Nyheter

Unge Høyre med stikk til klimastreikerne

– Klimakampen er ikke bare en engangsting. Det er en kamp vi må ta hver dag.

– Det er veldig fint å engasjere seg, og det tror jeg alle er enige om. Vi ville lage et alternativ som passer for de som ikke ønsket å få fravær fra skolen. Samtidig gjør vi noe aktivt for miljøet og klimaet gjennom å plukke litt søppel, i stedet for å streike, sier leder Daniel Karlsen i Nedre Glomma Unge Høyre.

Torsdag arrangerte de «miljødag» for sine medlemmer fra hele fylket, og ett av punktene på programmet var strandrydding på Isegran.

– En av grunnene til at vi valgte å markere miljøengasjement på denne måten, er at vi ser veldig mye søppel overalt, og at veldig mange ikke gjør noen ting med det, sier Malene Kristine Haagensen Preutz.

– Dette er en hyggelig ting både for miljøet og lokalsamfunnet vårt, som også bidrar til noe positivt, utdyper Caroline Grønli Andersen.

Les også: Streikegeneral: – Man må ofre noe for å vinne fram

– Må ta klimakampen hver dag

Forrige fredag streiket over 40.000 norske skoleelever mot det de mener er manglende handling i klima- og miljøsaken fra politikerne på Stortinget og i regjeringen.

Også i Fredrikstad ble det gjennomført klimastreik, og rundt 500 barn og unge troppet opp utenfor rådhuset for å markere sitt standpunkt.

Unge Høyre har altså valgt en litt annen tilnærming.

– Vi føler klimastreiken har litt for mye fokus på politikerne på Stortinget, selv om de selvfølgelig kan gjøre mye, sier Haagensen Preutz.

– Det er bra at vi fortsetter å utfordre og pushe Stortinget og regjeringen på klima og miljø, men det handler også om å gjøre ting selv i hverdagen, og ikke bare putte alt engasjementet inn i en dag. Klimakampen er ikke bare en engangsting. Det er en kamp vi må ta hver dag, mener Sandra Lexander.

Les også: – Vi vil bare at flere skal bry seg

TOPPTUNG HJELP: Høyres ordførerkandidat i Ferdrikstad,Truls Velgaard, tok også på seg arbeidshanskene og bidro i strandryddeaksjonen.

TOPPTUNG HJELP: Høyres ordførerkandidat Truls Velgaard tok også på seg arbeidshanskene, og bidro i strandryddeaksjonen. FOTO: Unge Høyre

Plastpant og elfly

Etter strandryddeaksjonen ble det også arrangert temamøte om klima og miljø, med søkelys på sakene de yngre Høyre-politikerne mener er viktige, og utfordrer moderpartiet på.

– Vi hadde landsmøte i Høyre for to uker siden, og da ble veldig mange av klima- og miljøsakene til Unge Høyre vedtatt – blant annet at vi kun skal ha elektriske fly på innlandsflygninger innen 2040, og at det skal innføres pant på snusbokser og andre plastbeholdere, sier Grønli Andersen.

– Vi er også veldig opptatt av satsing på teknologi og forskning, legger Lexander til.

Les også: Ungdomspolitisk forbrødring (+)

– Enklere og billigere

For selv om de blå politikerspirene ikke står på barrikadene sammen med ungdomspartikollegene og miljøbevegelsen, bedyrer de at de bryr seg like ektefølt om klodens framtid.

– Vi ønsker rett og slett at det skal være enklere å være miljøvennlig, og at det skal lønne seg, fastslår Daniel Karlsen.

Og den beste måten å fremme dette på, mener de er å gjøre en egeninnsats.

– Nå prøver vi å gå foran med et godt eksempel, slik at folk slutter å legge fra seg søppel på bakken. Hvis vi skal få til en endring, så funker ikke det, avslutter Malene Kristine Haagensen Preutz.

Mer fra Dagsavisen