Nyheter

– Å jobbe med vaksiner er en gavepakke

Som policy manager i CEPI fokuserer Elen Høeg på forebygging av verdens farligste virus.

Hvem: Elen Høeg (45) fra Drammen, farmasøyt og tidligere vaksineansvarlig ved MSD Norge.

Hvorfor: Har startet i ny jobb som policy manager i CEPI – en global koalisjon for forebygging av epidemier og pandemier.

– Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe i CEPI?

– Det er et veldig unikt samarbeid. Tidligere har jeg kun jobbet nasjonalt, og nå har jeg fått anledning til å heve blikket og arbeide med globale helseutfordringer. Vi vil utvikle vaksiner og ruste verden mot fremtidige epidemier og forebygge sykdom, noe som også bidrar til bedre samfunnsøkonomi. Å jobbe med vaksiner en er en gavepakke i seg selv – jeg synes det er veldig meningsfullt og viktig. Når og hvor skjer neste epidemi, og i hvilket omfang? Det er dette vi spør oss om og forbereder oss på.

– Hvorfor og hvordan ble CEPI stiftet?

– CEPI, som står for Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, er et offentlig-privat-filantropisk partnerskap som ble lansert av globale helseledere i Davos i 2017. World Economic Forum, Wellcome Trust og Gates Foundation initierte samarbeidet sammen med norske, japanske og tyske myndigheter som en anerkjennelse av at det trengs raskere og mer koordinert forskningsinnsats for å møte fremtidige epidemier. Bakgrunnen var ebolautbruddet i 2014 og 2015, som resulterte i over 11.000 dødsfall og som estimert kostet verden 53 milliarder dollar. Slike utbrudd er en stor belastning for verdenssamfunnet, og vaksiner vil kunne være viktig verktøy for forebygging.

– Så hvordan fungerer dette arbeidet?

– Vi har hovedfokus på virus som Verdens helseorganisasjon, WHO, har erklært som størst potensielle trusler for folkehelsen. Forskningen skjer over hele verden, og vi har i dag ca 20 kontrakter med ulike industriaktører og akademiske institusjoner. På denne måten deler man både kompetanse, ressurser og risiko. Forskningen får finansiering fra ulike bidragsytere globalt, blant annet Norge. Virus forholder seg ikke til landegrenser, og derfor er det viktig å samhandle på tvers av disse.

– Hvordan har veien vært mot å oppnå en slik stilling?

– Jeg hadde en veldig inspirerende veileder på hovedfaget, og det begynte med et lite oppstartsfirma, og før CEPI var jeg vaksineleder i MSD Norge. Jeg har også hatt interesse for rammeverk mellom faget og politikk, ble derfor oppmerksom på dette initiativet med CEPI fra det startet. Jeg ble nysgjerrig og inspirert, og da denne stillingen dukket opp ville jeg se om jeg kunne få bidra. Jeg er ikke sånn som planlegger innenfor jobb – jeg må kjenne på magefølelsen at det er riktig. Så langt har jeg vært veldig heldig med det, da jeg har fått være med på noen utrolig spennende år med medisinsk utvikling.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Factfulness av Hans Rosling. Den ble gitt ut i fjor, og den vil jeg anbefale alle å lese. Boken er utrolig godt skrevet og gir god lesing – den viser at verden går fremover.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Det er mange ting, det er så mye jeg blir glad av! Årstider, drammensfolka, skiføre, blide unger, latterkramper.

– Hvem var din barndomshelt?

– Leder i Sjøspeideren, Ruth. En real, fair og kul jente som bare var noen få år eldre enn meg, men som bidro til å sette litt retning på hva jeg ville strekke meg til å bli.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er heldig å ha noen venninner som er skikkelig gode på fest, så da glemmer jeg klokka og våkner fnisete, støl i magen og med vondt i hodet dagen etter.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Det måtte vært noe som går på rettferdighet og likeverd – eller klima.

– Er det noe du angrer på?

– Som oboist ble jeg en gang tilbudt å jamme med noen jazzmusikere på Cosmopolite, men jeg takket livredd nei – jeg skulle gjerne ha vært tøff nok til å ha levert på det.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det kjedelige svaret er at jeg alltid tar trappene. Men jeg ville stått fast med Tore Godal. Han er den nordmannen som har reddet flest liv - nettopp ved å gjøre vaksiner tilgjengelig i hele verden. Han var også en viktig pådriver for stiftelsen av CEPI. Slik innsats fascinerer og inspirerer.

Mer fra Dagsavisen