Fredrikstad

Skuffet over brannsjefens svar: – Kryptisk

– Brannsjefen burde i det minste svart på om Fredrikstad trenger en ny brannstasjon til 600 millioner eller ikke.

Det mener politikerne Truls Velgaard (H) og Henning Aall (uavh.) og eks-brannmennene Odd Ragnar Evensen og Rune Karlsen, som i et oppslag i Demokraten sist uke hevdet at Fredrikstad kommune kan unngå å bruke en halv milliard eller mer på å bygge en ny brannstasjon dersom man i stedet samarbeider med Sarpsborg om å la lage én felles brannvern-region.

– Lufta ut av ballongen

– Jeg er forundret over brannsjefen som nå ønsker seg nye innspill i brannstasjons-saken. Dette kommer han med i det prosessen snart er ved veis ende. Det virker litt klønete, sier Velgaard og understreker:

– Hele veien har vi sittet med et inntrykk av at beslutningen egentlig er tatt – selv om vi i Høyre har ment at det beste vil være å innlede et samarbeide med Sarpsborg slik at vi slipper å bruke hundrevis av millioner på en brannstasjon vi strengt tatt ikke trenger. Derfor hadde jeg ønsket et klarere svar fra brannsjefen. Men; nå ser det ut som lufta har gått ut av ballongen når det politiske flertallet også er blitt betenkt, sier Velgaard og viser til Ap-gruppeleder Victor Kristiansens utsagn i Demokraten sist uke hvor han også vil ha null-alternativet (at brannstasjonen forblir på St. Croix, journ. anm.) vurdert, sier Høyre-gruppelederen til Demokraten.

Truls Velgaard, Fredrikstad Høyre

– Intetsigende

Også Henning Aall (uavh.) er skuffet over brannsjefens pressemelding:

– Helt intetsigende. For oss som politikere som er avhengige av fakta å bygge videre på, er dette skuffende. Den viktigste avklaringen i denne saken er om vi ha en ny stasjon eller ikke. Dette spørsmålet svarer han ikke på – selv om det blir framstilt som en dyd av en nødvendighet at dette er noe vi trenger, sier Aall til Demokraten.

– Hva bør skje videre med denne saken nå?

– Jeg mener vi må rykke tilbake til start og be om hjelp fra ekstern ekspertise for å få fram flere alternativer. Vi kan ikke punge ut 600 millioner kroner uten å vite om vi kan gjøre andre valg. Men dessverre; i Fredrikstad kommune har vi i den senere tid sett at det jobbes sånn. Nye Råkollen og den nye brua til Isegran hadde heller ingen alternative løsninger, hevder Aall.

Tidligere underbrannmester Odd Ragnar Evensen og tidligere brannmann Rune Karlsen har skrevet flere innlegg i både avisene og på sosiale medier om prosjekt ny brannstasjon. De har begge hevdet at Fredrikstad kan klare seg med stasjonen på St. Croix i uoverskuelig framtid dersom anlegget brukes kun som en utrykningsbase uten å huse også feiervesenet og brannforebyggende avdeling.

– Når brannsjefen ber om innspill bør han vel også gi de som spiller inn et svar? Det har han ikke gjort, hevder Karlsen.

Ønsker innspill

– Løpet er kjørt i denne saken. Teknisk Utvalg har hatt det såkalte «konsept 3» til behandling, nå er det bare klubbingen i formannskapet og bystyret som gjenstår. Tida for å komme med innspill er allerede forbi. Det er vel også forklaringen på hvorfor vi ikke får svar på om brannsjefen har lagt dimensjoneringsforskriften riktig til grunn for politikerne eller ikke, tilføyer Odd Ragnar Evensen.

Demokraten var tirsdag formiddag i kontakt med brannsjef Stein D. Laache. Han fastholder at han på et nåværende tidspunkt ikke ønsker å svare på kritikken og påstandene som har preget brannstasjons-debatten de siste ukene utover hva han skrev i fredagens pressemelding. Hvor det stod følgende å lese:

«De siste ukene har det kommet innspill både til planene og saksutredningen om ny brannstasjon i Fredrikstad. Vurderingene rundt framtidig befolkningsgrunnlag har blitt diskutert. Dette tar vi med oss i det videre arbeidet. Utredningsarbeidet er ikke ferdig, og det er heller ikke endelig vedtatt at det skal bygges en ny brannstasjon.

Store utbyggingsprosjekter skaper både engasjement og debatt. Det er bra, både for prosjektene og for byen vår. Derfor ønsker vi innspill fra folk flest så vel som tidligere brannmenn velkommen.»







Mer fra Dagsavisen