Nyheter

Amnesty belønnet Eva-Lotta Sandberg med fredspris for brennende engasjement

Lederen for Norsk Folkehjelp Fredrikstad tildeles 2020-utgaven av den lokale fredsprisen. – For oss som holder på litt i det stille er det veldig hyggelig å få denne oppmerksomheten, sier vinneren selv, tydelig rørt.

Bilde 1 av 2

– Jeg hadde fortsatt uansett, fordi dette har blitt en livstil for meg. Men all type anerkjennelse gir ekstra brensel til engasjementet – om det er en venn som skryter av jobben du gjør, takknemligheten fra en familie du har hjulpet eller i dette tilfellet en pris. Det er den lønna man får når man jobber frivillig, sier Eva-Lotta Sandberg til Demokraten.

Torsdag ble hun tildelt Amnesty International gruppe 35 Fredrikstads lokale fredspris for 2020, den trettende i rekken. Med prisen ønsker Amnesty «å rette søkelyset på alle ildsjelene i byen som på et idealistisk grunnlag gjør en kjempeinnsats for at alle som bor i kommunen, skal føle seg inkludert og bli behandlet med respekt og verdighet».

Les også: Biskop Atle Sommerfeldt: – Jeg er en godhetstyrann (+)

Bred solidaritets-CV

Blant drøyt ti nominerte kandidater til årets pris, var det til slutt bred enighet i juryen om hvem som skulle få den ærefulle utmerkelsen denne gangen.

– I alle fall halvparten av dem som ble foreslått var veldig aktuelle, men Eva-Lotta har også blitt foreslått flere ganger, og hadde et forsprang på de andre kandidatene. Vi mener hun er en flott representant for alle som engasjerer seg for å gjøre en forskjell, og en verdig vinner, fastslår Einar Hjørleifsson fra Amnesty-gruppa i Fredrikstad.

I juryens begrunnelse heter det videre at «Eva-Lotta Sandbergs sosiale og humanitære innsats omfatter uendelig mye mer enn hva hun har utrettet i regi av Fredrikstad Folkehjelp. Hun har engasjert seg spesielt for barns oppvekst og rettigheter, stått opp for urett som blir begått mot palestinere, og vært med på å starte Refugees Welcome to Østfold – for å nevne noe av det som står på hennes CV.»

Sandberg selv forteller at engasjementet hennes for å hjelpe andre skjøt fart for rundt ti år siden, da hun oppsøkte asylmottaket i Veumalleen.

– Der fikk jeg lov til å starte en økologisk hage, og lagde aktiviteter for barna og de voksne. Jeg lærte å kjenne systemet innenfra, og opplevde det som skrekkelig og sjokkerende hvordan flyktningene har det når de kommer til vårt lille land, sier hun.

Les også: – Det hadde vært fantastisk å kunne tilby Pynten som kystledhytte allerede til sommerferien (+)

Sandbergs gnist kom godt til syne under tildelingen, da hun snakket engasjert og bekymret om situasjonen for flyktningene i Moria-leiren.

Sandbergs gnist kom godt til syne under tildelingen, da hun snakket engasjert og bekymret om situasjonen for flyktningene i Moria-leiren. FOTO: Hermund L. Kjernli

«Mot, kjærlighet og faenskap»

Og da flyktningkrisa nådde Europa og Norge med full styrke i 2015, tok den indre gnisten hennes virkelig fyr.

– Da var jeg nesten daglig på Victoria Hotell – som fungerte som et akuttmottak – og vi fikk lagt til rette for skolegang, og tok med barna ut på kino, skøyter og ski. Det var veldig mye armer og bein, men vi gjorde det vi klarte ut fra de ressursene vi hadde til rådighet, og så hvor lite som skal til for å forandre folks dag. Så det var mye jobb, veldig tungt og slitsomt, men også veldig givende og ga meg masse energi. Jeg tenker ofte på hvor alle disse familiene har tatt veien i ettertid, forteller Sandberg.

Personen som nominerte henne til den lokale fredsprisen, skrev blant annet i sin begrunnelse: «Hun er en drivkraft med mot, kjærlighet og litt faenskap. Uten henne og Fredrikstad folkehjelp hadde verden vært et enda fattigere sted».

– Haha, ja, det kan vel stemme bra det med faenskapen. Jeg gir meg sjelden når jeg tenker at noe må gjøres, og er uredd for å gå imot når jeg mener noe er galt. For meg handler det mye om å sette seg selv til siden, ikke bestandig og døgnet rundt, men av og til tenke at du og dine følelser og behov er viktigere enn meg. Det hender man må bry seg mer om andres barn enn sine egne, og si at nå er det noen andre som trenger det mer, kommenterer Sandberg.

Og nettopp den innstillingen og det utrettelige arbeidet som ligger bak, gjør at hun føler seg ekstra beæret over å vinne den gjeve prisen.

– Jeg ble utrolig rørt og glad da de ringte, for jeg har hørt om prisen og vært på utdelingen tidligere, og syns det er et utrolig fint initiativ fra Amnesty her i Fredrikstad å gi denne anerkjennelsen. Det er mange andre enn meg som gjør mye fint, og for oss som holder på litt i det stille, er det veldig hyggelig å få denne ekstra oppmerksomheten og bli satt pris på, fastslår hun.

Les også: Musikkfestival til inntekt for flyktningene (+)

Moria-auksjon

Overrekkelsen av den lokale fredsprisen, som i år består av et keramisk arbeid laget av den lokale kunstneren Vibeke Åmli, foregår alltid på FNs menneskerettighetsdag 10. desember. Dette er også samme dag som Nobels fredspris deles ut, og markeres normalt med et større Amnesty-arrangement på St. Croix-huset.

Men i annerledesåret 2020 måtte markeringen skaleres ned, og fant derfor passende nok sted i Storgata 10, der Sandberg og Norsk Folkehjelp Fredrikstad for tida gjennomfører «Kunst for Moria» - en auksjon der en rekke lokale kunstnere har bidratt med verk, og der alle inntekter går til arbeid i den kriserammede flyktningleiren i Hellas.

– Vi skulle egentlig hatt en stor galla på Litteraturhuset, med masse musikere og sangere der også alle inntekter skulle gå til Moria-leiren. På grunn av koronasituasjonen måtte den avlyses, så da startet vi denne kunstauksjonen i stedet, forklarer Sandberg.

Hun anslår at de vil få inn et sted mellom 50.000 og 70.000 kroner når auksjonen avsluttes denne uka, men det er ikke pengesummen som betyr mest.

– Det er ikke det helt store beløpet, og det er flere av bildene det foreløpig ikke har kommet inn bud på, som jeg tenker burde blitt solgt. Men det viktigste er å skape oppmerksomhet rundt en god og viktig sak, og holde debatten rundt flyktningsituasjonen varm.

– Mange tenker kanskje at Moria-saken er forbi, fordi de har sett at det har kommet opp en ny leir. Sannheten er at det bare har blitt enda verre der nede, og da må vi gjøre det vi kan ut fra vår situasjon for å skape litt dialog og engasjement, sier Sandberg.

Les også: Charlotte (26): – Gå for det du har lyst til, og stol på egne ferdigheter (+)

Som del av kunstauksjonen «Kunst for Moria» har Norsk Folkehjelp Fredrikstad plassert ut 50 par sko, for å markere sin støtte til «50 er ikke nok»-kampanjen – som henspiller på antallet flyktninger regjeringen har besluttet å hente til Norge fra Moria-leiren.

Som del av kunstauksjonen «Kunst for Moria» har Norsk Folkehjelp Fredrikstad plassert ut 50 par sko, for å markere sin støtte til «50 er ikke nok»-kampanjen – som henspiller på antallet flyktninger regjeringen har besluttet å hente til Norge fra Moria-leiren. FOTO: Hermund L. Kjernli

Nyeste fra Dagsavisen.no: