Fredrikstad

Vil avvise nazidemonstrasjon

Fredrikstad kommune som grunneier vil neppe godkjenne at nazister holder appeller mot homofili på Stortorvet.

NEGATIV: Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) vil ikke tilrettelegge for nazistenes planlagte homoprotest i Fredrikstad.

Den nazistiske grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen har fått klarsignal fra politiet til å marsjere og holde appeller under parolen «Knus homolobbyen» i Fredrikstad 29. juli, som Dagsavisen Østfold meldte denne uka. Begrunnelsen er ytringsfrihetsparagrafen i grunnloven, som står pålestøtt her til lands.

– Et angrep

Ifølge ordensleder Inge Jensen i Fredrikstad-politiet, skal nazistene ha ytret ønske om å holde sine homofiendtlige taler på Stortorvet – i hjertet av Fredrikstad. Det blir det ikke noe av om ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) får det som han vil. Det kan i det hele tatt bli vanskelig for demonstrantene å boltre seg i sentrum av byen.

– Jeg kan med ganske stor sikkerhet si at de kommer til å få nei til å bruke kommunal grunn. Så vidt jeg vet har de ikke søkt, men jeg kan likevel si at det er ganske sikkert at de får nei. Vi ønsker ikke å tilrettelegge for den typen demonstrasjoner med det budskapet i vår by. Det er ganske hatefulle ytringer, her mot det som kalles «homolobbyen», som jo må kunne sies å være relativt mange av oss. Det er et angrep på den demokratiske beslutningen vi har tatt i Norge, om at det skal være likeverd for homofile, sier Nygård.

Ingen søknad

Virksomhetsleder Frode Samuelsen for parkering og transport bekrefter at kommunen ikke har mottatt noen søknad om bruk av kommunal grunn.

– Men vi forventer at en slik søknad kommer hvis de ønsker å bruke kommunal eiendom til å holde appeller. I så tilfelle vil søknaden bli saksbehandlet på lik linje med andre slike søknader, sier Samuelsen, som ikke vil forskuttere utfallet av en eventuell søknadsprosess.