nestleder KrF.
  • Klagenemnda: Leder KrF, nestleder Frp.

Mer fra Dagsavisen