Nyheter

Ny minidokumentar om miniferjeturen

DRAMMEN: Fra Svelvik, rett utenfor Drammen, kan du komme deg til Hurumlandet på tre minutter. Søndag sendes NRKs nye minidokumentar om ferjeturen.

- Det burde kanskje stått et skilt på ferjekaia her. Et sånt som viser at her er det en severdighet, ler Per Stian Fagerlid-Olsen.

Han er maskinist om bord på Svelviksund - ferja som går i rutetrafikk mellom Svelvik i Vestfold og Verket i Hurum. En tur på cirka 450 meter - som det tar rundt tre minutter å tilbakelegge.

En attraksjon

Dagsavisen Fremtidens utsendte er langt ifra det første mediebesøket mannskapet om bord på Norges korteste ferjetur har opplevd.

- Nei, jeg kan da i hvert fall huske to besøk fra Reiseradioen. Også var vi jo også med i programmet «Norske attraksjoner» en gang, minnes matros og billettør Knut Pettersen.

Og det var under et av nettopp Reiseradioens besøk i sommer at NRK-journalist og programskaper Caroline Bækkelund Hauge fikk øynene opp for den lille ferjereisen.

Måtte på TV

- Jeg syntes hele turen var en eksotisk liten reise. Den var over før den hadde begynt, men likevel kom vi oss over fra et fylke til et annet, forteller Bækkelund Hauge, som ble sjarmert i senk av både båt og mannskap.

Hun fant raskt ut at det måtte bli fjernsyn av opplevelsen, og som sagt så gjort. Sammen med fotograf Tordis Gauteplass tilbrakte hun noen dager om bord i ferja, der de møtte sjøfolk og reisende mellom Svelvik og Hurum. Resultatet av opptakene og intervjuene vises førstkommende søndag, i minidokumentarserien «Glimt av Norge» på NRK1.

Knalljobb

En av dem TV-titterne får møte i dokumentaren, er maskinist Per Stian Fagerlid-Olsen (37).

- Jeg har vel jobbet her i fire år nå, og synes det er en fantastisk hyggelig jobb. Nå har skiftordningen blitt veldig fin også. Vi jobber hver dag i 14 dager, ei uke med morgenskift og ei uke med kveldsskift, og så har vi 14 dager fri. Ikke er det lange dager heller. I dag startet jeg ved 05.30-tida - og kan reise hjem klokka 14.00. Jeg føler jeg får mye mer ut av hverdagen nå enn før, forteller Stian.

Og det er sannelig ikke rart han er fornøyd med de nye arbeidstidene. Tidligere jobbet han nemlig som trailersjåfør, og arbeidsdagen kunne lett komme opp i rundt 17 timer om dagen. I dag er han veldig glad for at faren hans, som drev med charterbåter, presset ham til å sette seg inn i faget - selv om han ikke akkurat syntes det var bare morsomt som tenåring.

Mange turer små

Oppe i styrehuset er det denne uka Vegar Klerud (38), som styrer «skuta» på dagskiftet. Han var ikke på vakt de dagene NRK var på besøk, men forstår godt at den knøttlille ferjeturen vekker oppsikt.

- Det er unektelig litt spesielt. Vi rekker jo 78 overfarter om dagen, for med en reiseavstand på under en halv kilometer går det radig, sier Klerud.

Om båten hadde tatt korteste vei over sundet, ville avstanden ikke vært på mer enn i underkant av 200 meter, men det ville skapt vanskeligheter i forbindelse med å legge til og fra kai. I tillegg er det naturligvis andre båter å ta hensyn til, samt den sterke Svelvikstrømmen. Så man skal vite hva man driver med, også for å styre Svelvikferja.

Flytter seg fort

- Ja, strømmen må vi se an fra dag til dag og fra time til time. Den forandrer seg hele tida i takt med flo og fjære og vannmengde, så vi må krysse på flere forskjellige måter. De andre båtene pleier heldigvis ikke å være noe problem. Når det kommer svære skip må vi jo bare vente til de er kommet forbi, men også fritidsbåtførerne pleier å holde god avstand til oss. Det finnes naturligvis noen som skal tøffe seg, men de skygger raskt unna de også, om de kommer ordentlig tett innpå ferja, fastslår Klerud, som i sin tid startet som billettør på land for Drøbaksferja.

- Og siden har jeg bare blitt her, for det er en veldig hyggelig jobb. Og det er slett ikke så ensformig som mange ser ut til å tro, ler han.

Fort gjort

Med omkring 400 passasjerer per dag, skjer det naturligvis mye rart om bord på Svelviksund. Spesielt når det ikke bare er stamgjester om bord.

- Det har nok hendt flere ganger at folk har glemt å gå av. Når de ikke er så kjente med den korte turen og har gått ned i salongen og satt seg, så er det fort gjort å bli sittende litt for lenge, og brått være på vei tilbake igjen, forteller Fagerlid-Olsen.

Gode dager

Når klokka nærmer seg 14.00 gjør mannskapet på tre seg klare til å gå i land. Styrmann Klerud skal ha med seg sin lille elbil over igjen til Hurumsida, mens Fagerlid-Olsen skal av i Svelvik. På kaia står neste skift klare for kveldsjobben. Etter en snøtung formiddag har det begynt å lysne, og ferjebesetningen har god til å pleie andre interesser utover ettermiddagen og kvelden. Så er det vel ikke helt uten grunn at de virker så blide og opplagte.

Den ni minutter lange dokumentaren om livet om bord på Svelviksund sendes søndag kveld klokka 22.30 på NRK 1.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Svelvikferja

Første ordinære passasjerrute over Svelviksundet startet i 1928.

I 1934 kom den første jernferja. Den var uten motor, ble trukket av en annen båt - og hadde plass til to biler.

Den første virkelige bilferja kom på plass i 1951. Det ble den første Svelvikferja som gikk rett over Svelvikstrømmen - fra det opprinnelige ferjeleiet i Svelvik sentrum til sundstedet på andre siden.

Dagens ferjeselskap eies av kommunene Drøbak, Hurum og Svelvik. Men siden Oslofjordtunnelen åpnet i 2000, har de ikke lenger noen rute til Drøbak.

Svelviksund bilferje ble bygget i 1978. Båten gjør nå 78 overfarter per dag.

Kilde: vegvesen.no

Mer fra Dagsavisen