Kultur

Fredrikstadguttane gyver løs på en ny sommersesong

Lørdag entrer Pål, Atle og Roger med band scenen på Båthusteateret for runde 16 av den årlige sommerrevyen.

– Nå er vi i innspurten, med de siste omgjøringer og øving. Vi gleder oss til å vise det fram, og det er et godt tegn, forteller Atle Jensen over telefon til Dagsavisen Demokraten få dager før det braker løs.

Sammen med makker Pål Nielsen og deres faste kapellmester Roger Amundsen har han siden 2006 framkalt utallige latterkuler i det røde bygget langs Vesterelva. Totalt har de spilt godt over 500 forestillinger i Båthusteateret, for til sammen nærmere 125.000 mennesker gjennom disse 15 årene.

– Så det er hele Fredrikstad og nesten hele Sarp også, konstaterer trioen stolt.

Alternativ hestehale

Nå er de altså straks premiereklare med «Ti’a flyr», som årets forestilling har blitt døpt. Tittelen spiller på at Guttane nå er i henholdsvis 50- og 60-åra.

– Det handler jo om at vi blir eldre, med noen tegn på hva vi må gjøre for å ikke føle oss så gamle, forklarer Jensen om den røde tråden i showet.

Nå er vi egentlig tilbake der vi starta.

—  Pål Nielsen

Fra sidelinja skyter Nielsen inn at alderen ikke nødvendigvis er noe man må frykte:

– For mange er det noe som kommer som et sjokk. Først er du liten, så er du ung, ung, ung til du finner ut at du kanskje bare føler seg ung – og «poff», så er du pensjonist. Det er litt til ettertanke for oss alle, at når du ser deg i speilet er du plutselig ikke bare voksen, men eldre. Og så handler det litt om å erkjenne det, «så tur jeg har hatt som har blitt så gammal», og i alle fall styre unna det paniske – der de kanskje største klisjeene er hestehale og motorsykkel.

– Ja, for det blir dårlig med hestehale på dere tre?

– Der er både jeg, Roger og Pål sjanseløse. Det måtte i så fall blitt «neante», humrer Atle Jensen.

Gjensyn med favorittene

I tida fram mot premieren har det vært en intens øvingsperiode, som har vært meget vellykket om man skal tro troikaens egne oppdateringer til sine følgere i sosiale medier:

– I dag har vi hatt første «prøveforestilling» på Båthuset og stemningen var MEGET GOD. Uten å røpe for mye, kan vi tipse om at årets Båthusrevy blant annet vil inneholde en svært alternativ variant av Thorbjørn Egners Karius & Baktus, Arne Bajasen og Rune Beige legger turen til treningssenteret og Nielsen stiller i tettsittende vektløfter-trikot. Her er det MYYYYYE du ikke vil gå glipp av, skriver de i et innlegg akkompagnert av en videosnutt som er delt på flere plattformer:

– Det blir mye av både de kjente og kjære karakterene, og nye låter og sketsjer. Det aller meste er nyskrevet, og jeg blir 16 år igjen som «Svensken», så det blir en del løshår på scenen, utdyper Jensen.

Ikke lenge før sceneteppet løftes og startskuddet for sommerens show fikk de også den etterlengtede beskjeden om at de får lov til å spille for inntil 200 tilskuere per forestilling.

– Det rare er at før jul så vi for oss akkurat det scenarioet, og har hele tida håpet og trodd at det skulle åpnes for 200. Derfor er det også det vi har planlagt for og lagt opp til, og vi er veldige glade for at det ble sånn, fastslår Jensen.

Ingen gjester

Til forskjell fra tidligere utgaver, blir årets revy en enakter på 1,5 time, for at de skal rekke å spille den nok ganger til at flest mulig skal få anledning til å få den med seg. Dette innebærer blant annet doble sett på fredager og lørdager. De har også pleid å supplere revyene med ulike gjesteopptredener fra skuespillere og artister, men i 2021 går Guttane tilbake til røttene.

– I år er det bare jeg og Pål som skuespillere, og så er det Roger med fullt band, forteller Jensen.

– Det handler mye om at det var så inni hampen usikkert hva vi kunne få til, så nå er vi egentlig tilbake der vi starta, legger Nielsen til.

Vi har et nummer fra 2056. Da er Pål 100 år, jeg 91 og Roger 97, men still going.

—  Atle Jensen om Fredrikstadguttanes framtid

Når de nå går løs på den 16. sommeren med Båthus-ablegøyer håper de som før å kunne se igjen mange kjente fjes blant publikum, men også nykommere. For det er ikke bare Fredrikstad og nærmeste omegns innbyggere som har trykket trioen til sitt bryst.

– Det er mye av hytteturistene her i området selvfølgelig, men også folk fra andre siden av fjorden og hele landet, egentlig. Det er nok en fast kjerne, men så drar de med seg noen nye folk som ser revyen for første gang, og så kommer de også igjen. Noen hopper kanskje over et år før de vender tilbake.

– Vi har også merket oss at det bli flere og flere yngre, og lurt litt på hva det skyldes. Kanskje har det noe å gjøre med at «Kai & Kai» har tatt av på YouTube, men også at vi har hatt med oss yngre folk på scenen, sier Jensen.

Neppe den siste

Hvor lenge de har tenkt til å holde det gående, har de ikke tatt stilling til. Men kanskje finner man et hint om at de ikke har umiddelbare planer om å legge inn årene i en av årets sketsjer.

– Vi har et nummer fra 2056. Da er Pål 100 år, jeg 91 og Roger 97, men still going, så vi ser for oss å holde på en stund til. Og vi syns jo det er moro uansett, men det er enda morsommere når folk vil ha oss, sier Jensen.

– Folk blir aldri kvitt oss, og vi har blitt så vant til at dette er sommeren for oss. I fjor var det veldig usikkert hva det ble til, og da snakket vi mye om hvor heldige vi er som får gjennomføre disse forestillingene, supplerer Nielsen.

Det som i alle fall er klart, er at de skal spille alle helger fram til slutten av august, samt en del onsdags- og torsdagsforestillinger underveis, med andre ord en ny hektisk sommer for de tre muntre herrer.

– I fjor spilte vi 51 forestillinger for til sammen 9.500 folk, og vi håper på det samme i år. Forhåndssalget ser lovende ut, selv om vi fikk beskjeden om 200 per forestilling mye senere i år enn i fjor, så det er nok et uttrykk for at folk begynner å bli sugne på å komme seg ut. Og vi kan forsikre om at det er helt trygt på Båthuset, avslutter de.

Atle Jensen fra Fredrikstadguttane i rollen som «Reinert» under en revy i 2010.


Mer fra Dagsavisen