Fredrikstad

Et luftig måltid over vollgravene

Konseptet «Dinner in the Sky» har løftet restaurantgjester høyt til værs i 60 land. Denne sommeren er de på Norgesturné, og frem til søndag er det Fredrikstadfolk som får våge seg opp i høyden.

– Jeg fikk bare beskjeden om at det ikke var lov å snu. Det var litt av en overraskelse!

Det sier Lene Kaaber, som akkurat har landet etter en lunsj femti meter opp i lufta. At det var hit hun skulle, fikk hun først vite da hun parkerte sykkelen ved Café Magenta i Gamlebyen.

Ekteparet Tim og Lene Kaaber smiler etter et besøk på den luftige restauranten i Gamlebyen

Det var mannen Tim Kaaber som hadde ordnet opplevelsen for kona si. Etter turen er han storfornøyd.

– Det var helt strålende med fugleperspektivet, sier han.

For selv om de har bodd i Fredrikstad i 35 år, skulle det vise seg at byen fortsatt hadde noen uutforskede vinkler.

– Jeg har aldri sett byen vår ovenfra. Det var helt fantastisk! Det er kanskje ikke noe jeg hadde valgt selv, men jeg ville ikke vært foruten, forsikrer Lene Kaaber.

Se video fra svevet nederst i saken.

Utsikt over Fredrikstad, sett fra restaurantbord i forbindelse med Dinner in the Sky

Et internasjonalt konsept

Dinner in the Sky er et belgisk konsept, som siden starten av 2006 har løftet sultne og tidvis høydeskeptiske gjester 50 meter opp i luften i 60 land. I Fredrikstad har de tre løft om dagen frem til søndag 27. juni, før riggen pakkes sammen og flyttes til Oscarsborg. Felles for de ulike lokasjonene, er fokuset på sikkerhet. Det fikk også Demokratens utsendte erfare. Før løftet ble sikkerhetsseler, som er festet på baksiden av stolen, sikret og sjekket flere ganger.

Kim Eriksson er sikkerhetsansvarlig og er med gjestene opp. Dersom han eller teamet ser gjester som er litt bleke, eller som holder seg fast i bordet, er de raskt på plass for å sjekke ståa.

– Vi har hatt folk med ganske alvorlig høydeskrekk som har kost seg her oppe. Noen bruker et par minutter, andre litt mer, men i løpet av en halvtime vil nesten alle ha glemt hvor høyt det er, sier han.

Sikkerhetsansvarlig Dinner in the Sky, Kim Eriksson, forteller om sikkerheten på riggen 50 meter opp i lufta

Kun én gang har han opplevd at en gjest har kjent så mye på høyden at vedkommende ville ned på bakken igjen.

– Men da hadde vi også glemt tallerkener til hovedretten, så den turen hadde vi måttet ta uansett.

Gjestene møter en halvtime før restauranten skal til værs. Der får de informasjon om turen, og noen tips om hvordan å overkomme suget i magen som kan oppstå når man har beina dinglende i friluft. De får også et glass champagne, med eller uten alkohol, av markedssjef Jill Bottolfsen.

– Det aller viktigste er fokuset vårt på sikkerhet, trygghet og profesjonalitet, forteller hun.

Hun er kjent fra både TV og radio, men etter permisjon og oppsigelse fra den tidligere radiojobben hennes, fikk hun denne jobben i julegave. Bottolfsen vet at folk av og til kan være litt skeptiske til nye ting.

Han som styrer krana heter faktisk Jesus

—  Jill Bottolfsen, markedssjef

– En hører jo sånt som «er ikke dette rart» og «hva blir det neste», men la oss nå glede oss over dette her! Det kommer folk fra overalt for å prøve ut dette. Det gamle og det nye møter hverandre og folk er glade.

Etter over et år med pandemi og avlyste arrangementer, er hun strålende glad for å kunne bidra til å gi folk en spennende og bokstavelig talt oppløftende opplevelse.

– Dette er det morsomste jeg har vært med på. Og jeg har vært på Nordpolen! Det er noe med gleden av å se alle disse menneskene som blir løftet opp, hvordan de smiler og ler. Det er en himmel full av muligheter, og han som styrer krana heter faktisk Jesus, ler Bottolfsen.

Markedsansvarlig i Dinner in the Sky, Jill Bottolfsen, peker mot kamera foran riggen der gjestene sitter

Håper på flere besøk

Prosjektleder i Recover, Marius Johansen, og daglig leder i Stålbygg, Lasse Pedersen, koste seg på den luftige lunsjen og kunne ikke få fullrost opplevelsen.

– Det var helt fantastisk! Det var en «once in a lifetime»-opplevelse, som egentlig skulle ha vært på alles «bucket list». Men vi hørte først om det i fjor, og jeg visste med en gang at dette ville jeg ikke gå glipp av, sier Johansen.

– Ja, dette var utrolig gøy, istemmer Pedersen.

Gjestene Marius Johansen og Lasse Pedersen står i teltet etter å ha vært med på Dinner in the Sky

– Hvis dere skulle trekke fram noe spesifikt fra arrangementet, hva ville det være?

– Nei, dette er bare et kjempefint tiltak. De skaper arbeidsplasser, får folk til Gamlebyen og var bare utrolig gøy, mener Pedersen.

– Jeg vil påpeke det at maten har fått kritikk for ikke å være så bra, den fikk en treer i avisa. Det er jeg ikke enig i, jeg mener at maten var en femmer, sier Johansen bestemt.

– Alt i alt har de vært kjempeflinke. God mat, god sikkerhet, og en fantastisk opplevelse. Jeg håper de kan gjøre dette til en årlig greie, og ikke et engangs-event.

Har opplevd god dialog

Tidligere i juni meldte Fredriksstad Blad at flere av byens politikere var skeptiske til arrangementet, og at det blant annet ble stilt spørsmål om hvorvidt dette er tidspunktet for å få inn en ekstern aktør, all den tid pandemiens restriksjoner og bestemmelser har gått utover næringslivet i byen. Så lenge alle krav til sikkerhet var innfridd, fikk arrangørene imidlertid ja på sin søknad om skjenkebevilling.


Daglig leder Sondre Sandum opplever at det har vært god dialog med alle aktuelle instanser i forkant av arrangementet.

– Vi er avhengig av, og glade for, å kunne samarbeide med lokale arrangører, og målet er å bringe noe nytt til de stedene vi reiser til. Vi har god dialog med kommunen, brannvesenet og politi, og alle tillatelser er i orden. Også for høyden på 50 meter.

Daglig leder i Dinner in the Sky, Sondre Sandum

Sandum forteller at de samarbeider med Forsvarsbygg om å finne egnede plasser rundt om i Norge, for det må være plass til både rigg og sikkerhetssoner. Nå er han glad for å kunne tilby Fredrikstadfolk noe nytt.

– Vi ønska å få til noe, etter en tid der alle har savna å reise. Bringe noe nytt, og bringe glede. Vi er på fantastiske steder, og jeg blir overraska hver gang vi kommer opp i høyden.

Og det kan også skje dem som har bodd i byene en stund, i følge Sandum.

– I Kongsvinger hadde vi med en dame på over åtti år. Hun hadde aldri sett byen fra et sånt perspektiv.

Dagsavisen Demokraten gjør oppmerksom på at arrangøren har dekket journalistenes deltakelse på dette arrangementet, men har ikke betalt for innholdet.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!






Mer fra Dagsavisen