Nyheter

Bekymret for fremtidens entreprenørbedrifter

Takentreprenørenes forening slår alarm etter at NHOs kompetansebarometer viser at 45 prosent av bedriftene i Byggenæringens Landsforbund oppgir at de må skrinlegge eller utsette utvidelsen av virksomheten, på grunn av et udekket kompetansebehov.

Som Dagsavisen Fremtiden tidligere har skrevet får 26 prosent av lærebedriftene nasjonalt ikke dekket sitt behov for lærlinger fra videregående i aktuelle fag. NHOs kompetansebarometer slår også fast at seks av ti bedrifter sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Av den grunn har Takentreprenørenes forening (TEF) innkalt fylkes- og stortingspolitikere og NHO Viken til et møte der de skal diskutere utviklingen. TEF frykter nemlig for bransjens fremtid.

– Hvis konkurransen om kvalifisert arbeidskraft tilspisser seg ytterligere, er vi bekymret for at særlig de spesialiserte entreprenørbedriftene vil rammes, skriver TEF i en pressemelding.

LES OGSÅ: Bedre veiledning skal gi yrkesløft

Krever mer av myndighetene

Blant tiltakene TEF vil foreslå på mandagens møte er strategisk plassering av skoletilbud, fleksibilitet i utdanningen og tilbud om etterutdanning for lærere.

– Takbransjen er svært spent på hvilke konsekvenser denne vil få for små fag som tak- og membrantekkefaget, der det de siste årene både har vært vanskelig å få tak i ferdig utdannede fagarbeidere, og lærlinger, skriver de og fortsetter:

– I et samfunnsperspektiv er det kritisk dersom de små fagene neglisjeres av myndighetene og politikere, og man i fremtiden står igjen med bedrifter som ikke har kompetanse i utførelse og ledelse av faget. Derfor har bransjen også forventninger til myndigheter, både nasjonalt og lokalt, sier foreningen i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Derfor er Buskerud best i landet på lærlinger

Mer fra Dagsavisen