Demokraten

Når restaurantlivet nytes best hjemme

Om det er skjenkestoppen som gjør det mer attraktivt å hente restaurantopplevelsen hjem, eller om du bare er lei av julens kokkelering og vil la andre fikse kalaset, er det nok av muligheter for deg som bor innen kjøreavstand fra Fredrikstad sentrum.

Ikke et vondt ord om burger og kebab, men det finnes flere takeaway-muligheter som gir følelsen av å ta med seg by- og utelivet hjem. Mange av Fredrikstads restauranter har holdt koken gjennom pandemien på tross av utfordringene med skiftende smitteverntiltak, og nye, innovative grep har forhåpentligvis kommet for å bli. Selv legger vi inn et ønske om reprise på Dandan fra Køls dinnerkit eller Poké på Fredrikstadlaks fra Holwechs helgekasse når disse restaurantene åpner igjen midtveis i januar. I mellomtiden har Demokratens byløver plukket ut fem vinterfavoritter som gjør det mulig å nyte restaurantlivet hjemme enten du er på jakt etter noe til kjærestekvelden eller familiesøndagen.

Drøm deg vekk til sol og varme

Vi nordmenn elsker både Thailand og thaimat. Nå utgår reising for de fleste av oss, men maten kan vi fortsatt nyte. Menyen til Thai Market er ikke enorm og mange av rettene ligner hverandre, men alle er fristende og fulle av friske grønnsaker og urter.

Ifølge restauranten selv er woket kylling med grønnsaker og cashewnøtter en bestselger, men de har flere retter på menyen som er langt mer spennende. Bestill småretter og forretter, så får du anledning til å teste ut flere av dem. Selv digger vi den friske kokoskremsalaten med kylling og epler og den smaksrike woken med tørket entrecôte og grønnsaker servert sammen med crunchy grønnkål.

Barnemenyen har tre gode alternativer – alle med kylling – som treffer godt, men grønnsaksbitene kan være litt for grove til de aller yngste. Risen er til gjengjeld akkurat så «sticky» som den skal være, så minstemann kan klare å benytte nevene uten å dekke hele huset med riskorn.

Kan bestilles for hjemkjøring via Foodora eller henting i resturanten.

Take away i Fredrikstad

Smaksbomber fra byens stayer

Mother India har holdt koken i Fredrikstad i et kvart århundre, og nylig utvidet de restauranttilbudet med lunsjretter på dagtid. Her setter de sin stolthet i å kverne sine egne ferske krydderblandinger, og kvaliteten er til å stole på. Det er en grunn til at dette er blitt en stayer i bybildet.

Fordi mange av rettene baserer seg på fyldige, silkemyke sauser, egner det seg også godt for de aller yngste. Den mildeste varianten av Mango Murgh, en kyllinggryte med mangosaus, har seilet opp som en soleklar favoritt. Det er også et pluss at risen alltid kommer i separat pakning for de aller mest kresne familiemedlemmene. Her får du akkurat det du ser: ris med innslag av erter.

Vil du heller ha litt mer futt på sakene – og det bør du, om du virkelig skal makse ut opplevelsen – finnes det hele seks ulike styrker å velge blant, fra helt mild til brennende hett. Menyen består av mange gode vegetarvarianter.

Kan bestilles for levering hjem via Foodora eller over telefon for henting (henting gir også en liten prisrabatt).

Take away i Fredrikstad

En ujålete klassiker

«Byens favoritt» hevder Pizzanini om pizzaklassikeren, Blegen. Dette er en dønn ærlig pizza som ikke utgir seg for å være noe annet enn den er: full av kjøtt og ost, godt med krydder – og helt fri for grønnsaker. Når den leveres på sitt beste, er den saftig, mettende og skikkelig «comfort food».

Pizzaen må bestilles over telefon og hentes i restauranten.

Take away i Fredrikstad

Skapt for å deles

Mezzo & Grill har blitt den nye restaurantfavoritten i byen og topper Tripadvisors liste med en score på fem av fem. Det som preger folkets anmeldelser, i tillegg til å berømme maten, er at dette er en restaurant som alltid gir god service. Det samme gjelder faktisk også for takeaway-opplevelsen. Maten leveres alltid gratis og ofte raskere enn de fleste andre.

Likevel er det maten som virkelig betyr noe, og den er nydelig! Her må du ha god tid til mumsing. Vit at du får mye mat for pengene, og siden det er vanskelig å velge få retter, er det fort gjort å overbestille. Det er heldigvis ikke er stort problem, for denne maten holder seg like god til lunsj på hjemmekontoret eller i matpakka neste dag.

Det ligger i navnet at her kan du få mye grillet kjøtt i ulike varianter, men det tyrkiske kjøkkenet byr også på mange mettende vegetarretter. Dette er mat som er skapt for å deles, så bestill gjerne noe for enhver smak.

Maten kan bestilles ved et tastatrykk fra restaurantens nettside, via Foodora eller over telefon om du ønsker litt guiding på hva du skal bestille. Uansett hvordan du bestiller, kan du få maten levert på døren.

Take away i Fredrikstad

Når du skal skeie ut

Sushi er en takeaway-vinner, og det finnes flere gode alternativer i Fredrikstad. St. Raw skiller seg ut både på pris og presentasjon. Dette er sushi for deg som vil ha en skikkelig restaurantopplevelse hjemme. Det er ikke billig eller spesielt kjapt, men du får til gjengjeld kreative og delikate retter du ikke nødvendigvis finner igjen andre steder.

Sushi er forresten en altfor snever beskrivelse av maten du får fra St. Raw, for her finner du mange varme og kalde retter inspirert av ulike asiatiske kjøkken. Bestill småretter og forretter sånn at du kan smake på litt av hvert og late som om du er på restauranten der de kommer med små retter til bordet gjennom hele kvelden. Bare husk at maten er mer mettende enn den ser ut til og bør spises opp, for dette er ikke optimal restemat.

St. Raw har ikke hjemkjøring, så maten må bestilles over telefon og hentes i restauranten.

Sushi og andre asiatiske retter i takeaway-bokser.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!



Mer fra Dagsavisen