Nyheter

Matdoktor Linn: Slik lager du fest i tarmen

I maten ligger nøkkelen til god fysisk og psykisk helse, mener ernæringsrådgiver Linn Stokstad, som ble forfatter for å dele det enkle geniale.

Denne reportasjen ble første gang publisert 14. januar 2022

Den Onsøy-bosatte grønnsaksfantasten er nå ute med sin andre kostholdsbok på to år. «Kickstart» er et program for å bli sunn på ti dager – servert på et sølvfat.

– Den er ikke en slankebok, selv om den er energiberegnet og gir resultater. Selv tar jeg menyen fire-fem ganger i året for å gi kostholdet en kickstart og føle meg fresh. Brått er jeg ikke oppblåst lenger, magen er flat igjen, jeg har mer energi og føler meg bedre. Målet med boka er å få folk til å spise mer grønnsaker, lage mer mat fra bunnen og skjønne hvor enkelt det er, bruke mer farge generelt og prioritere kjøkkenaktivitet noe mer.

– Da blir tarmen glad og det blir fest i kroppen og hodet, smiler Stokstad.

Hun er til vanlig ernæringsrådgiver og arbeider med mennesker som ønsker å endre livsstil.

Jeg tror folk tar bedre valg hvis de vet hvorfor de skal gjøre det.

—  Linn Stokstad, ernæringsrådgiver

Veien til helhetlig helse

En del av hennes første bok, bestselgeren «Sprudlende sunn», er ernæringslære, altså byggeklossene råvarene inneholder og hva du trenger de byggeklossene til for å gjøre kroppen glad.

– Jeg tror folk tar bedre valg hvis de vet hvorfor de skal gjøre det. Målet mitt er at folk skal få i seg mer grønnsaker og farger, sier Stokstad, som mener vi spiser altfor mye prosessert mat.

– Men så er jeg samtidig motstander av å bruke pekefingeren mot nei-mat og fortelle folk hva de ikke skal spise. Det er det nok av – over alt. Jeg prøver å inspirere ved å gjøre det fresht og enkelt. Noe av maten min ser kanskje avansert ut, men er virkelig ikke det. Jeg har selv dårlig tålmodighet på kjøkkenet, poengterer hun.

Å spise 750 anbefalte gram grønnsaker hver dag er veldig mye for folk flest, men det er ikke så vanskelig når man lurer det inn.

—  Linn Stokstad

Etter å ha hatt suksess med nettbaserte kurs, deler Stokstad nå en nøye sammensatt ti dagers meny samt oppfølgingsprogram i sin nyeste bok, som lover at du virkelig får sparket i gang livsendringen din, gjør deg oppmerksom på uvaner og gir deg en aha-opplevelse av matens rolle for helsen din.

Foruten grønnsaker og fargerik mat, er tarmen et nøkkelord og veien til suksess og helhetlig helse, mener Stokstad.

Hun synes det er synd at mange tenker på grønnsaker og sunn mat bare som en kilde til vektnedgang, og at man glemmer å spise for at kroppen og hodet skal ha det bra og for at alle dens prosesser skal fungere.

– Det forskes mye på tarm i disse dager, og en god tarmhelse viser seg å ha større betydning enn man skulle tro. Tarmen huser så mange bakterier, som elsker fibrene i grønnsakene. Det blir fest i tarmen, rett og slett, når du fyller på med farger fra grønnsaker. De inneholder utrolig mange små byggeklosser i form av vitaminer og mineraler, som trengs til så mange prosesser i kroppen. Har du en glad tarm, så har du det bra, slår ernæringsrådgiveren fast.

Nei-trylling

Bokas tittel til tross – ernæringsrådgiveren er ingen tilhenger av kvikkfiks. Etter å ha jobbet mange år på klinikk, erfarer hun at mange søker nettopp en rask løsning. Det tror hun henger sammen med tidsklemma og mangel på kunnskap.

Stokstad har hatt pasienter som ønsker at hun skal trylle dem slanke, når de må ned i vekt etter streng beskjed fra fysioterapeuten eller legen. Da har hun firet litt på kvikkfiks-vegringen for å få dem motiverte, og det er arbeidet med disse som har inspirert henne til bok nummer to.

– Jeg vil ikke at folk skal trylle seg ned i vekt eller telle kalorier med kalkulator, men «Kickstart» er et nyttig verktøy siden motivasjon er ferskvare. Når motivasjonen er på topp, er det lettere å etablere sunne vaner som en livsstil og rutine. En Kickstart-meny kan også være digg å falle tilbake på hvis man har sklidd ut av nye, gode vaner. Da får man raskt en ny motivasjonstopp og det er lettere å fortsette.

– Hva er et godt råd til dem som er helt i startfasen av en livsstilsendring?

– Man trenger ikke å legge om alt på én gang, det kan fort bli overveldende. Man kan starte med at man ikke trenger brødskiver til fem måltider om dagen. En del småspiser mye og kan slutte med det. Et knekkebrød her og en banan der, og så er man fort sulten igjen. Spis heller et næringsrikt måltid som metter. Min erfaring er at det er lett å få veldig gode resultater med små endringer. Kroppen elsker rytmen hvor man spiser, faster, spiser, faster, poengterer hun.

Ernæringsrådgiver og matbokforfatter Linn Stokstad.

Et typisk tidsklemme-valg er å ty til posesuppe.

– Da har man glemt hvor lett det er å gjøre det selv eller i alle fall sunnere. Det er helt greit å kjøpe noen fiskekaker i butikken og en wok-pose med frosne grønnsaker, så er du der liksom. Det bør ikke være så fancy. Eller en kyllinggryte med hakkede tomater, løk og paprika, som du kjører i stavmikseren, så har du brått fått i deg masse næringsstoffer.

– Må man kanskje også være mer glad i å være sunn enn man er glad i kose seg?

– Jeg tror man blir det ved å få erfaringer. Vi er alle glad i å kose oss. Men vi må gjøre det med balanse, noe jeg har viet siste kapittel til. Der er det kaker og desserter, og jeg diskuterte litt med redaktøren min i forlaget om å droppe energiberegning av akkurat dette. For målet er ikke at man aldri skal kose seg eller kutte helt ute noe. Det er lov å spise litt snop på lørdagen uten å få dårlig samvittighet. Men så kom vi på at det likevel kan være nyttig for folk å vite hvor mange kalorier en kanelbolle inneholder, noe som gjør at de kanskje tar én i stedet for tre. Det erfarte jeg selv etter at jeg begynte å energiberegne, forklarer Stokstad.

Ja-trylling

Hun har gått fra å gi ut en inspirasjonsbok i 2020 til å gi fra seg hele «hemmeligheten» i 2022. At det ble forfatterskap av yrke og interesse var egentlig helt tilfeldig.

– Jeg trodde man måtte ha et manus å dra til forlaget med, men så ble jeg kontaktet og det bare ble sånn. Det ble også bråbestemt at bok nummer to skulle komme nå i januar. Men det er sinnssykt gøy. Jeg er en kreativ og perfeksjonistisk person, og får på denne måten brukt den kombinasjonen. Bok er prosjektarbeid og jeg har vært med på hver minste detalj, blant annet tatt bildene selv og involvert meg i layout og fargebruk, forteller hun.

– Motivasjon er ferskvare. Når motivasjonen er på topp, er det lettere å etablere sunne vaner som en livsstil og rutine

—  Linn Stokstad

Som mamma til to gutter, har Linn Stokstad også massevis av tips og triks for å trylle maten sunnere. For barna tryller hun gjerne.

– Å trylle kan være å putte spinat i pannekakerøra så den blir til Hulken- eller monsterpannekaker, som gir barna mye mer næring uten at de tenker over det. Sånn mener jeg vi voksne bør tenke også for vår egen del, ved å putte litt blomkål i smoothien i stedet for banan. To buketter blomkål merker vi ikke oppi der. I gryter kan vi blande inn mye mer grønnsaker med stavmikseren, så kjenner vi ikke alle de grønnsakene og får ekstra næring i tillegg til den vante brokkolien vi spiser ved siden av, tipser hun.

Ernæringsrådgiveren vil gjøre det vanskelige enkelt.

– Å spise 750 anbefalte gram grønnsaker hver dag er veldig mye for folk flest, men det er ikke så vanskelig når man lurer det inn. Jeg har selv en kresen seksåring, som gjerne får i seg grønnsaker uten å tenke over det når jeg lager smoothie som kveldsmat til hele familien.

– Men er Hulken-pannekaker godt, a?

– Det er kjempegodt! Det må du prøve. Spinaten er forresten nesten smakløs inni der.

---

Oppskrifter

Matbokforfatter Linn Stokstad deler to av sine favorittoppskrifter fra nyutgivelsen Kickstart.

Chiagrøt

Chiagrøt av Linn Stokstad, delt fra boka Kickstart.

Min favorittfrokost, som holder meg mett i timevis. Prepp den klar kvelden før og topp med din favorittopping på morgenen.

Du trenger:

3 ss chiafrø

2 ss havregryn

1 dl kokosmelk

1 dl usøtet mandelmelk

1/2 ts vaniljepulver (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene i en skål eller krukke. Rør sammen og sett chiagrøten i kjøleskapet til neste morgen. Min favorittopping er 1 ts nøttesmør og friske bær.

Mettende gulrotsuppe

Mettende gulrotsuppe av Linn Stokstad, delt fra boka Kickstart.

Du trenger (til 4 porsjoner):

3 ss olje, 8 store gulrøtter, 200 g linser, 2 løk, 3 hvitløksfedd, 2–3 ss ingefær, ½ rød chili, 5 dl grønnsakskraft eller buljong. 4 dl vann, 1 dl kokosmelk, 1 ss spisskummen, 2 ts salt, 1 ts pepper, koriander til topping, 300 g kikerter.

1. Finhakk løk, hvitløk, chili og ingefær. Skrap frøene ut av chilien hvis du vil ha en mildere suppe. Skrell gulrøttene og del de i små terninger.

2. Varm en kjele med olje. Fres løken, hvitløken, chillien og ingefæren.

3. Tilsett spisskummen, gulrøttene, linsene og kraft eller buljong. La koke til gulrøttene er møre, ca 15 minutter.

4. Kjør suppen til en jevn og fin konsistens med stavmikser. Tilsett kokosmelken, smak til med salt, pepper og litt limesaft. Gi et lett oppkok.

5. Stek kikertene til å toppe på suppen i litt olje, gjerne med ønsket krydder, som paprikapulver, salt og pepper.

---


Mer fra Dagsavisen