Fredrikstad

Kuppet teltplass i ukesvis: – Ikke bra, mener Oslofjordens Friluftsråd

Noen har tatt seg godt til rette i Fredrikstads skjærgård uten tillatelse. Det er blant annet blitt spikret i trær og fjernet grener.

– Det er en privatisering av badevika.

Det sier en tipser til Dagsavisen Demokraten, som ønsker å være anonym. Vedkommende forteller at det i over to uker har stått et telt i ei vik på Søndre Fugleskjær, som ligger på grensa mellom Fredrikstad og Hvaler.

Tipseren mener det kan virke avskrekkende på andre som ønsker å bruke området, og reagerer også på hvordan camperne har snekret opp en benk som er festet til et tre med spiker.

Demokraten kjenner identiteten til tipseren.

En benk er snekret opp på teltplassen, og festet i et tre med spiker.

Sporløs ferdsel viktig

– Dette er ikke bra. Friluftsloven tillater telting i utmark i inntil to døgn der avstanden til nærmeste hus eller hytte er over 150 meter. Dersom du ønsker å telte på samme sted over en lengre periode, må du få samtykke fra grunneier. En annen ting er at en må oppføre seg og ikke ødelegge trær, som her, eller andre ting når en telter på annen manns eiendom.

Det skriver Kjetil Johannessen, som er avdelingsleder for plan og friområde i Oslofjordens Friluftsråd (OF), i en e-post til Demokraten etter å ha blitt forelagt bildene.

Det er skuffende at noen tar seg til rette sånn

—  Edvard Fosdahl, grunneier

OF er et interkommunalt samarbeidsorgan for kommuner og fylkeskommuner rundt Oslofjorden og har som hovedoppgave å gjøre strender og andre områder tilgjengelige for alle, fremme friluftslivet og beskytte naturen ved kysten, ifølge rådets hjemmeside.

Det er også fjernet grener på trær inntil teltet.

– Hvorfor er det sånn at man ikke får lov til å telte mer enn to dager i utmark?

– En kan fort sette spor etter seg om telt står oppført på samme plass over lengre tid. Det har vi sett mange plasser. Når teltene fjernes står det da tilbake store brune flekker. Ikke bra for vegetasjonen. En annen ting er at vi har opplevd telt som har stått tomme i lengre perioder på flotte teltplasser – eierne drar bare ut i godværsperioder. På denne måten utestenges andre teltbrukere, forteller Johannessen.

Opp til grunneier

Therese Sivertsen, naturforvalter i Fredrikstad kommune, forteller at de først og fremst følger opp kommunens friområder når det kommer til disse bruddene. Dersom grunneiere opplever campere eller andre som gjør for store inngrep i naturen, må de selv gå i dialog eller ta en vurdering.

– Det må tas vurderinger, det er mange grader og forskjellige varianter, og noen ganger vil det kanskje være naturlig at vi går inn og involverer oss litt mer. Men grunneier er i første omgang nærmere.

Når Dagsavisen Demokraten kontakter grunneier Edvard Fosdahl, kan han fortelle at det verken er søkt om eller gitt tillatelse til teltingen på Søndre Fugleskjær. Dermed regnes teltplassen, som altså skal ha stått på samme sted i om lag to uker, som et brudd på friluftsloven.

– Jeg regner med at det blir fjernet, ellers må jeg gjøre det selv. Det er skuffende at noen tar seg til rette sånn uten å kontakte grunneier, sier Fosdahl.

---

Oslofjorden Friluftsråds tips om telting i skjærgård og utmark

  • Pass på at du telter i tråd med friluftsloven. Dersom du ikke har tillatelse fra grunneier, er det maks to døgn du kan telte på samme sted. Sporløs ferdsel er ellers viktig.
  • Etterlat teltplassen som du fant den (ren og pen), og ta med søppel hjem.
  • Er det ikke utedoer i området så grav enten ned ekskrementer eller ta de med hjem i en solid pose.
  • Overhold evt. bålforbud og unngå bål eller grill direkte på svaberg, da sprekker svaberget. De blankskurte svabergene har brukt tusenvis av år på å bli slik de er i dag gjennom skuring av isbreer og gjennom bølgeskvulp.

---





Mer fra Dagsavisen