Nyheter

Nytt liv for 102 år gammel æressang

Wenche Tuman Johnsen stemplet noten og la den i arkivet i 1965. Der ble den liggende helt til 2015.

Bilde 1 av 2

«Er det noe her som du vil ta vare på før det kastes?»

Det er Aleksander Abelsen (20) som blir spurt da det gamle notearkivet på tidligere Seiersten ungdomsskole skal kastes. For en som har musikkinteresse og liker å lese noter, er det et velkomment spørsmål. Han raser gjennom notene, beholder alt som virker relevant. En note som ikke virker spesielt relevant fanger interessen likevel: Sang til Fredrikstad.

– Det var helt tilfeldig at jeg tok vare på den, husker Abelsen.

17. mai fremfører han 102 år gamle «Sang til Fredrikstad» i Glemmen kirke.

LES OGSÅ: Her er 17. mai-programmet for Fredrikstad

Pompøs og lite egnet

Tidligere ble sangen brukt til å avslutte 17. mai-toget i Fredrikstad.

– Men den egner seg egentlig ganske dårlig som allsang. Den er laget for orkester og er pompøs, og går over et stort register. Den ble jo skrevet i 1917, påpeker Abelsen, som synes det er passende at sangen igjen tas i bruk.

– Jeg synes den egner seg godt ved ulike anledninger, den er en bypatriotisk arbeidersang. Sympatisk og romantisk. Den beskriver byen som en verge for innbyggerne, og maler et bilde av Glommas historiske betydning.

Gjenforent etter 50 år

Sang til Fredrikstad fant veien tilbake til offentligheten via noen særegne sammentreff. Abelsen sang i guttekoret i Glemmen, som var mye ute og sang på ulike arrangementer – spesielt til jul.

– Så var det en av disse gangene at jeg ble kontaktet av en godt voksen dame, som lurte på om ikke jeg kunne tenke meg å synge hele året, ikke bare til jul. Denne damen var Wenche Tuman Johnsen. Det var da vi skulle starte å jobbe sammen, at jeg var på Kvernhuset og ble spurt om jeg ville gå gjennom notatarkivet fra Seiersten før det ble kastet. Og der lå blant annet noten til «Sang til Fredrikstad», forteller Abelsen.

– Da jeg tok den med til henne, kjente hun den igjen som sin egen! Det var helt tilfeldig at det var akkurat den samme noten som hun hadde kjøpt i sin tid da hun var musikklærer. Den hadde ligget bortglemt i arkivet i nesten 50 år.

LES OGSÅ: 100 kanonkuler mot terror i gågata

Mer fra Dagsavisen