Halden

– Alt man må få sagt før man dør

NAVN I NYHETENE: Trygve Skaug (32), kritiker- og publikumsrost artist og poet fra Ørje. Aktuell med albumet «Sanger du skal få når jeg dør» og diktsamlinga «Den siste», som lanseres med slippfest i Fredrikstad i dag, om alt man gjerne vil si til sine nærmeste før det er for sent.

Du slipper nytt album og ny bok på en og samme dag, er du spent på mottakelsen?

– Først og fremst er jeg veldig fornøyd med at både plata og diktsamlinga kommer ut, det har vært et veldig viktig prosjekt for meg personlig. Albumet består jo av 13 låter til 13 personer som har fått høre låtene selv, så jeg er trygg på at de er fornøyde. Men jeg er selvsagt spent, og gleder meg til å høre hva andre folk syns.

«Sanger du skal få når du dør» og «Den siste» er ikke veldig oppløftende titler, hva kan du si om tematikken i dette prosjektet?

– Det handler jo på et vis om livet. jeg har spilt i mange begravelser opp gjennom, ofte to i uka, og det setter jo mitt eget liv litt i perspektiv. Jeg ville få sagt ting til folk som står meg nært, og ikke vente til i morgen. Det er låter til mor, far, barna mine og kona mi, og utgangspunktet er hva jeg ville sagt til dem hvis jeg hadde visst at jeg ikke skulle være her så mye lenger. Titlene er kanskje litt pretensiøse, men innholdet er det ikke. Det handler om å si ting som det er, og jeg anbefaler alle å skrive ned hva de vil si til sine nærmeste om hva de betyr for deg.

Du har valgt Litteraturhuset i Fredrikstad som arena for slippfesten, hvorfor akkurat der?

– Jeg trives veldig godt der, og det er en scene som gir rom for å formidle både musikk og poesi. Det blir den fjerde konserten min på Litteraturhuset og det er alltid et veldig fint publikum. Og så er det fint å slippe dette prosjektet i Østfold, jeg skal også hjem til Ørje neste uke og ha en poesikveld på biblioteket.

Du har fått mye ros for det du har gitt ut tidligere, drømmer du også om prisbelønnede?

– Det er ikke noe jeg tenker på. Jeg har selvfølgelig en drøm om at mange skal høre og lese det jeg gir ut, men enda viktigere er det at det blir lest og hørt av de jeg ønsker å treffe med det. Jeg har heller aldri følt meg flink nok til å få en pris på hylla, og er alltid enig i de prisene som blir delt ut for eksempel for beste tekst.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det må være bibelen. Det er en bok jeg stadig vender tilbake til for å finne trøst, fred og utfordringer. Et viktig referansepunkt.

Hva gjør deg lykkelig?

– I forbindelse med det nye prosjektet mitt har jeg opplevd å bli veldig lykkelig over å kunne si til mine nærmeste at jeg er glad i dem og hvorfor, og det å vite at de er glad i meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Den første var nok morfaren min, Leif. Men jeg ble også tidlig opptatt av musikk, og da var det Bob Dylan og John Fogerty som var de største heltene.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er mye, men kanskje først og fremst et manglende selvbilde som skaper hverdagslige utfordringer. Jeg skulle gjerne vært litt mer selvsikker.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er jo ofte når jeg vil feire noe, som at en låt blir radiolista eller jeg slipper nytt materiale, og da unner jeg meg noe godt. Hvis jeg er sammen med familien blir det en kopp kakao med masse krem, og hvis jeg er alene blir det gjerne en fin, gammel whisky.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alt som krenker menneskeverdet kan jeg demonstrere mot hvilken dag som helst.

Hermund L. Kjernli

Journalist