Kultur

Artisten Erik-André Hvidsten har blitt en syngende gartner

Koronapandemien tvang skuespiller og sanger Erik-André Hvidsten (46) til å tenke nytt. Med første året på gartnerskole i sekken, satser han på salg fra sin økologiske markedshage.

– Hva som kommer opp av jorda gjenstår å se, smiler artisten Erik-André Hvidsten lurt, som nå flere ganger i uka pendler mellom leiligheten i Oslo og gården i Fredrikstad.

(Se video)

Et spirende fristed

Hvidtsten gård er «hoffleverandør» av korn til Borg bryggerier og produksjonen av skummende Østlandets Gull. På tre mål ved familiegården på Torp i Fredrikstad, spirer og gror det. En ny næring er på vei, i regi av den voksne odelsgutten på gården.

Ved siden av vide åkre med bølgende aks har sangeren Erik André opparbeidet sitt eget grønne fristed – Hvidtsten markedshage er i ferd med å vokse fram.

– Begrepet markedshage kan du sammenligne med bøndene som tidligere sto på torvet og solgte rett til kundene. En utvidet grønnsakshage med kortreiste varer, forklarer han.

Hvidsten dyrker grønnsakene økologisk, uten bruk av sprøytemidler.

– Greia er at selv om jeg dyrker økologisk får jeg ikke lov til å markedsføre produktene med dette begrepet. Det er fordi jeg er i en «venteperiode» fram til det har gått to år. Men prinsippene mine er økologisk dyrking.

80 potter på gulvet i Oslo-leiligheten

Drømmen om å bli gartner har Erik-André hatt i mange år. Koronapandemien og nedstengningen våren 2020 ga fart i planene. Alle konserter og teateroppsetninger ble avlyst.

– Det var en tøff periode. Men jeg tenkte at nå må jeg bevare hodet kaldt og hjertet varmt. Dermed søkte jeg meg inn på gartnerlinja til Norges grønne fagskole – Vea, i Moelv. Reaksjonene uteble selvfølgelig ikke når jeg fortalte dette på Facebook. Det ble fra stor jubel til stor frustrasjon i ulike leire.

– Nedstengningsperioden opplevde jeg som veldig mørk. Vi hadde et stort håp til 2021, men usikkerheten fortsatte. Da var jeg glad for at jeg hadde tenkt alternativt. Læringskurven er bratt, men samtidig har jeg pappa her på gården som en god støttespiller.

Hva sier ektemannen din Kenneth Lytts, når hans kjære artist, skuespiller og tenor – med bakgrunn fra blant annet Stockholms stadsteater, Stora Teatern i Göteborg, Wasa Teater i Finland og Det Norske Teatret i Oslo – går ned fra scenegulvet og begynner å grave i jorda?

– Hehe, han er en tålmodig sjel. Og klippen i familien for både meg og tvillingene på sju år. Men når jeg tenker meg om tror jeg ganske sikkert at jeg «tøyde strikken» maksimalt i vinter. På det meste hadde vi 80 potter med spirende tomatplanter hjemme i stua, noe han mer enn antydet nok var i overkant.

(Saken fortsetter under bildet)

Tomatplantene er på plass i drivhuset. De første spirene dyrket Erik-André Hvidsten  fram i parets leilighet i Oslo.

Ny kunnskap – nytt perspektiv

For sangeren og skuespilleren Erik-André Hvidsten har etableringen av egen markedshage blitt en rekreasjon. Første året på gartnerskolen er unnagjort og eksamener bestått.

– Praktisk muntlig eksamen ble poding av frukttrær og kjøring med traktor. Åtte stykk epletrær ble podet. Det gikk fint, sier Erik-André og stopper opp et sekund:

– Jeg er den eldste i min gruppe på skolen. Selv om lesingen til eksamen oppleves hardere enn da man var ung, ser jeg samtidig hvordan læringen, og skolesituasjonen i min alder, gir meg et helt annet perspektiv på kunnskap som erverves. Automatisk tenker jeg: Hvordan kan dette bli nyttig i drifta av min markedshage. Grønt-næringen har tatt helt av under pandemien. Til høstens skolestart er det 200 søkere til 27 plasser.

– Alle heier på prosjektet

Telefonen ringer – det er Erik-Andrés ektemann som ber om en mer spesifikk adresse på vei til et reklamefirma. Banner og T-skjorter med logo er bestilt. Et snaut kvarter senere kommer leveransen.

– Herlig, skjortene er i alle fall grønne, gliser Erik-André. – Litt sånn 4H-farge. Bedre kan det ikke passe. Når jeg lanserte ideen om en markedshage her på Hvidsten gård dukket nemlig flere gamle 4H-venner opp. Alle heier på prosjektet og kommer med gode råd. Hvem bør jeg kontakte, og hva bør jeg gjøre. Det var også mine gamle venner som tipset meg om inkubatorprogrammet hos Statsforvalteren. Prosjektet er en ny modell for småskala produksjon av grønnsaker, og har vært veldig nyttig for meg.

Om noen uker håper Erik-André Hvidsten han kan tilby lokale kunder både salat, rosenkål, purre, tomater, reddiker og agurker. Kombinasjonen sanger og gartner har han tro på lar seg kombinere også i årene som kommer.

– Jeg satser på å bli en syngende gartner. Men når det gjelder engasjement på scenen er den kunstneriske virksomheten lagt på hylla til julen 2021, avslutter artisten med grønne fingre.

Kortreist duett

Vel, ikke helt på hylla. Lørdag 19. juni inviterer Erik-André Hvidsten til tradisjonsrik konsert på tunet. Tidligere har stjerneartister som Lasse Berghagen og Wenche Myhre vært gjester på gårdskonserten. Som med markedshagen velger Hvidsten i år kortreist – Ingeborg Walther, oppvokst i Skjeberg rett utenfor Sarpsborg, skal synge duett med tenoren fra Borge.

Astrid Lindgrens tekst har fått en ny betydning for den profilerte artisten Erik-André Hvidsten: «Jag är fattig bonddräng, men jag lever ändå … och jag plöjer och sår!»

– Jeg satser på å bli en syngende gartner. Men når det gjelder engasjement på scenen er den kunstneriske virksomheten lagt på hylla til julen 2021, sier skuespiller og sanger Erik-André Hvidsten.
Artisten Erik-André Hvidsten skaper magiske stemninger når han inviterer gjester inn på tunet i Fredrikstad.
Nyeste fra Dagsavisen.no: