Revyperler rett hjem i stua

– Om vi savner publikum? Gjett om 'a, sier Kari Svendsen og får medhold fra Talina H. Skogseth. Likevel gleder de seg over å kunne jobbe sammen om den digitale forestillingen «Revyperler» på Litteraturhuset.

Det er en litt pussig stemning på Litteraturhuset i Fredrikstad når Talina H. Skogseth forbereder seg til en digital forestilling med viser hentet fra Fredrikstad-mannen Arne Svendsens virke. Sammen med kollegene Kari Svendsen, Bjørn Halstensen og Bjørnar Spydevold gleder hun seg til å dele disse perlene fra 20-, 30-, 40- og 50-tallet med publikum. Men de savner alle å ha folk foran seg i salen. 

– Den første digitale opptredenen jeg var med på, var helt grusom. Jeg tenkte «hvorfor sa jeg ja til dette», forteller Skogseth.

– Det er jo den feedbacken fra publikum som gjør at du legger inn et ekstra gir. Gode kulturopplevelser er viktige. Det å glede seg, forberede seg, kanskje gå ut og spise og så ha en felles opplevelse... Det er klart det er et tap å miste det.

Kari Svendsen, for mange kjent som banjo-Kari, er enig. 

– Det blir egentlig ikke noe show uten publikum, folk i salen trigger noe helt eget i oss, og folk skal vite at vi savner dem like mye som folk savner kulturlivet, sier hun.

Likevel ser de frem til forestillingen som strømmes fra Litteraturhuset i Fredrikstad førstkommende søndag. 

Les også: «Hva skjer med alle forestillingene i kulturbyen Fredrikstad, dersom ingen får produsere disse?»

Treffer i alle aldre

Om du ikke umiddelbart kjenner navnet Arne Svendsen, kjenner du sikkert til viser som «Gøy på landet» og kanskje også «Serru, serru». Den produktive dikteren skrev over 2500 viser, og begynte blant annet med å skrive tekster for den lokale arbeiderforening.

– Så spredte ryktet seg til Oslo, og han ble hentet inn som husdikter på Chat Noir i 20 år, forteller Skogseth.

Hun har jobbet med Svendsens viser i mange år, og har erfaring med at dette er et kulturelt materiale som treffer på tvers av generasjoner.

– Da jeg opptrådte med «den kulturelle spaserstokken», så vi at selv demente kviknet til og viste med hele seg at de hadde glede av sangene de kjente igjen fra ungdommen sin, forteller den populære revyartisten.

Hun sender en klar oppfordring til landets sykehjem om å vise forestillingen for beboerne sine. 

– Generasjonen over oss har glede av dette materiaelt fordi de har levd med visene og husker dem, men jeg har også opplevd ungdom som har vært med foreldre på forestilling og som syns det var kjempegøy. Dette er tekster og låter med slagkraft, sier Skogseth. 

Les også: – Det meste kan feires med en karuselltur (+)