Nyheter

– En myte at alle i Gamlebyen er uenige

– Fredrikstad kommune må ville å gjøre noe, ellers skjer det ikke noe i Gamlebyen, sier prosjektleder Dag Strømsæther (72). Nå overleverer han visjonen «Gamlebyen mot 2032» til byens politikere.

Bilde 1 av 3

Initiativtakerne Gamlebyen gårdeierforening og Foreningen gamle Fredrikstad håper strategidokumentet skal bli retningsgivende for kommunens arbeid med bydelen. Tidligere kommandant, Dag Strømsæther, har jobbet med Gamlebyens utfordringer, muligheter og begrensninger i mange år – og har ledet arbeidet.

Manglet en rød tråd

– Det har vært mange planer for Gamlebyen, men skal de ha noen effekt må de følges opp. I tillegg har det vært mangel på helhetstenkning, hvor den «røde tråden» har vært fraværende, mener Strømsæther.

– Det er positivt at mange har meninger om Gamlebyen, og det har kommet mange gode forslag og innspill, men ofte henger de ikke sammen. Det håper vi å få gjort noe med nå.

Dokumentet overleveres nå til kommunen. Mandag 5. oktober inviterer Litteraturhuset til folkemøte og paneldebatt: Hva vi vil med Gamlebyen? 

(Saken fortsetter under bildet) 

Skal Gamlebyen være en levende bydel må det være tjenesteyting og tilbud hele året.

Skal Gamlebyen være en levende bydel må det være tjenesteyting og tilbud hele året. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Les også: Modelljernbanen: – Besøksrekord som har kostet blod, svette og tårer (+)

Hva er viktig med Gamlebyen?

En utløsende årsak til at dokumentet «Gamlebyen mot 2032» har blitt laget er arealplanen, forteller Strømsæther.

– Arealplanen er innholdsrik, men det står lite om Gamlebyen, bortsett fra at den er viktig som historisk forankring. Når vi spør hvilken rolle Gamlebyen skal ha i «Den lille verdensbyen», hvordan bydelen skal brukes, av hvem, til hva og hva som er viktig med Gamlebyen? Møtes vi ofte med flakkende blikk.

– Vi har lenge hørt at kommunen arbeider med en egen Gamlebyen-plan. Så viser det seg at dette er en områdeplan, i realiteten en reguleringsplan. Med andre ord ikke en plan om hva Gamlebyen skal bli eller hvordan den skal utvikles.

Les også: I sommer har det myldret av folk i Gamlebyen (+)

Myte at alle er uenige

Samarbeidsprosjektet og arbeidet med strategidokumentet startet for ett år siden. Det er en myte at alle i Gamlebyen er uenige, påstår Strømsæther.

– Mange har et bilde av at det krangles om alt. Den oppfatningen tror jeg mange i kommunen også har, resultatet blir at man holder seg mest mulig unna. Som er noe av problemet. Det finnes i dag regler og bestemmelser for det meste i Gamlebyen, men det eneste som blir håndhevet er parkeringsbestemmelsene.

(Saken fortsetter under bildet) 

###

Tidligere kommandant, Dag Strømsæther, mener Fredrikstad kommune mangler visjon, vilje og et hjerte for Gamlebyen. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Prosjektleder Dag Strømsæther håper det blir laget en kommunalplan som er strategisk, langsiktig og følges opp.

– Jeg har ingen harde følelser om Fredrikstad kommune kommer til andre konklusjoner enn oss, men nå får de i alle fall et innspill som det er stor og bred enighet om. I prosjektet har seks arbeidsgrupper bidratt. Delt inn i temaområdene: vern og bevaring, bomiljø og eiendomsforhold, næringsutvikling og økonomi, turisme og arrangementer, driftsmessige forhold og omkringliggende arealer.

– Gruppene har også lange lister med konkrete tiltak – disse har vi valgt å ikke ta med i dokumentet – siden vi mener en overordnet plan må på plass først. Velger kommunen å gå videre med arbeidet vil selvfølgelig også tiltakene bli overlevert.

Ønsker fredning av hele bydelen

Dag Strømsæther ønsket å ha med Forsvarsbygg i arbeidet med strategiplanen «Gamlebyen mot 2032». Som offentlig forvaltning fant de det ikke naturlig å bli med. Forsvarsbyggs Viken-avdeling forvalter hele 1,2 millioner kvadratmeter bygningsmasse. I Gamlebyen har infanterikasernen, med drøye 5.600 kvadratmeter, stått tom i fire år.

– Jeg må innrømme at det ikke ser ut til at det offentlige er best til å utvikle slike bygninger. Forsvarsbygg selger nå den gamle Krigsskolen i Oslo, ergo er ikke staten fremmed for å selge historiske byggverk. Men det viktigste er jo hva som blir etterbruken, sier Strømsæther som også slår et slag for et bedre vern av Gamlebyen.

– Private bygninger i Gamlebyen er ikke fredet, men underlagt spesialregulering til vern. Vi mener hele bydelen bør fredes som kulturmiljøfredning, noe som blant annet er gjort med hell i store deler av Levanger sentrum.

Leserbrev: «Korona, en gave til Gamlebyen»

(Saken fortsetter under bildet)

Infanterikasernen i Gamlebyen, oppført i perioden 1783 – 1787, dekker et helt kvartal. I 2002 flyttet forsvaret ut av Festningsbyen – de siste fire årene har kasernen stått tom.

Infanterikasernen i Gamlebyen, oppført i perioden 1783 – 1787, dekker et helt kvartal. I 2002 flyttet forsvaret ut av Festningsbyen - de siste fire årene har kasernen stått tom. Foto: Martin Næss Kristiansen

Må ha en kommunal visjon

Som tidligere grønnkledd regimentssjef i Gamlebyen, trekker Strømsæther paralleller til et gammelt uttrykk fra marinen når han beskriver dagens situasjon: Hvis du ikke vet hvor du er og hvor du skal kommer du helt sikkert fram.

– Fredrikstad kommune må ha en visjon, vilje og hjerte for Gamlebyen. Innholdsmessig utvikles bydelen hele tida, enten vi vil eller ei, da har vi valget mellom å styre inn på rett spor eller la det gå som det går.

Les også: – Nå har jeg bygd hele Gamlebyen, jeg (+)

###

Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Mer fra Dagsavisen