Nyheter

Fredsmarsjen i Fredrikstad runder 20 år

Søndag tar Jan-Kåre Fjeld og kompani med seg regnbueflagget fram og tilbake i gågata for 1051. gang. – Vi har holdt ut lenger enn USA gjorde i Afghanistan, fastslår initativtakeren.

– Vi er ikke bare en gjeng tullinger som veler rundt i gågata i Fredrikstad, dette har noe for seg, sier Fjeld alvorlig til Dagsavisen Demokraten i forkant av det store jubileet.

Søndag 31. oktober er det nøyaktig 20 år siden han for første gang tok beina fatt og vandret fram og tilbake mellom Cactus Cafe & Restaurant og Det Glade Hjørne i gågata i Fredrikstad. Utgangspunktet for fredsmarsjen var terrorangrepet på World Trade Center i New York 11. september 2001, og USAs påfølgende invasjon av Afghanistan.

– Som en protest mot dette åpenbart forrykte, og som et uttrykt håp om at verdens mektigste personer måtte ta til vettet, les: snakke, ikke bombe, begynte det som skulle vise seg å vare lenger enn invasjonen. Fredsmarsjen i Fredrikstad fortsetter vel vitende om at aggresjon og gjengjeldelse aldri lønner seg, skriver Fjeld i en pressemelding.

Tre kilometer mot krig

Siden har det altså blitt godt over tusen slike marsjer, hver eneste onsdag mellom klokka 18 og 19 – med unntak av de årene julaften har falt på en onsdag, da den i stedet har startet klokka 17, samtidig som jula ringes inn.

Til jubileumsarrangementet ønsker Fjeld å se så mange som mulig av dem som har vært innom den etter hvert tradisjonsrike gåturen i løpet av dens levetid.

– Vi har jo hatt noen tusen innom gjennom årenes løp, og selv om det ikke er plass til flere tusen på en gang, håper vi at det blir litt flere folk enn ved en ordinær marsj. Vi ønsker at dette skal være et lavterskeltilbud som er åpent for alle som vil protestere mot makthaveres og militantes måte å løse problemer på. Man trenger ikke si noe, det er bare å møte opp og nyte av fellesskapet, inviterer han.

– Det ekstra er at vi skal gå på søndag, på selve dagen for jubileet, i stedet for onsdag som vi pleier. Jeg skal holde en liten appell før vi går den vanlige ruta, og vi pleier å gå tre runder som utgjør rundt 3.000 meter. Vi innvier også vårt nye banner, det tok 20 år å få laget det, men nå har vi endelig fått det på plass, sier han videre om det som skal skje i byens paradegate søndag klokka 18.

Jubileumsbanner i anledning at Fredsmarsjen i Fredrikstad runder 20 år søndag 31. oktober 2021.

Millioner til utdanning

Da Dagsavisen Demokraten gjorde et større intervju med Fjeld i 2020, i forbindelse med at marsj nummer 1000 var vel overstått, uttalte han at han kommer til å holde det gående til han dør. Og kampviljen har ikke avtatt i løpet av det siste året.

– Nå har vi holdt på i 20 år, og da hadde jeg egentlig tenkt å skrive en kronikk for å oppsummere det vi har fått til så langt. Men det har jeg ikke hatt tid til, så det får bli når vi runder 25.

– Vi har holdt ut lenger enn USA gjorde i Afghanistan, og har ikke tenkt å gi oss med det første. Vi fortsetter, sier Fjeld bestemt.

Men det er ikke bare selve vandringen med regnbueflaggene høyt hevet den fredsjagende gjengen har stått bak.

– Det som er viktig å få fram, er at helt siden vi runda ti år har vi drevet en innsamlingsaksjon med navnet «12 mill race», med mål om å få inn 12 millioner kroner. Så langt har vi samlet inn mellom to og tre millioner til å få bygd skoler fortrinnsvis i afrikanske land, men også i India, og hjulpet lokale humanitære organisasjoner med deres arbeid, forteller Fjeld.

– Den aksjonen pågår enda, og så lenge vi ikke er mange hundre som møter opp for å marsjere, er i alle fall dette en måte å gjøre noe konkret for å fremme demokratiutvikling i land som sliter, utdyper han.

Grensesprengende engasjement

Når Fjeld etter hvert går over i pensjonistenes rekker, håper han å få bedre tid til å pleie tettere kontakt med sine internasjonale menings- og kampfeller.

– Vi har kontakt med lignende grupper i Danmark og USA, og mener at vi kan få til ting hvis vi fortsetter å si ifra at vi ikke finner oss i at de som sitter på toppen skal få herje med oss.

En av disse gruppene er FredsVagten i København, som hver eneste dag i 20 år har demonstrert utenfor Christiansborg slott i Danmarks hovedstad.

– Den våte drømmen min er å få til et verdensomspennende samarbeid, og at vi blir del av en større global sammenslutning for fred, avslutter han med et smil.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen