DØMT: En 45 år gammel mann er i Halden tingrett dømt for flere lovbrudd, blant annet for en episode der han skremte vannet av folk med et luftgevær og en urovekkende kommentar.

Viste fram våpen og sa: – Noen unger jeg kan skyte blink på?

Utsagnet var ment som en spøk, men ingen lo. Politiet troppet opp med hjelmer, vester og maskingevær for å overmanne det de trodde var en «galning» som ville skyte ned unger.

Vi skal to år tilbake i tid, og bare en måned etter at politiet rykket ut med flere patruljer og bistand fra beredskapstroppen på grunn av en kvinne som hadde forskanset seg med et skytevåpen i en leilighet i Tistedal.

Politiet ble varslet om kvinnen av folk som var engstelige på grunn av hennes truende atferd. På nærbutikken ble folk bedt om å holde seg unna, og den væpnede politiaksjonen skapte frykt og bekymring i lille Tistedal.

Barn ute og lekte

Folk i lokalmiljøet hadde dette friskt i minne, da mannen denne historien handler om stoppet bilen sin og tok kontakt med en kvinne. Han spurte henne, ifølge Halden tingretts dom mot ham, om det fantes noen «lausunger» i området som han kunne skyte blink på, for så å vise kvinnen et luftvåpen han hadde i bilen.

I området var det flere barn ute og lekte da politiet rykket ut – utstyrt med hjelmer, vester og maskingevær og skrek «opp med hendene» til 45-åringen.

Mannen ga i retten nå i mars uttrykk for at dette må ha vært vondt for ungene å oppleve. Han har i ettertid vært og snakket med barna som var til stede, og beklaget hendelsen, for som han forklarte i retten: Han hadde bare lyst til å være morsom og vise fram våpenet.

«Utrolig korttenkt»

Mannen innser at det hele var «utrolig dumt og korttenkt av ham» – spesielt med tanke på den nevnte våpenepisoden i samme bydel kort tid i forveien. Han forklarte videre at han aldri hadde til hensikt å skremme noen, og at han forstår at det var vanskelig for utenforstående å skille mellom et luftgevær og et vanlig våpen.

På grunn av opptrinnet 19. mars 2016 er han dømt for ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred. Straffen er 50 dagers betinget fengsel. I det ligger at han slipper å sone hvis han ikke begår nye lovbrudd de neste to årene.

Har mer på samvittigheten

Dommen omfatter også et verktøytyveri i 2014, ulovlig oppbevaring av våpen i form av manglende tillatelse og ikke forsvarlig sikring av en rifle og en hagle og oppbevaring av narkotika. Dessuten er han dømt for å ha båret kniv på offentlig sted. Både kniven og noe av narkotikaen ble funnet på ham da han ble innbrakt til politihuset i Sarpsborg etter at han skremte vannet av både voksne og barn med våpenet og replikken som falt i Tistedal.

I straffeutmålingen ble både mannens fulle tilståelse og sakens lange liggetid i rettssystemet hensyntatt.