Nyheter

Fredrikstads egen fredspris: Nå søker de nye verdige kandidater

Tradisjonen tro skal det lokale Amnesty-laget også i år hedre en person eller gruppe som har bidratt til fredsskapende arbeid med Fredrikstad som base.

– Vi tenker at det er veldig fint med det globale perspektivet, men det er egentlig kjempespennende å jobbe med en lokal vri på dette også. Vi får sole oss litt i glansen av den store prisen, og vise hvor mye viktig jobb som gjøres på grasrotplan, innleder Einar Hjørleifsson overfor Dagsavisen Demokraten.

Han og resten av Amnesty International gruppe 35 Fredrikstad ønsker nå innspill og nominasjoner til den 14. utgaven av deres egen lokale fredspris. Denne deles årlig ut på den internasjonale menneskerettighetsdagen 10. desember, samme dag som «den store prisen» Hjørleifsson henviser til – Nobels fredspris.

– Vi ber om hjelp fra kommunens innbyggere til å finne en verdig prisvinner. Vi vil gi anerkjennelse til mennesker som stiller opp for andre, og fremmer gjensidig forståelse mellom mennesker. Det kan være arbeid for å fremme integrering og mangfold i samfunnet, bistandsarbeid og, naturligvis, fredsarbeid, skriver Amnesty-laget i en pressemelding.

Kan bli reprise

I fjor gikk den gjeve utmerkelsen til lederen for Norsk Folkehjelp Fredrikstad, Eva-Lotta Sandberg, som også var med på å starte opp Refugees Welcome to Østfold. Blant andre tidligere vinnere er fredsmarsj-general Jan-Kåre Fjeld, Lisleby FKs Nils Malcolm og Inger Marie Fjeldbråten.

– Prisen har først og fremst et lokalt perspektiv, men kan også gis til lokale aktører som bidrar til bistands- og fredsprosjekter i andre deler av verden. Prisvinneren bør være basert i Fredrikstad, heter det videre i pressemeldingen.

Og selv om man har mottatt utmerkelsen tidligere, betyr ikke det at man er diskvalifisert fra å få den igjen.

– Vi har ikke tatt noen beslutning på at man ikke kan få den to ganger, det kommer mer an på hvor aktiv man er, og at man ser at det kandidaten gjør virkelig nytter og har en effekt, sier Einar Hjørleifsson.

Eva-Lotta Sandberg ble tildelt Amnesty International gruppe 35 Fredrikstads lokale fredspris for 2020.

Ingen aldersgrense

Den lokale Amnesty-grupperingen er heller ikke fremmed for å gi prisen til en yngre kandidat.

– Vi går ut fra de nominasjonene vi får inn, men går også gjennom lokalpressen og ser etter hvem som kan være gode kandidater. Og vi setter veldig pris på å få forslag på folk i alle aldre. Det er absolutt ikke bare de på min alder som skal være med i diskusjonen., men alle som har gjort en god innsats, forsikrer Hjørleifsson.

– Vi har en del unge mennesker i Fredrikstad som er tydelige stemmer med tanke på å løfte fram menneskerettigheter, også ting som skjer her i Norge, som man kanskje ikke tenker over at kan være menneskerettighetsbrudd, supplerer Sara-Alvilde Larsen fra Amnesty Ungdom Fredrikstad.

De føler seg uansett trygge på at det vil komme inn mange gode forslag også i 2021.

– Det er noen som har blitt foreslått et par ganger, og mange av dem vil nok komme på tale igjen. Ofte kan det være tett i toppen, og sist hadde vi ikke så stor avstand ned fra den som fikk flest stemmer. Vi har en skikkelig prosess på det, og tenker på at vi må beskrive personen ordentlig, og bakgrunnen vedkommende har. Så presenteres og diskuteres dette på et møte, før vi stemmer over det, forteller Hjørleifsson.

Storstilt utdelingsseremoni

Fjorårets prisutdeling måtte gjennomføres på mer beskjedent vis som følge av de gjeldende koronarestriksjonene, men i år er det tradisjonelle arrangementet i St. Croix-huset tilbake på programmet.

– Det er vi veldig glade for. Det har vært veldig stillestående det siste året, så det er fint at vi nå kan begynne med å ha faktiske fysiske både møter, men også den lokale fredsprisutdelingen, fastslår Hjørleifsson og Larsen.

I forbindelse med opptakten til fredsprisutdelingen har Amnesty-lokallaget også etablert et samarbeid med Fredrikstad bibliotek om en egen utstilling som setter søkelys på menneskerettigheter. Her vil det også bli et eget opplegg rettet mot barn og unge.

Selve prisen består av et keramisk verk donert fra en lokal kunstner, og til utdelingen 10. desember har også varaordfører Atle Ottesen (Ap) meldt sin ankomst.

– De vi har spurt, stiller gjerne opp, blant annet et ungdomskor som er veldig glade i å komme og synge akkurat på fredsprisutdelingen vår. De venter bare på invitasjonen, og da får vi også litt flere tilhørere i salen, så det er veldig praktisk, smiler Hjørleifsson.

Fristen for å nominere sin kandidat, med en kort begrunnelse for hvorfor akkurat hun eller han fortjener heder, er 15. november. Forslag sendes på e-post til einarhj@yahoo.no eller spoppe@online.no

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen