Unni Belseth fra Drammen startet Unnis Aktivitetsferie for aleneforeldre for 18 år siden. Benjamin er ett av barna som har vært med på mange av turene hennes både vinter og sommer. FOTO: PRIVAT

Sørger for at single ikke er alene

Lei av å være den eneste single på nyttårsfesten? Unni Belseth gir deg en garantert parfri feiring.

Da barna til Unni Belseth var åtte og 12 år gamle, var hun lei av å være den eneste alenemoren på ferie blant familier med både mor og far. 18 år senere har hun sørget for at tusenvis av single foreldre og barna deres har fått glede av hverandre på turer i inn- og utland.

- Jeg sluttet med den lille familiebarnehagen jeg drev i mai. Allerede i juli arrangerte jeg min første tur, forteller Belseth.

- Betalingen var 2.000 kroner i bensinpenger og en gammel faks. Etter en reportasje i Aftenposten, begynte det å renne inn påmeldinger. Da skjønte jeg at jeg måtte opprette mitt eget selskap.

Belseth var den første i Norge som arrangerte egne ferieturer for single foreldre. Det neste arrangementet Unnis Aktivitetsferie står bak, er nyttårsfeiring på Storefjell Høyfjellshotell på Golsfjellet. Belseth har en gruppe for single foreldre som reiser uten barn, og en for aleneforeldre med barn.

 

Femte hjul på vogna

- Det er flere grunner til at aleneforeldre velger å dra på ferie med andre i samme situasjon istedenfor med vennene sine. Mange er lei av å føle seg som femte hjul på vogna blant bare par, sier hun.

- Noen opplever etter hvert at de som single ikke lenger blir invitert på parsammenkomster. Og noen er nysingle som skal feire sin første nyttårsaften alene etter mange år som gift.

Belseth har etter hvert opparbeidet seg en fast kundegruppe. Hun arrangerer aktivitetsferier for barn og foreldre i alle aldre. På sommeren kan man feriere på fjellet eller på bondegård. Seks uker hver sommer bidrar også Belseth til å holde turismen oppe i Parga i Hellas.

- Jeg har mellom 100 og 150 barn og voksne der per tur. De bor på tre-fire forskjellige hoteller, men vi har faste møtepunkter for dem som har lyst til å være sammen med de andre, forteller hun.

Obligatorisk

Selv om Belseth har tilbud om mange aktiviteter på turene sine, er det frivillig hvor mye deltakerne er med på. De kan selv bestemme om de har lyst til å være med på en felles utflukt, eller om de heller vil slappe av alene med barna ved svømmebassenget.

- Særlig menn kan være skeptiske til aktivitetene. De ser gjerne for seg at de må være sammen med masse fremmede folk hele tida, ler Belseth.

Én aktivitet er imidlertid obligatorisk på turene til Unnis Aktivitetsferie. Alle må møte opp på den felles middagen den første kvelden.

- Da sitter foreldrene ved ett langbord og barna ved ett annet. Så får alle oversikten og kan finne ut om de har lyst til å bli bedre kjent med hverandre, sier Belseth.

For utenforstående tror hun reisefølgene hennes ser ut som store vennegjenger. Hun henger ikke opp plakater med Unnis Aktivitetsferie FOR SINGLE. Ingen skal behøve å føle seg stigmatisert.

 

Jentefest med baktanke

- Poenget er at både foreldre og barn skal ha det hyggelig på tur. Både store og små finner gjerne gode venner som de holder kontakten med også etter ferien, sier Belseth, som sørger for å opprette grupper i sosiale medier etter hjemkomst.

Hun er også administrator for singelpluss.no, som egentlig er et dansk nettkonsept. Der kan alle som er alene med omsorgen for barn komme i kontakt med andre enslige foreldre.

- Det har blitt noen kjærester, ekteskap og faktisk noen skilsmisser opp gjennom årene, men flest gode venner, forteller Belseth.

Aleneforeldre som finner seg en partner, er fortsatt velkommen med på turene hennes. Men da må partneren bli hjemme.

- Jeg er ikke noen matchmaker. Barna skal få lov til å ha det hyggelig på ferie uten at noen skal prøve å finne partnere til foreldrene deres, fastslår Belseth.

Hun har fortsatt noen ledige plasser til nyttårsfeiringen på Storefjell. Dit kommer single med barn fra hele landet for å gå på ski, stå alpint, grille pølser og ake.

Prisene er omtrent de samme som om man skulle bestilt turen selv. Belseth er heller ikke fremmed for å tilpasse ferien individuelt for hver enkelt familie.

- Barna får lekekamerater og foreldrene kan få litt avlastning og trygghet til å ta med seg barna alene på ferie, fastslår hun.