Nyheter

Her får Avdi (16) verdifull jobberfaring: – Jeg stortrives

Et nytt prosjekt skal hjelpe Fredrikstad-ungdom under 18 år ut i sommerjobb. – De stoppes jo ofte av alderen, påpeker prosjektlederen.

Det er takket være Fredrikstad kommunes nyeste tiltak for egne ungdommer at Avdi Tepeku nå er inne i sin første betalte jobb. I Leie barnehage trives 16-åringen som fisken i vannet.

– Det er kjempegøy. En opplevelse! Jeg trodde det skulle være stressende, men i stedet har det vært så morsomt at jeg alltid går hjem med et smil. Når jeg kommer om morgenen er det fullt av barn som hopper og skriker navnet mitt. Jeg får brukt opp energien min og lærer av barna, forteller Avdi, som griper enhver anledning til å spille, synge og danse med de musikkglade barna mens han er i sommerjobb.

Starthjelp til CV og erfaring

Først og fremst gir sommerjobben ham verdifull erfaring og noe å fylle CV-en med, noe som ellers er vanskelig for ham å oppnå som ungdom under 18 år. Det er derfor virksomhet Fritid i Fredrikstad har startet prøveprosjektet Unge i sommerjobb, hvor 14 ungdommer får to ukers arbeidserfaring denne sommeren.

– Unge mellom 14 og 18 år har vanskelig for å få seg en jobb. Når de først skal søke jobb har de ingen arbeidserfaring, noe som er med på å gjøre det vanskeligere for dem. Gjennom dette prosjektet får ungdommene arbeidserfaring og noe å skrive på CV-en sin, påpeker prosjektleder Kathrine Almvik Pettersen overfor Dagsavisen Demokraten.

Kathrine Almvik Pettersen i Fredrikstad kommune er prosjektleder for Unge i sommerjobb.

Avdi har litt arbeidserfaring fra fritidsklubb, butikk og kantine, men alt gjennom praksis fra skolen. Han har lyst til å utdanne seg til barne- og ungdomsarbeider.

– Jeg synes dette er en veldig bra mulighet til å lære om arbeidslivet og hvordan det fungerer, i tillegg til at jeg får lønn. Og jeg synes det er lettere å jobbe enn å gå på skolen. Det gir en trygghet med tanke på å møte arbeidslivet når jeg blir voksen, mener han.

Kanskje flere neste år

Fatimah Leith (15) er enig. Hun har fått sommerjobb på Østsiden bibliotek.

– Alderen gjør det vanskelig å skaffe seg jobb selv, også fordi flere oppgaver krever at man må ha fylt 18 år. Det er litt trist. Derfor er dette en veldig bra sjanse. Det gjør det lettere å møte arbeidslivet senere, og gir meg litt erfaring. Jeg ønsker å jobbe ved siden av skolen, både fordi det er nyttig og selvsagt fordi det er fint å tjene egne penger, sier Fatimah, som også trives godt i sommerjobben sin, på biblioteket hvor hun praktisk talt er vokst opp og har jobbet tidligere gjennom valgfag på skolen.

– Her føler jeg meg trygg og velkommen. Det hjelper at jeg har hengt her daglig etter skolen og at de som jobber her er veldig hyggelige, poengterer hun.

Fatimah Leith (15) er glad for erfaringen hun får gjennom sommerjobben ved Østsiden bibliotek.

Gjennom prosjektet har ungdommene fått jobbsøkerkurs og trening i å skrive søknad, de lærer å føre egne timelister, lærer om arbeidskontrakter og får en jobbattest i etterkant. Opplegget finansieres av kommunen selv dette prøveåret.

– Det er et prøveprosjekt. Forhåpentligvis får vi økte midler til å få enda flere ungdommer ut i sommerjobb neste år. Vi er i gang med å søke midler, så det er veldig spennende, synes prosjektleder Pettersen.

Fergevert

Også kommunens ettervern for enslige, mindreårige flyktninger tar vare på ungdommene sine i form av å hjelpe dem ut i jobb. I år fikk Noorullah Safizada (17) tilslag som ordinær søker på jobben som fergevert. Han teller passasjerer og passer på at ikke flere enn 50 går om bord, foruten å bistå med informasjon.

– Vi opplever at det er vanskelig for denne gruppa å få seg jobb. De trenger også å få muligheten. Vi ønsker å bistå med å søke, skrive CV, støtte og veilede dem i hvordan de går fram. Vi prøver også å bruke nettverket vårt for å hjelpe dem. Det er viktig å være i aktivitet for bedre integrering og språklæring, og da må man ut blant folk, sier Karin Breivik, leder for ettervernet.

Det er det nye ansiktet på fergekaiene enig i.

– Det betyr mye å få komme ut av bofellesskapet og møte mange nye folk. Det gir bedre selvtillit å ha noe fast å gå til og tjene egne penger. Det er god arbeidserfaring og hjelper på CV-en. Det er også den beste sommerjobben jeg kunne fått, da jeg liker å snakke med folk og synes det er deilig å være ute, sier Noorullah, som utdanner seg til rørlegger og fra før har to års praksis hos en rørleggerbedrift gjennom skolen.

Noorullah Safizada (17) er enslig mindreårig flyktning, en gruppe som kommunens ettervern vet har vanskelig for å få seg jobb. Han har fått den beste sommerjobben han kan tenke seg, som fergevert.

Mer fra Dagsavisen