Nyheter

Ungdomspolitisk forbrødring

For første gang går alle ungdomspartier i byen sammen om et fellesarrangement. Målet er å skape mer samhold og økt engasjement.

– Dette er noe vi har snakket om en stund internt i Unge Høyre, at det hadde vært veldig fint å få til mer politisk samarbeid i Nedre Glomma, og særlig nå inn mot valget til høsten, forteller leder i Nedre Glomma Unge Høyre, Daniel Karlsen.

– Bedre fellesskap

Sammen med Fredrikstad AUF har de fått med seg alle de partipolitiske ungdomsorganisasjonene – fra Rød Ungdom til FpU – på en felles sosial samling ved Scandic City lørdag 6. april.

– Det er to ting vi ønsker å oppnå med dette. Det ene er å skape et bedre fellesskap mellom ungdomspartiene, og en forståelse av at man ikke må ha samme politiske tankesett for å henge med hverandre.

– Samtidig ønsker vi å skape en arena der de som ikke allerede er politisk aktive, kan lære litt mer om hva de ulike partiene kjemper for, og hvorfor ungdom bør engasjere seg, sier leder i Fredrikstad AUF, Mathias Lind Høyning.

Spent på responsen

Det er første gang ungdomspartiene i byen gjennomfører et slikt arrangement, og forventningene deres er høye.

– Sist jeg sjekket Facebook-arrangementet var det 72 stykker som enten har sagt at de skal, eller er interessert i å delta. Vi gleder oss veldig til å se hvilken respons det får, og hvis det blir vellykket vil vi se på om dette er noe vi kan gjøre mer av, sier Lind Høyning.

– Håpet er at dette skal slå godt an, ikke bare blant medlemmene våre, men også blant de utenfra som ikke er politisk engasjerte fra før av, supplerer Daniel Karlsen.

Både enige og uenige

De to understreker at samlingen først og fremst skal legge vekt på det sosiale, men at det også vil bli rom for saftige politiske diskusjoner.

– Det er en god tone mellom partiene allerede, men mange av oss er relativt ferske, og kjenner hverandre ikke så godt. Da tenker vi at dette er en fin anledning til å bli bedre kjent med de man kommer til å møte mange ganger i løpet av valgkampen, sier Karlsen.

– Det kommer ikke til å bli noen rene debatter, men alle partiene skal selv få forklare sine synspunkter på ulike saker, slik at vi får fram både skillelinjene og det vi kan stå sammen om, legger Lind Høyning til.

– Kan denne typen arrangementer bidra til et tettere samarbeid om politiske saker på tvers av partigrensene?

– Absolutt. Det er mange saker som er felles for alle ungdomsorganisasjonene, og det trenger ikke bare å være krangling og uenighet selv om vi representerer ulike partier, fastslår AUF-lederen.

Mer fra Dagsavisen