Sport

FBK har avklart trenerspørsmålet – nå intensiveres spillerjakten

– Vi må få inn to-tre nye spillere, så det gjenstår noe arbeid, sier sportslig ansvarlig styremedlem RolfLeistad om jobben med å sette sammen en slagkraftig FBK-stall til neste sesong. Han håper ansettelsen av en høykompetent islandsk hovedtrener skal hjelpe dem godt på veien.

Søndag ble det klart at islandske Elias Mar Halldorsson (37) blir Eirik Haugdals etterfølger som hovedtrener for Fredrikstads håndball-flaggskip, etter at sistnevnte ikke fikk ny kontrakt og siden har signert for Larvik fra og med sommeren. Sportsansvarlig i FBK-styret er naturlig nok godt fornøyd med å ha landet arvtakeren i god tid før de skal gå løs på neste sesong.

– Hvis jeg hadde sagt nei til det, ville det i beste fall vært sært, humrer Leistad innledningsvis.

– Vi har jobbet intenst med dette i et par måneder, og pratet med åtte-ni forskjellige kandidater. Nå falt det endelige valget på Halldorsson, som stod høyt på ønskelista og var blant de to-tre siste. Vi er godt fornøyde med å ha landet en løsning som er ett av barna av den sterke islandske håndballkulturen, en kultur vi kan lære mye av, legger han til.

– Lagbygger

Da ansettelsen av Halldorsson ble offentliggjort i en pressemelding opplyste klubben blant annet at deres nye sjef på sidelinja har flere års erfaring som hovedtrener i eliteserien for damer på Island, og tilsvarende jobber på 1. divisjons-nivå i hjemlandet. I tillegg har han en periode bak seg som assistenttrener for det islandske damelandslaget.

– Han har den høyeste trenerutdanningen man kan få, har selv spilt elitehåndball i både Norge og i tysk Bundesliga, og kan blant annet skilte med 11 sesonger med europacup-spill. Så dette er en rutinert og i tillegg veldig hyggelig kar, og vi forventer at vi får en god lagbygger og coach på sidelinja, utdpyer Leistad overfor Dagsavisen Demokraten.

Islendingen har signert en toårskontrakt med FBK, med opsjon på ytterligere ett år, og klubben har stor tro på at de vil ta steg framover mot målet om å etablere seg som en topp 4-klubb i Norge under Halldorssons ledelse.

– Med svært gode anbefalinger fra sine tidligere samarbeidspartnere innen håndballen er FBK svært godt fornøyd med at han har valgt å dele sine kunnskaper med oss som klubb i de kommende sesongene, sier Leistad i pressemeldingen.

Islandske Elias Mar Halldorsson er ansatt som ny hovedtrener for FBK fra og med 2021/22-sesongen.

Interne forsterkninger

Med ny hovedtrener i boks kan FBK-styret nå rette blikket mot å legge ferdig spillerkabalen inn mot neste sesong. Det er allerede kjent at profiler som keeper Jenny Sandgren og Deila-tvillingene forlater klubben til sommeren, og av disse er foreløpig bare den svenske sisteskansen erstattet i form av brasilianske Caroline Martins som hentes fra Rælingen.

– I en hver sesong blir det noen spillere ut og noen inn, og det vi ser per nå er at vi må få inn to-tre nye spillere. Jeg er ganske optimistisk, men det gjenstår fortsatt noe arbeid. Vi mangler et par bakspillere og en høyreving. konstaterer Leistad.

Samtidig trekker han fram at laget blir styrket med interne krefter som følge av at de tre talentene Frida Brandbu Andersen (18), Hanna Blystad (19) og Selma Henriksen (18) alle har signert elitekontrakter for de to kommende sesongene.

– Og disse tre har alle vært innom juniorlandslaget, så de er ikke løftet opp bare fordi de allerede er FBK-spillere, men fordi de er gode og har et stort potensial, sier Leistad.

– Stor interesse

Flere av klubbens nøkkelspillere, deriblant kaptein Andrea Rønning (26) og den unge klubbveteranen Frida Kjuus Christiansen (25), er på utgående kontrakt. Nå satser Leistad på at avklaringen rundt hvem som blir lagets hovedtrener neste sesong skal lette arbeidet med å både forlenge avtaler og tiltrekke seg de forsterkningene som trengs.

– Det å få landet trenersituasjonen er ganske vesentlig for flere spillere, og ikke minst at de nå ser at vi får inn en sterk internasjonal trener. Men det er viktig for oss også, med tanke på å slippe å ha dette spørsmålet hengende over oss og få litt mer arbeidsro i tida som kommer. Det vi vet, og som vi også så i forbindelse med jakten på ny trener, er at det er stor interesse for FBK som lag og det vi driver med, sier han.

– Vi håper og tror vi får med dem vi har lyst til å ha med videre, men samtidig har jeg holdt på med dette i 40 år, og vet godt at spillere kommer og går, og det samme med trenere. Når man stort sett opererer med toårskontrakter vil omtrent halvparten være på utgående hvert år, og det er selvfølgelig et lite stressmoment til alt er på plass, fortsetter Leistad.

Rolf Leistad, sportslig ansvarlig styremedlem i Fredrikstad Ballklubb, FBK.

Tviler på sluttspill

Eliteserien i håndball er, som resten av toppidretten, for tida inne i et nytt avbrekk fra kampaktivitet som følge av koronasituasjonen. Forrige uke ble det kjent at det ikke blir gjenoppstart av seriespillet før tidligst i april.

– Årets sesong blir nesten enda verre enn i fjor, for da fikk vi i alle fall spille ferdig alle seriekampene, rakk det akkurat før landet stengte ned. Jeg tror den mest nærliggende løsningen nå er at det blir gjennomført halv serie, og det betyr i så fall at vi har to kamper igjen som blir spilt i løpet av april eller mai før vi tar sommerferie. Jeg kan ikke se for meg at det blir noe sluttspill i år heller, sier Leistad.

Han setter nå sin lit til at ting bedrer seg i løpet av våren og sommeren.

– Vi får bare tro og håpe at det blir litt andre forutsetninger neste år, at vi får til en god oppkjøring og at sesongen kan gjennomføres mer som normalt. En ting er oss som pusler med det rundt laget, men det er ganske frustrerende for alle dem som trener hver dag for å spille kamper, og det eneste de får er en internkamp i ny og ne, sier Leistad.

– Samtidig er det mange som er mye verre stilt enn håndballspillere som ikke får spilt kamper, for å sete ting litt i perspektiv. Så vi må bare gjøre det beste ut av den situasjonen vi er i, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen