Nyheter

Avvises av kommunen og entreprenøren

Åkerjorda gir elendige avlinger etter et omfattende rørleggingsarbeide i 2013. Men hverken kommunen, entreprenøren eller vann- og avløpslaget vil komme grunneier Knut Rostad (82) i møte.

Av: Arne Børresen

– Denne saken tar nesten livet av meg. Jeg kjenner meg som en kasteball ingen vil ta ansvar for. Jeg blir helt utslitt av dette, sier 82-åringen til Demokraten, og viser fram sin åker ved Liane på Rolvsøy.

Graving og nedbør

Det var i 2012 Fredrikstad kommune, Nylende og Liane vann- og avløpslag og entreprenøren Eivind Engseth A/S kom til enighet om å legge nye vann- og avløpsledninger på nordre Rolvsøy. Anlegget skulle etter ferdigstillelsen overtas av Fredrikstad kommune.

– Ledningene ble ikke gravd ned langs veien slik jeg først fikk beskjed om, men et godt stykke ut på jordet, hvor det også ble satt opp en kum. Men en enda større feil sett med mine øyne var at gravearbeidet ble foretatt i en tid på høsten med mye sammenhengende regnvær. Grøfta så etterhvert ut som ei elv, sier Knut Rostad.

Han hevder videre at da jorda skulle fylles tilbake etter endt graving, liknet den mer på leire enn jord.

– Denne «pakkingen» av jorda, som absolutt skulle vært unngått, har ført til at kvaliteten på de ti målene på mitt jorde er redusert med sikkert 40-50 prosent, mener Rostad som siden 2002 har leid ut åkeren til gårdbrukeren Erland Lundeby.

– Lundeby og jeg er fortsatt gode venner, selv om han flere ganger har ymtet frampå om redusert leie som følge av den forringede jordkvaliteten, legger han til.

Les også: Onsøy Ap vender Jon-Ivar Nygård ryggen (+)

Ørkesløs kamp

Ifølge grunneieren er det lite gehør å hente hos både kommunen, entreprenøren og avløpslaget for påstanden om at jorda er ødelagt, og at han ønsker erstatning.

– De skylder bare på hverandre. Ingen vil ta ansvar. Jeg har møtt ordføreren, flere sjefer i kommunen, samt representanter for avløpslaget og entreprenøren, men blir ikke hørt. Ordføreren sa han ikke kunne engasjere seg i saken, og ba meg istedet hyre inn en advokat. Egentlig veldig rart når man tenker på at det er kommunen som eier ledningsprosjektet. Det eneste vi har oppnådd er å få igjen 16.000 kroner for tapt dyrking i tre år. Men jorda er jo like elendig i dag som i 2016, sier Rostad.

Han anslår at den økonomiske avkastningen av de om lag ti dekarene er redusert med rundt 60.000 kroner de siste fem åra.

Les også: En kopp mot ensomheten (+)

– Det synes urettferdig at grunneieren, som nå opplever senskader på dyrkamark til tross for at gravingen er godkjent av Fredrikstad kommune, skal stå tilbake med ødelagt matjord og at han selv må bære kostnaden for reparasjon, uttaler Frps gruppeleder Bjørnar Laabak i en interpellasjon til ordføreren.

– Det synes urettferdig at grunneieren, som nå opplever senskader på dyrkamark til tross for at gravingen er godkjent av Fredrikstad kommune, skal stå tilbake med ødelagt matjord og at han selv må bære kostnaden for reparasjon, uttaler Frps gruppeleder Bjørnar Laabak (t.h.) i en interpellasjon til ordføreren. FOTO: Arne Børresen

Løftet til formannskapet

Leietakeren Erland Lundeby kjenner godt til konflikten som for kort tid siden resulterte i en interpellasjon i formannskapet fra Bjørnar Laabak (Frp) til ordføreren.

– Jeg kan ikke legge skjul på at jeg synes Rostad har fått en smålig behandling av kommunen, for det er på det rene at jorda absolutt ikke er som den var. Det vet jo jeg som jobber på denne åkeren. Dette skal ikke måtte være et problem Knut Rostad må slite med livet ut, synes Lundeby, som har fulgt grunneierens kamp fra sidelinja i fra starten av.

Også Frp-gruppeleder Bjørnar Laabak bruker ordet «smålig» når han skal beskrive Rostads sak.

– Noen må ta et ansvar. For kommunen, som tross alt er tungt involvert i saken, vil det kun koste småpenger å rydde opp i dette. At Rostad skal bli sittende igjen med svarteper synes jeg er helt forkastelig, sier Laabak.

Han viser videre til interpellasjonen sin, hvor han blant annet skrev følgende:

«Det er grunn til å oppfatte at arbeidene med plassering av kum, ledninger, rør og drenering ikke er i tråd med tillatelser, men av ukjent årsak plassert langt inn på jordet, uten søknad om dette. Kommunen burde ikke godkjent arbeidene med vann og avløpsledning over eiendommen. Fylkesmannen godkjente ikke omdisponeringssøknaden i forbindelse med VA-anlegget om plassering av kum. Her tok kommunen ansvar og bekreftet til Fylkesmannen i 2018 at kummen skulle graves ned under pløyehøyde før våronna startet. Saken dreier seg nå om at følgeskadene på hele jordbeltet, som er gravd over jordet, er skadet på grunn av graving i 2013, i en svært våt periode, og kvaliteten på matjorda er ikke lenger egnet. Traseen må dreneres på nytt og nivelleres. Dette arbeidet er ifølge leier av jorda omfattende fordi matjordlaget er tynt i det skadede området og blandet med annen masse under gravingen i 2013.»

Les også: Annerledeshverdagen på sentralbordet (+)

– Ikke kommunens ansvar

På spørsmål til juridisk spesialrådgiver Nicolai Flommen Andersen i kommunens vann- og avløpsavdeling om de vil se nærmere på saken igjen etter Laabaks interpellasjon, kommer dette svaret:

– Saken er avsluttet fra kommunens side. Kommunens vurdering er at dette er et privatrettslig forhold, og at det ikke foreligger noe rettslig grunnlag for et erstatningskrav mot kommunen. Vann- og avløpstjenestene til kommunen er finansiert av gebyrer etter selvkost, og etter vår vurdering er det ikke anledning til å utbetale fra disse midlene slik forholdene foreligger, skriver Flommen Andersen i en e-post.

Heller ikke ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) akter å komme Rostad imøte.

– Dette er en privatrettslig konflikt som jeg ikke kan gå inn i. Dessuten er ikke kommunen part i saken, selv om vi eier ledningsnettet. Saken er også foreldet, kommenterer han.

– Hvorfor tok Bjørnar Laabak opp denne saken i formannskapet dersom den ikke omhandlet Fredrikstad kommune?

– Det får du spørre Bjørnar Laabak om, svarer Nygård.

Les også: – En myte at alle i Gamlebyen er uenige (+)

– Dette er en privatrettslig konflikt som jeg ikke kan gå inn i. Dessuten er ikke kommunen part i saken selv om vi eier ledningsnettet, hevder ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap). FOTO: Martin Næss Kristiansen

– Har fått erstatning

Både Inge Engseth i entreprenørselskapet Engseth A/S og leder Bjørn Liane i styret for Nylende og Liane vann- og avløpsanlegg, mener de ikke lenger har noe ansvar overfor Rostad.

– Vi gjorde et oppdrag for vann- og avløpslaget. I ettertid fikk Rostad en kompensasjon som gjaldt for tre år etter gravingen. Dette er en sak som forlengst er avsluttet, hevder Inge Engseth.

– Det er bare tull å påstå at jorda er dårligere i dag enn den var før 2013. Rostad må forstå at han kjemper en tapt sak; han har fått erstatning gjennom en avtale han selv har skrevet under på, sier Bjørn Liane.

Les også: – «Den lille verdensbyen» burde klare å skue forbi sin egen navle (+)

Kan være ødelagt for mange tiår

Seksjonssjef for jordbruk hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, Otto Galleberg, kjenner ikke til Knut Rostads sak. Om grunneierens påstand om at store vannmengder under gjenfylling av grøftene har ødelagt jorda, sier han imidlertid dette på generelt grunnlag:

– Gravearbeider som utføres under sterk nedbør og mye vann kan forårsake jord som ikke «puster», og som således gir reduserte avlinger. Dette er en velkjent problemstilling.

– Kan jorda være ødelagt for alltid dersom den pakkes i vann?

– Om ikke for alltid så kan det gå svært mange år – kanskje mange tiår, avhengig av dybder og så videre – før den tar seg opp igjen. Men alt avhenger egentlig av hvorvidt det kommer noen gode tørkesomre eller ikke. Det er først under langvarig sammenhengende tørke at jorda sprekker opp igjen, og at den således får tilført luft, forklarer Otto Galleberg til Demokraten.

– Gravearbeider som utføres under sterk nedbør og mye vann kan forårsake jord som ikke "puster" og som således gir reduserte avlinger, påpeker seksjonssjef for jordbruk hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, Otto Galleberg.

– Gravearbeider som utføres under sterk nedbør og mye vann kan forårsake jord som ikke "puster" og som således gir reduserte avlinger, påpeker seksjonssjef for jordbruk hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, Otto Galleberg. FOTO: Utlånt av Knut Rostad

Mer fra Dagsavisen