Fredrikstad

Landet i London: – Rygge-nedleggelsen ble et spark tilbake til studier

Flyplassnedleggelsen lærte teaterentusiast Melissa Syversen (29) om storpolitikk, mediemakt og viktigheten av å ha et fagforbund i ryggen. Så grep hun énveisbilletten til England.

Hun var en av de tillitsvalgte for taxfree-ansatte under nedleggelsen av Moss lufthavn Rygge. I tett samarbeid med LO og Fagforbundet deltok Fredrikstad-kvinnen på flere protester og jobbet for å hindre at arbeidsplassen forsvant.

– Stirret Siv stygt i nakken

– Vi dro inn til Stortinget på et tidspunkt og fikk stirret stygt inn i nakken til Siv Jensen, ler Melissa.

Les også: Legger ned Rygge

Hun jobbet på Rygge i fire år, men hadde allerede skaffet seg en studieplass i på Royal Central School of Speech and Drama i London da hun hadde sin siste arbeidsdag på flyplassen.

– Jeg hadde lenge London i bakhodet. Da flyseteavgiften ble innført, var det nok et ekstra lite spark for at jeg skulle søke på masterstudiet der. Jeg hadde litt dårlig samvittighet for det da nedleggelsen ble et faktum, for mens jeg hadde planene mine klare, var det jo fryktelig usikkert for mange andre, sier hun.

Nå er hun ferdig med studiene, og jobber som usher og lagerarbeider ved Phoenix Theatre.

– Da var slaget tapt

– Hvordan var det å stå i prosessene rundt nedleggelsen?

– Det var veldig interessant. Det var første gang jeg så hvor mye media har å si i folks oppfatning av en sak. Samtidig var det hjertevarmende å se engasjementet fra folk som jobbet der og engasjementet fra LO. Men jeg skulle ønske at engasjementet til hverdagsmannen var litt større. Det er da du merker at det politiske engasjementet generelt ikke er så sterkt i Norge, for mange kom ikke på banen før slaget var tapt og man innså at man mistet bekvemmeligheten ved å kunne reise fra Rygge.

Som tillitsvalgt opplevde Melissa at informasjonen fra LO var svært god, og at de ble godt fulgt opp.

Les også: Ansatte fortviler

– Grande bommet helt

– De gjorde en kjempeinnsats og ga oss mye informasjon. Samtidig så vi veldig mye rart i aviser og i uttalelser fra politikere, synes Melissa, og viser blant annet til en Twitter-korrespondanse hun selv hadde med Venstre-leder Trine Skei Grande, hvor hun mener at Grandes svar vitner om manglende forståelse for hele saken.

– Jeg fikk inntrykk av at politikerne egentlig ikke hadde satt seg inn i saken, hun bommet helt på hva det handlet om, og det var mye tåkeprat, slår Melissa fast.

Les også: Hadde drømmejobben - nå står Reidar og det vonde kneet i en umulig spagat
Les også: Gikk på psykisk smell: - Alle visste at jeg skulle miste jobben
Les også: Fortsatt arbeidsledig etter Rygge, går han målrettet inn for en omskolering
Les også: Paloma (60) og mannen da de begge mistet jobben på Rygge: «Må vi flytte nå?»

Hun humrer lett til tanken om at flyplassen kanskje åpner igjen.

– Nå reiser jeg klokka halv sju fra Stansted og er hjemme i Fredrikstad klokka to, så sånn sett er det fint. Men det er jo nesten for dumt. Tenk hvor mye penger og tid, for ikke å snakke om smerte og frustrasjon, de kunne spart seg for. Så mange mennesker som mistet jobben, folk gråt jo på jobb. Østfold er ikke akkurat fylket med lavest arbeidsledighet heller, og så skal de åpne igjen noen år senere. Det er positivt, men forferdelig irriterende samtidig.

Rygge-eier: - Målet er fortsatt 2019

Mer fra Dagsavisen