Sport

Fredrikstad Ballklubb klare for seriestart med ny spillestil og høy selvtillit

Spillende daglig leder Benedicte Frøland Nesdal (25) gleder seg stort til å vise fram en raskere og lettere utgave av Fredrikstads håndball-flaggskip.

– Nå har det gått veldig mange måneder siden sist vi spilte seriekamp (mot Flint 17. januar, journ.anm.), så nå er vi en gjeng som er supergira på å komme i gang. Vi må nesten jobbe hverandre litt ned, forteller en sprudlende Nesdal til Dagsavisen Demokraten en snau uke før serieåpningen hjemme mot Vipers.

Torsdag tok FBK seg enkelt videre til 4. runde av årets NM, etter å ha beseiret 1. divisjonslaget Reistad med sifrene 36–21 på bortebane. Helgen i forveien var de gjennom en «pre season-challenge» der de i løpet av tre dager spilte uavgjort mot Aker, vant over Follo og tapte for Romerike – alle tre eliteserielag som de møter igjen senere i sesongen.

– Der manglet vi flere sentrale spillere, og det var mye slitne kropper, så da fikk vi ikke helt levert på den spillestilen vi ønsker. Derfor var det deilig å følge opp med en kamp der vi ga bånn gass igjen, fikk spillet vårt til å sitte og da blir det også mye mål, oppsummerer Nesdal om den travle innspurten på sesongoppkjøringen.

– Skal løpe og løpe

Når Dagsavisen Demokraten snakker med 25-åringen, kommer hun rett fra en time hos fysioterapeut «for å få orden på kroppen igjen». Hun tror mange vil få seg en overraskelse når de får se årets utgave av laget deres.

– Nå har vi en ny spillestil, tidligere har FBK vært kjent for litt tung håndball og ikke så mye tempo, men nå skal vi løpe og løpe. Det tror jeg passer bra mot mange av lagene vi skal møte i år.

– Oppkjøringen har vært veldig bra, vi har – bank i bordet – klart å holde alle fit. Treningen har blitt endret fra mye fokus på styrke til mer eksplosivitet, vi har fått god matching og bygget og formet troppen til den nye spillestilen vår, sier Nesdal.

De er et lag i verdensklasse, så jeg ser på det som en test på hvor langt vi har kommet.

—  Elias Mar Halldorsson om møtet med Vipers

Selv om FBKs kombinerte bakspiller og daglige leder er fullt klar over at det er en helt motstand som venter når de tar imot de regjerende Champions League-vinnerne i seriepremieren, er det en utfordring de tar på strak arm.

– Vi har fulgt godt med på Vipers, og vet hva som møter oss. Så vi har troen og går som alltid for seier, hvis ikke er det ikke noen vits i å spille håndballkamper, sier Nesdal.

– Jeg syns det er dritkult at vi får være første lag til å møte dem i årets sesong, og det blir kult for publikum også. Nå får vi ha 750 på tribunene, og det er ikke til å stikke under stol at det er lettere å få mange til hallen når vi møter Vipers enn mot for eksempel Follo, legger hun til.

Islandske Elias Mar Halldorsson er ansatt som ny hovedtrener for FBK fra og med 2021/22-sesongen.

Lag i verdensklasse

Også Fredrikstad-damenes nye islandske hovedtrener Elias Mar Halldorsson, som har tatt over roret etter Eirik Haugdal, er svært spent før alvoret braker løs.

– Vi har snakket en del om det, og vi er helt klart underdogs som har ingenting å tape. De er et lag i verdensklasse, så jeg ser på det som en test på hvor langt vi har kommet, men det blir veldig tøft. Får vi satt et knallhardt forsvar og godt målvaktsspill, kan vi henge bra med. Vi må bare gå all inn og se hvor langt det holder, det er det som gjelder mot Vipers.

– Som oss har også de mange nye spillere, og flere kommer rett fra OL, så de har ikke hatt all verdens tid sammen. Sånn sett er det et godt tidspunkt å møte dem på, i stedet for i femte eller sjette runde når de har fått samspillet mer i orden. Ikke minst er det en viktig kamp for å få opp interessen i Fredrikstad, og jeg tror det er mange som har lyst til å komme for å se Vipers i Kongstenhallen, sier Halldorsson.

Tidligere har FBK vært kjent for litt tung håndball og ikke så mye tempo, men nå skal vi løpe og løpe.

—  Benedicte Frøland Nesdal

Han bekrefter også inntrykket den spillende daglige lederen sitter igjen med fra tida inn mot sesongstart.

– Jeg ønsker å spille en rask håndball med mye aggressivitet. Med tanke på de spillerne vi har nå, tror jeg det passer bra å løpe litt mer. Vi har fått trent mye og spilt mye. Nå har vi vært gjennom 12 kamper på seks uker, og det å klare det uten å dra med seg skader, er veldig bra. Spillesystemet begynner å sitte, men det er fortatt mye å jobbe med, og særlig på den taktiske biten, utdyper Halldorsson.

– Vi skal gjøre det bedre enn i fjor, ta ett steg videre, samtidig som vi har mange unge spillere som skal få utvikle seg. Det vi jobber mot er å bli noen prosent bedre for hver uke som går, legger han til.

Ny vellykket spillerauksjon

Ved siden av å ruste seg sportslig inn mot seriestarten, har FBK også brukt den siste tida på å gjennomføre tredje utgave av den såkalte «Kjøp meg»-kampanjen. Stuntet er rettet mot bedrifter og andre potensielle støttespillere, og går ut på at man kan legge inn bud på hver enkelt spiller eller trener for å bli deres personlige sponsor.

De to første årene dro klubben inn henholdsvis rundt 240.000 og drøyt 300.000 kroner. Årets sum endte et sted midt imellom.

– Vi endte vel på rundt en kvart million, så det er vi veldig fornøyde med. Alle spillerne ble «solgt», og det var også budrunde på flere. Interessen var stor med tanke på at dette er tredje året vi gjør dette, har et nesten nytt lag og ikke har spilt foran publikum på lang, lang tid, forteller Nesdal.

Som en del av kampanjen var det mulig for bedrifter som hadde stilt opp tidligere å benytte seg av forkjøpsrett på sin favorittspiller, mot at de la til en viss prosentandel på fjorårsbeløpet.

– Det var flere som forhåndskjøpte, engasjerte bedrifter som har sett oss i treningskamper og syns vi spiller en kul håndball, og det er helt fantastisk. Nå har vi gått mange måneder uten noe særlig av inntekter, så alle monner drar, avslutter Nesdal.

Mer fra Dagsavisen