«Hva skjer med alle forestillingene i kulturbyen Fredrikstad, dersom ingen får produsere disse?»

Kultur er samlende i både gode og vanskelig tider. Berikende som en felles opplevelse til ettertanke, eller kun som blott til lyst. En forestilling kan få deg til å le, til å gråte, til å undres eller forundres.

Talina Hansen Skogseth
Teaterprodusent og skuespiller

 

Som produsent av forestillinger, oppleves dagene som besynderlige, bekymringsfulle og uforutsigbare. Blir det mulig å gjennomføre forestillinger i sommer, til høsten, til jul? For undertegnedes vedkommende, var det planlagt å produsere fire oppsettinger i perioden mai til desember inneværende år.

Det er produsenten som igangsetter en teaterproduksjon, tar den økonomiske risikoen og står ansvarlig for at den gjennomføres. I tillegg er det produsenten som engasjerer aktører, både på og bak scenen. Det betyr at dersom ingen velger å produsere, får verken skuespillere, teknikere, kunstneriske ansvarlige eller andre medarbeidere engasjement. Det kreves stort forarbeid før en forestilling er premiereklar: Søknader, markedsføring, kontrakter, innøvelser, teknikk, kostyme- og rekvisitt tilvirking og så videre.

Så hva skjer med alle forestillingene i kulturbyen Fredrikstad, dersom ingen av oss som produserer får lov til å gjøre nettopp dette? 

Hvert år i 21 år på rad har kultursommeren i Fredrikstad blitt innledet med familieteater i Bratliparken. «Klatremus og de andre Dyrene i Hakkebakkeskogen» har befestet seg som en solid og kjærkommen tradisjon. Det er en sann glede hver sommer å få opptre for forventningsfulle barn som besøker oss i parken, og samtlige sceneaktører fryder seg med å gestalte rollene de innehar. Samtidig gir produksjonen engasjement til utøvende kunstnere, altså til frilansskuespillere som lever av nettopp slike oppdrag. 

Les også: Det blir ikke noe av Idyll-konserten, men CC Cowboys feirer 30 år med å gi ut sine samlede verker (Demokraten+)

At en pandemi skal sette en stopper for årets forestilling var det ingen som kunne forutse, og det er vemodig å innse at i juni 2020 brytes denne lange tradisjonen. 

For regjeringen har bestemt at kulturarrangementer forbys frem til 15. juni., og 1. mai tas det stilling til hvorvidt det blir lov til å gjennomføre arrangementer i sommer uten kravet om 2 meters avstand.

Vi er mange i min bransje som venter rastløst på avgjørelsene som blir lansert 1.mai. 

Uansett er løpet kjørt for Hakkebakkeskogen i juni. Derfor håper jeg i det lengste at forestillingen kun må utsettes til sensommeren og at vi kan spille i august i stedet. For vi vil så gjerne treffe dere i Hakkebakkeskogen i år også. 

Kultur er samlende i både gode og vanskelig tider. Berikende som en felles opplevelse til ettertanke, eller kun som blott til lyst. En forestilling kan få deg til å le, til å gråte, til å undres eller forundres.

Så, til alle publikummere som savner å besøke et kulturarrangement; vi, produsenter og aktører, savner dere minst like mye.

Leserbrev: «Jeg kjørte min kjære til Sykehuset Østfold Kalnes og ventet i bilen utenfor i sju timer»