Nyheter

Klimakampen trumfet fraværstrussel

– Helt fantastisk, og over forventning, sier Natur og Ungdom om at flere hundre Fredrikstad-elever fredag deltok i skolestreiken for handling mot klimaendringene.

Fredag ble det arrangert store klimademonstrasjoner rundt om i landet, i regi av nettopp Natur og Ungdom. Tusenvis av norske elever droppet skoledagen for å markere sin motstand mot det de mener er ansvarsløshet i klima- og miljøspørsmål.

I Fredrikstad ble streiken avholdt foran byens rådhus, og gjennom hele formiddagen ble det stadig trangere om plassen.

– Jeg er kjempefornøyd! Det er helt fantastisk at så mange kom, stråler arrangør Fredrikke Skahjem fra Natur og Ungdom.

Til angrep mot hets

Hun anslår at opp mot 500 barn og unge hadde tatt turen til det lokal arrangementet, som var preget av kraftfulle appeller fra flere av de partipolitiske ungdomsorganisasjonene.

– Du der det er mange barneskoleelever her også, og det er veldig flott å se, fastslo Skahjem mens arrangementet fortsatt pågikk.

Debatten rundt klimastreikene har for øvrig vært preget av at enkelte voksne harsellerer med elevenes engasjement. Det har streikelederen lite til overs for.

– Vi har alle rett til å ha forskjellige meninger, men det er dårlig at man skal begynne å hetse hverandre for det man mener og gjør. Man må respektere hverandre, og så får man heller komme med motargumenter, uten å være frekke, sier Skahjem.

Les også: – Vi vil bare at flere skal bry seg

Ordføreren hadde deltatt

Og på dette punktet får hun full støtte fra Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård, som også tok seg tid til å hilse de unge demonstrantene.

– Det er ingenting som er bedre enn at ungdom engasjerer seg, nær sagt uansett hvilken sak det gjelder. Da fortjener de ikke å bli flåset med, eller høre karakteristikker om at de blir brukt, når det faktisk ikke er tilfelle. Det syns jeg rett og slett er tåpelig, fastslår Nygård.

Han bedyrer at klima. og miljøsaken er årsaken til at han selv ble med i AUF i sin tid, og at han helt sikkert hadde deltatt i streiken om han var elev i dag.

– Dette syns jeg er helt topp, og det er ikke noe vi kan ønske oss mer enn engasjement for klimasaken, som er vår tids viktigste sak, utdyper Nygård.

Les også: Håper de unges engasjement vil føre til endringer i den lokale klimapolitikken

– Flere uten fravær

Likevel mener ordføreren det er riktig at elevene får ført fravær for deltakelsen.

– Når du streiker, får det en konsekvens. Sånn er det for oss voksne, og sånn er det også for ungdommen.

Fredrikke Skahjem er selv elev ved Glemmen vgs, og mener oppmøtet på streiken hadde vært enda større om elevene fikk fri for å delta.

– Da hadde vi nok vært mange flere, i alle fall fra videregående, så det er litt trist. Men samtidig er det sånn at man må ofre noe for å vinne fram, erkjenner hun.

Åndelig støtte

Før streiken offisielt startet klokken 12, ble deltakerne tilbudt pølser av medarbeidere fra Den norske kirke, under slagordet «uten mat og drikke, duger helten ikke».

Vi syns det er bra at ungdom engasjerer seg. På denne måten får vi også snakket litt med folk, og sagt bra jobba. Det er fint å kunne støtte opp om dette på ett eller annet vis, sier kateket Vigmund Gundersen Djupang i Kråkerøy menighet.

– Det har vært jevn pågang, og vi har vel delt ut rundt 250 pølser. Det er tydelig at dette er en sak som engasjerer veldig, legger han til med et smil.

Kateketen mener debatten rundt fraværsføring eller ikke, er et tveegget sverd.

– Jeg har forståelse for elvenes ønske om ikke å få fravær, fordi dette er en kjempeviktig sak, som skolen bare burde støtte. På den annen side skjønner jeg at det da blir vanskelig å vurdere når det er greit med fravær for streik og ikke, selv om dette er veldig stort og spesielt, sier Djupang.

«Alt var bedre før»

Når det gjelder voksenpersoners oppførsel i sosiale medier, er han klarere i talen.

– Dette er ugreit. Folk skal få lov til å ha de meningene de vil, men det er noe med å formidle de på en ordentlig og saklig måte.

– Jeg tenker at det er veldig mange voksne som vil si ungdom ikke engasjerer seg lenger, og at alt var mye bedre da de selv var yngre. Da sto de på og lenket seg fast her og der. Nå er det faktisk noen som bryter fraværsreglementet for å støtte en viktig sak, og det er nettopp det engasjementet mange etterlyser, så da mener jeg vi bør støtte opp om det, fastslår Djupang.

Svensk forbilde

Det er svenske Greta Thunberg (16) som er inspirasjonskilden til det massive klimaopprøret blant barn og og unge.

Hver fredag siden det svenske Riksdagsvalget i fjor høst, har hun streiket fra skolen for å få Sverige til å oppfylle Paris-avtalen, noe som har dannet grunnlag for bevegelsen #FridaysForFuture, der skoleelever over hele verden følger hennes eksempel.

Nylig ble det også kjent at hun er nominert til Nobels Fredspris for sin innsats.

– Hun har gjort en helt fantastisk innsats, som jeg tror alle som har møtt opp her, beundrer stort. Det er på mange måter hennes fortjeneste at vi er her, og at det er så mange som kommer, mener Skahjem.

Allsang og kamprop

– Vi ønsker at debatten skal bli løftet – at man skal tenke mer på klimaproblemene i det hverdagslige, og at alle skal ta dette inn som en del av livet sitt og tenke miljø i alt de gjør, sier hun videre om hva de håper å oppnå med fredagens demonstrasjon.

Derfor er hun glad for at også noen voksne hadde tatt turen til demonstrasjonen utenfor rådhuset.

– Jeg syns det er veldig flott at de voksne kan vise at de støtter dette arrangementet, og at barn og unge ikke står alene i denne kampen. Vi står sammen som ett folk, og alle lever på denne jorda, uansett alder, sier Skahjem.

Det offisielle arrangementet utenfor rådhuset ble, symbolsk nok, avsluttet med allsang av «Barn av regnbuen», før demonstrantene toget avgårde gjennom sentrum og fortsatte sine kamprop om klimahandling.

Mer fra Dagsavisen